A cukorbetegség kezelésének jövője: 8 ok az optimizmusra!

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Nagyjából 400 millió ember küzd a cukorbetegséggel világszerte. Ez egy olyan betegség, ami állandó odafigyelést igényel, eszközök használatát és orvosi kontrollt. Viszont az elmúlt évek technológiai fejlesztései több okot is adnak az optimizmusra - írja dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató a blogján. Íme néhány példa.

1. Gamifikáció
Nagyszerű okostelefon alkalmazások vannak, melyek abban segítenek, hogy a kezeléshez, odafigyeléshez szükséges motivációt fenntartsák a páciensben. Ilyen egy osztrák cég MySugr és MySugr Junior alkalmazása is. Utóbbit cukorbeteg gyermekeknek szánják, melyben a kezelés betartásával pontokat gyűjthet a gyermek és játékosan tanulhatja meg a kezelés sajátságait.

optimizmus_mysugarjr.jpg

2. A mesterséges hasnyálmirigy
Az lenne a cél, hogy a vércukorszint mérése folyamatos, biztonságos és kényelmes legyen, ami alapján mindig és folyamatosan a legpontosabb adag inzulint lehetne beadni. A bostoni egyetem kutatói pontosan ilyen rendszeren dolgoznak, azaz hogy digitálisan lehessen a hasnyálmirigy munkáját átvenni.

optimizmus_mesterseges-hasnyalmirigy.png

3. Ételszkennerek
Milyen nehéz betartani, hogy mikor mennyi szénhidrátot lehet bevinni a szervezetbe? Állandó számolgatás és tippelgetés. Mennyivel jobb lenne, ha egy eszközzel leszkennelnénk az ételt, ami megmondaná, abban pontosan mennyi kalória, nyomelem, szénhidrát van? A kanadai Tellspec cég ezzel a céllal jön piacra idén.

optimizmus_tellspec.jpg

4. Zsebben hordott eszközök
A diabetes menedzseléséhez kész csomag szükséges mérőeszközökkel, strip-ekkel, ujjbegyszúró lándzsákkal. A Dario egy alkalmazással és kezben tartható eszközzel igyekszik a páciensek dolgát megkönnyíteni, amivel az okostelefonunk válik a vércukorszintet mérő eszközzé.

optimizmus_dario1.jpg

5. Digitális tetoválás
A viselhető eszközök forradalmának nem az lesz a vége, hogy tele leszünk "kütyükkel", hanem hogy meg tudjuk mérni az egészségügyi paramétereinket, amikor valóban szükségünk van rá, ráadásul kényelmesen. A diabéteszesek jól tudják, mennyi vesződéssel és kellemetlenséggel jár az ujj szúrkálása és a vércukorszint állandó mérése. Amay Bandodkar, a University of California, San Diego kutatója olyan rugalmas érzékelőt készített, ami enyhe elektromos árammal, a bőrön keresztül méri a páciens vércukorszintjét. Ráadásul naponta többször, ami nagyon hasznos, mert így pontosítani tudják az inzulinadagjaikat is, ha szükséges. Az erről szóló tanulmányt most publikálták és ideje, hogy a kényelmes vércukorszintmérés korszaka jöjjön el a cukorbetegség kezelésében.

tattoo_vercukormero.jpg

A további 3 ok a mediq.blog.hu oldalán olvasható!

Folyamatosan fognak ezek beszivárogni a mindennapi betegségmenedzsmentbe elérhető áron, ezért is van okunk az optimizmusra. Cukorbetegek, kitartás!

Több részlet a fenti példákról (angolul).

Meskó Berci, mediq.blog.hu
 
Oldal tetejére