Cukorbetegek lábszövődményei: a diabéteszes lábproblémák megelőzése - Lábápolás

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Sorozatunk folytatásaként arra koncentrálunk, hogy az eddig leírtakon túlmenően a veszélyeztetett lábú cukorbeteg mit tehet még lábának megóvása, megőrzése érdekében.


1. Alapvető a mindennapos lábvizsgálat. Ennek egyik előképe, egy kétezer éves római szobor, mely a római Capitolini múzeumban látható (1. ábra). Igaz, ezen egy fiatal fiú vizsgálja a talpát, valószínűleg egy tüskét szándékozik eltávolítani belőle. Nos, a veszélyeztetett lábú cukorbetegeknek is naponta, minden reggel és este szükséges megvizsgálni kellő megvilágításban, esetleg a talp alá tartott, ill. helyezett tükörrel, gyengén látók mások segítségével. Sérülés, bőrkeményedés, körömbenövés, bőrpír, lilás elszíneződés, gombásodás, hólyag, zsibbadás, duzzanat keresendő. (2. ábra).

labapolas.png

2. Soha ne járjon mezítláb, se tóparton, se tengerparton. Mindig viseljen a lábait a sérülésektől védő papucsot.

3. Soha ne használjon szalicilos tyúkszemtapaszt. Bőrkeményedéseit vagy horzsakővel, vagy ma már az ennél sokkal alkalmasabb, gyémántfejes Scholl Velvet Smooth elektromos bőrkeményedés eltávolítóval távolítsa el. Soha ne használjon zsilettpengét, ollót, szikét, mert ezekkel csak komoly sérüléseket okozhat magának.

4. Minden este lábait gondosan mossa meg hőmérővel beállított 36–37 °C hőmérsékletű vízben. Nagyon fontos, hogy csökkent érzékenységű, neuropátiás lábat ennél melegebb vízbe soha ne helyezzen, mert nagyon gyorsan kialakulnak a túl meleg víz okozta hólyagok, melyek kipattanva gyorsan elfertőződhetnek. Tilos a lábáztatás. Fontos az újjak közének a megszárítása puha frottír törülközővel vagy hideg levegőt fújó hajszárítóval. (3. ábra).

5. Lábait, mind a talpakat, mind a lábfejet naponta gondosan kenje be hidratáló, bőr-regeneráló krémmel, mely minimum 5, maximum 10% ureát (karbamidot) tartalmazzon. E krémeket bőrgyógyász receptre is felírhatja, de – ugyan magasabb áron – kiváló kész, a célnak megfelelő bőrápoló termékek is kaphatók a gyógyszertárakban.

6. Minden lehetségest tegyen meg a láb- és körömgomba ellen. Használja az igen hatékony gomba elleni kenőcsöket, ill. körömlakkokat. Gombás fertőzés esetén a lábujjak közét is kenje be krémmel, de helyezzen az ujjak közé vékony vattaréteget, hogy az felszívja a nedvességet. Fontos tudni, hogy a lábgombásodás nem csupán kínzó viszketést okoz, hanem a fertőzött bőrön keresztül könnyen bejutnak a kórokozók és mély fertőzést okozhatnak.

7. A körmöket rendszeresen egyenesre kell vágni, ne túl rövidre. Tilos a körömsarkok kivágása. Kerülje az éles eszközök használatát. Használjon reszelőt a hegyes sarkok eltávolítására. Ha lábujjait nem éri el, ill. rosszul lát, kérje mások segítségét. Ma már megbízhatóan működő, diabéteszes lábak ápolására képzett gyógypedikűrösök is rendelkezésre állnak – egyelőre főként a nagyobb városokban. (4. ábra).

8. Bőrsérülés, főként elfertőződött sérülés esetén sürgősen keresse meg sebészét, podiáterét, akik szakszerű ellátásban tudják részesíteni. Amennyiben a sérülés gyógyulásának a feltétele a talp megfelelő részének tehermentesítése, éljen a felajánlott megfelelő eszköz (lábágy, „csizma”) használatával, mert teljes tehermentesítés nélkül a súlyos sérülések nem gyógyulnak, főként rossz keringésű és neuropátiás lábon.

