Az ADA 2015. évi ajánlásai diabéteszesek kezelésére

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) minden évben minimális mértékben módosítja a cukorbetegek kezelésére, ellátására vonatkozó korábbi ajánlásait, esetenként pedig új ajánlásokat is megfogalmaz. Ez történt ez évben is a Diabetes Care januári számának 96 oldalas 1. Supplementumában publikálva. Alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb ajánlásokat.

A kutatók mindenekelőtt leszögezik, hogy mindenki számára, beleértve a cukorbetegeket, abszolút fontosságú, hogy mérsékeljék az ülve eltöltött időt és valamilyen mozgást végezzenek, a gyermekek naponta intenzíven mozogjanak minimum 60 percen keresztül, a felnőttek közepes intenzitású gyakorlatokat végezzenek hetente legalább 150 percen át. Diabéteszesek számára hetente kétszer ajánlják a rezisztencia gyakorlatok végzését is.

Az étkezések előtti vércukorszintek ajánlott új céltartománya a 4,5–7 mmol/l (szemben a korábbi 4–7 mmol/l-es tartománnyal).

A szív-érrendszeri betegségekre és ezek kockázatának kezelésére a diasztolés vérnyomás mértékét 80-ról 90 Hgmm-re ajánlják emelni.

Az amerikai kardiológusokkal egyetértésben minden cukorbeteg esetében a kezelés elkezdésekor, de legkésőbb 40 éves korban javasolt a vérzsírok szintjének rendszeres ellenőrzése, és ha fennáll bármilyen érrendszeri kockázat, sztatinkezelés elkezdése. Önmagában a cukorbetegség a szív-érrendszeri megbetegedések fokozott kockázatát jelenti, ezért e kockázat függvényében mérsékelt vagy nagy dózisú sztatin alkalmazása minden esetben ajánlott. Ebbe beleértendők a fiatal cukorbetegek is. (Azaz a sztatinkezelés szükségességét nem az LDL-kolszterinszint, hanem a kockázat szintje indokolja.) Egyidejűleg az összes kockázati tényező agresszív kezelésére is szükség van.

Az összes diabéteszesre vonatkozó további ajánlások
  • Új vércukor tartomány gyermekek és serdülők esetében: a HbA1c szintek 7,5% alatt legyenek.
  • A dohányzás elhagyásával egyidejűleg az e-cigaretta tiltása, mivel ez nem képez alternatívát a dohányzással szemben és nem segít a dohányzásról való leszokásban sem.
  • Minden 65 év feletti cukorbetegnél egy éves időközben alkalmazni szükséges két pneumonia elleni oltást (Prevnar, majd Pneumovax).
  • A neuropátiás lábú, lábdeformitásokkal rendelkező, vagy a kórelőzményben talpi fekélyes cukorbetegek lábát minden vizit alkalmával meg kell vizsgálni.
(Forrás: Diabetes Care 2015;38 (Suppl. 1):S4 | DOI: 10.2337/dc15-S003-096)
Megjelent: DiabFórum 2015/1. (34. oldal)
 
Oldal tetejére