BCG vakcinával gyógyítható az 1-es típusú diabétesz?

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A BCG vakcinát (bacill Calmette-Guerin) immár 90 éve használják a tuberkulózis megelőzésére és hazánkban is mindenki igen korán megkapja ezt a védőoltást. Jelenleg vizsgálatok folynak teljesen más típusú alkalmazásával, a mindeddig gyógyíthatatlan súlyos betegség, a szklerózis multiplex kórjóslatának a befolyásolására, valamint a cöliákia, a pszoriázis és az autoimmun pajzsmirigy gyulladás kezelésében, egy új klinikai vizsgálat keretében alkalmazva pedig arra kiváncsiak, hogy képes-e javítani az 1-es típusú cukorbetegségen.

A bostoni Massachusetts General Hospitalban az immunbiológus Dr. Denise Faustman vezetésével vizsgálatot kezdtek hosszabb ideje fennálló 1-es típusú diabéteszeseknél történő alkalmazásával. A vizsgálat hátterében az áll, hogy a BCG vakcina a szervezetbe bejutva fokozza az ún. tumor nekrózis faktor (TNF) szintjét, ami pedig emeli a „jó” immunsejtek számát a vérben és csökkenti a „rossz” immunsejtekét, melyek többek között a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek a pusztításában játszanak fontos szerepet. Mivel az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun megbetegedés és a béta-sejtek pusztulása következtében előálló inzulinhiányra vezethető vissza, a TNF szintjének növelése bizonyos mértékben visszafordíthatja a sejtpusztulás folyamatát, amennyiben még van működő béta-sejt.

Faustman_042_605.jpg

Eddig egy I-es fázisú vizsgálatot folytattak le, 6 1-es típusú cukorbetegen, akik esetében legalább 15 éve fennállt a betegség. A betegek fele véletlenszerűen BCG vakcinát, másik fele placebót kapott kéthetente alkalmazott 2 injekcióban. A 3 vakcinát kapó betegből 2 esetében megszaporodtak a „jó” immunsejtek és csökkent a „rossz” immunsejtek száma.

bcg1.png

Az új, II-es fázisú szintén randomizált (véletlenszerűen kiválasztva, a betegek fele esetében adagolják a szert, a másik fele kontrollként szolgál) vizsgálatot 150 felnőtt, 18 és 60 év közötti 1-es típusú cukorbetegnél kezdik el, akiknél a diabétesz legalább 15–20 éve fennáll, de hasnyálmirigyük még választ el inzulint. Először kéthetes különbséggel 2 BCG injekciót (vagy placebót) kapnak, majd 4 éven keresztül évente még egy injekciót.

Mivel a szervezet működése rendkívül bonyolult, a vizsgálók egyáltalán nem veszik biztosra, hogy a 4 év során sikerül BCG vakcinával megfordítani az 1-es típusú diabétesz lefolyását, bár az íly módon elérhető szelektív immunszuppressziónak várható ilyen hatása.

(Forrás: Medline Plus, 2015. június 9.)

Megjelent: DiabFórum 2015/3. (44. oldal)
 
Oldal tetejére