Mindezen szempontok szem előtt- és betartásával még neuropátiás láb esetén is jóval 50% feletti az esélye arra, hogy se lábujjai egy részét, főként pedig lábait ne kelljen amputálni és azokat rendeltetésszerűen használhassa élete végéig.

Dr. Fövényi József
 
Utoljára módosítva:

Katona Sebo

Új tag
Ne hagyja figyelmen kivül ezeket a tüneteket - előzze meg a cukorbetegség bekövetkezését

A cukorbetegek száma folyamatosan növekszik. Amikor ezt a számot hozzáadjuk a cukorbetegség kockázatának kitett emberekhez és azokhoz, akik még nem ismerik a diagnózist, riasztó jelzést kapnak. Magyarországon ez a szám akár félmillió.

Az orvostudományban egy új kifejezés jött létre - elődiabetes. Ez egy szürke zónát jelent. A szervezetnek magas a vércukorszintje, de nem elég magas ahhoz, hogy cukorbetegségnek minősüljön. Azok az emberek, akiknél előzetesen diagnosztizált állapot áll fenn, nagy esélyük van arra, hogy néhány éven, hónapon belül cukorbetegségben szenvedjenek.

Ezt az állapotot nagyon nehéz felismerni, mert a tünetek egyszerűen láthatatlanok. Ezért ügyelni kell a legkisebb jelre. Az elő diabétesz kimutatása nagyon fontos, mivel ily módon a cukorbetegség kialakulása időben megakadályozható.

Ne hagyja figyelmen kívül ezeket a jeleket

Az elő diabétesz olyan állapot, amelyben a szervezet lassan elkezdi elveszteni a cukor megemésztésének képességét étkezés után. A cukorbetegség további fejlődésének megelőzése érdekében fel kell ismerni a legkorábbi tüneteket. Néhány ilyen tünet teljesen ártalmatlan.

Az elő diabétesz tünetei:

• álmatlanság,

• gyakori vizelés,

• fáradtság,

• homályos látás,

• elhízás.

Ezek nem az egyetlen tünetek. Számos tünet jelentheti az elő diabetesz állapotokat. Az egyik leggyakoribb tünet a test egyes részeiben a sötét bőr. Általában a könyökön, a térdeken, a hónalj alatt, a nyakon vagy a csuklón történik.

Továbbá, ha egy családtagja cukorbetegségben szenved, akkor automatikusan kockázati csoportba esik. Ezért időben elővigyázatossági intézkedéseket kell tenni.

Mit kell tennie a cukorbetegség kialakulásának megakadályozására?

Annak megelőzése érdekében, hogy az elő diabétesz átmenjen diabéteszbe, változtatni kell az életmódban.

Mozogjon többet. A fizikai aktivitás nagymértékben csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Ha hosszabb ideig nem edzet, akkor kezdjen el egy kis gyakorlást. Vagy kezdetnek, kerülje a liftet, és inkább a lépcsőket használja.

A fizikai aktivitásnak számos előnye van. Nem csak csökkenti a vércukorszintet, hanem csökkenti a testzsírt is. És az elhízás az egyik leggyakoribb oka a cukorbetegségnek. Próbáljon legalább heti 5 alkalommal, napi 30 percet gyakorolni.

Aludjon eleget. Az elégtelen alvás lelassíthatja a fogyás folyamatát. Azok, akik 6 vagy annál kevesebb órát alszanak, nagyobb valószínűséggel lesznek cukorbetegek. Ezért próbáljon meg aludni a napi 7-10 órát, és amikor fáradtnak érezi magát, távolítsa el rövid nappal.

És persze, ami a legfontosabb - táplálkozzon egészségesen. Egyen sok gyümölcsöt és zöldséget. Fogyasszon rostokban és gabonafélékben gazdag élelmiszereket. Cserélje ki a fehér rizst barnával. Kerülje a finomított élelmiszereket és a mesterséges édesítőszerekben gazdag ételeket.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a mandula fokozott bevitele nagymértékben növeli a szervezet érzékenységét az inzulinra. Emellett a mandula csökkentheti a rossz koleszterin szintjét. Így helyettesítheti az egészségtelen ételeket a mandulával, ami finom és egészségesebb.
 
Oldal tetejére