HQ képek Csupán az esetek harmadában észlelik a hipoglikémiát kisgyermekkorban

Hányszor mérsz vércukrot?

  • Naponta kevesebb, mint tízszer

    Szavazat: 0 0.0%
  • Naponta legalább tízszer, vagy több mint tízszer

    Szavazat: 2 100.0%

  • Összes szavazó
    2

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Az 1-es típusú diabéteszes kisgyermekek kezelése során a legnagyobb problémát a hipoglikémia időben történő észlelése és kivédése jelenti. Minél ritkábban ismerik fel a szülők és a gondviselők a kisgyermekek hipoglikémiáját, annál gyakrabban kerül a gyermek súlyos, akár görcsökkel és eszméletvesztéssel járó súlyos hipoglikémiás állapotba, illetve annál gyakrabban szalad meg a vércukra a Somogyi-hatás nyomán.

A kérdés további tisztázásához Sundber F és Forsander G svéd gyermekgyógyászok a Gothenburg-i Sahlgrenska Kórházban 33, 7 év alatti cukorbeteg gyereket, köztük 17 pumpakezelés alatt állót vizsgáltak meg. A gyermekeknél a szülők naponta tízszer ellenőrizték a vércukrot. „Vakon” végzett folyamatos glukózmonitorozással határozták meg a hipoglikémiák felléptének a gyakoriságát. A vizsgálatokat két menetben végezték, egy hétig ősszel és egy hétig egy tavaszi időszakban.

Azt találták, hogy a szülők és a gyermekek a tényleges hipoglikémiáknak csupán mintegy 32%-át fedezték fel a napi tízszeri vércukormérés ellenére, igaz, hogy a hipoglikémiák többsége tünetmentes volt. Összesen 10 súlyos hipoglikémiát (gyakorlatilag az összest) észleltek-rögzítettek naplóban a gyermekek és a szülők-gondviselők.

Azon hipoglikémiák után, melyet „kevert” szénhidrát-fehérje fogyasztással védtek ki, 2-3 óra múlva sokkal magasabb volt a vércukrok szintje, mint amikor csupán meghatározott mennyiségű glukózt vagy cukrot fogyasztottak a hipoglikémia kezeléséhez.

Amikor jóval kevesebbszer, mint napi 10 alkalommal ellenőrizték a vércukrot, sokkal több észrevételen hipoglikémia és következményes hiperglikémia fordult elő, mint amikor napi 10 alkalommal mérték a cukorszintet. Mivel a napi 10 vércukormérés/ujjszúrás nagyon kellemetlen egy kisgyermek számára, a folyamatos glukózmonitorozás segíthet ennek kiváltásában és sokkal stabilabb vércukorszintek fenntartását, kisebb ingadozásokat tesz lehetővé.

(Nyilván Svédországban kisebb problémát jelent a folyamatos glukózmonitorozás, mint nálunk, mivel esetünkben ennek havi 50 ezer Ft-os költségét csupán nagyon kevés család képes felvállalni és még nem sikerült elérni, hogy ehhez az OEP támogatást nyújtson - a referáló megjegyzése).

(Forrás: Pediatric Diabetes 2014; 15:34-40)
DiabFórum 2014/2. szám, 36. oldal
 

Csatolások

  • hipoglikemia_2014-2.jpg
    hipoglikemia_2014-2.jpg
    125.6 KB · Olvasás: 195
Oldal tetejére