Cukorbetegek lábszövődményei: a diabéteszes lábproblémák megelőzése

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A diabéteszes láb kérdéskörének ismertetése azért különösen fontos, mert egy olyan problémáról van szó, mely az esetek legalább 50%-ában megelőzhető (lenne).

Magazinunk előző számában a kezelő-gondozó orvos feladatkörét részleteztük. A jelen és a következő írásunk során a beteg oldaláról közelítjük meg a kérdést.

Még egy megjegyzés a kérdés taglalása előtt: sokszor még az egészségügyben járatos szakemberek is összekeverik a diabéteszes láb (többnyire talpi lokalizációjú) fekélyt a lábszárfekéllyel. Utóbbi azonban nem függ össze a cukorbetegséggel, nem neuropátiás és nem artériás, hanem vénás eredetű és legtöbbször mélyvénás trombózis következménye.



A Diabétesz Világnap alkalmából most a 100 ml-es MEDIFLEUR lábkrém cukorbetegek részére termék mellé
ajándék MEDIFLEUR sampon cukorbetegeknek termék jár, a készlet erejéig.


Mit tehet a beteg a diabéteszes láb kifejlődése ellen?

1. Mindenekelőtt, mint minden diabéteszes késői szövődmény megelőzésének az alapja, a jó anyagcsere vezetésre történő törekvés.

Ez azt jelenti, hogy olyan kezelési módot alkalmazni – feltéve, ha a gondozó orvos ezt felajánlja – ami a vércukor-ingadozásokat minimalizálja és a HbA1c szintet 7% alatt tartja. Ennek a részleteibe most nem mehetünk be, de az alig felsorolható számú vércukorcsökkentő tabletta, nem inzulin jellegű injekciós készítmények és az inzulinkezelés különféle módjai közül a kinek-kinek megfelelő alkalmazása és rendszeres vércukor-önellenőrzés birtokában ez az esetek több mint 60%-ában lehetséges.

2. A lábak maximális védelme a megfelelő lábbelik választásával, viselésével.
  • Mindig a megfelelő, kényelmes, megfelelő talpbetéttel ellátott, láb alakú cipő és puha pamut zokni viselése. Bármennyire is kedvelt, cukorbeteg nők soha ne viseljenek magas-, főként pedig tűsarkú cipőt, mely idővel a nem diabéteszes egyének lábait is deformálja (bütyök-képződés).
diab_labbeli1.jpg
  • Új cipő vásárlása esetén mindig délután, amikor a láb az egész napos fennléttől kissé duzzadt, kerüljön sor. Az új cipőt, bármilyen kényelmesnek is tűnjön, kezdetben csak napi fél-egy órán át viseljék és ennek időtartamát fokozatosan növeljék. Ily módon a cipő fokozatosan idomul a lábhoz és nem okozza a bőr sérülését. Az áthúzott ábrán látható, hogy milyen alakú cipő vásárlását kerüljék.
diab_labbeli2.jpg
  • Neuropátia fennállása esetén (ha a vibrációs index 5 vagy az alatti), C51 védő-kezelő cipő és egyénre készülő lábágy viselése. A cipőből évente 1 pár utalványozható (receptre írható), melyre a javaslatot a diabetológus adhatja és legtöbbször ortopéd szakorvos írhatja fel. A lábágyból – mely néhány hónap alatt deformálódhat – évente 2 pár utalványozható. Utóbbira a betegek többsége nem tart igényt, így viszont jelentősen csökkenhet a cipő és lábágy nyújtotta védelem. (ld. lenti fotó)
  • A cipők állapotának, a betétnek (gyűrődések!) és a cipő teljes belsejének naponkénti ellenőrzése. Az alábbi fotón látható idegen testeket, melyek a diabéteszes láb (észrevétlen) sérüléseit okozhatják, Andrew Boulton angol professzor szedte ki a betegek cipőiből.
diab_labbeli3.jpg

A lábak maximális gonddal történő, megfelelő ápolásával magazinunk következő számában foglalkozunk.

Dr. Fövényi József


Megjelent: DiabFórum magazin 2017/4. - október (32-33. oldal)
 
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére