D-vitamin adagolással megelőzhető az 1-es típusú diabétesz?

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Egereken végzett vizsgálatok szerint a D-vitamin hiánya hajlamosít diabétesz kifejlődésére. Arra is vannak adatok, hogy prediabéteszes állapotban lévő egereknek adagolt D-vitamin és ciklosporin (immungátló szer) kivédte a cukorbetegség kifejlődését.

Embereken végzett megfigyeléses vizsgálatok szerint kapcsolat lehet a D-vitamin hiány és az 1-es típusú diabétesz kifejlődésének kockázata között: D-vitamin hiányos egyénekben gyakrabban fejődött ki 1-es típusú cukorbetegség.

Svájcban végzett vizsgálatok szerint az 1-es típusú diabéteszes gyerekek között 91, míg nem cukorbeteg kortársaik között 85% volt kimutatható a D-vitamin hiányos állapot. Egy másik vizsgálatban mind 1-es, mind 2-es típusú cukorbetegek túlnyomó többségében D-vitamin hiányt állapítottak meg.

(A D-vitaminhiány hazánk lakosságára is általánosan jellemző és szinte mindenki számára kívánatos lenne rendszeresen D-vitamint fogyasztani, de egyelőre semmilyen adattal nem rendelkezünk arra nézve, mi az a D-vitamin mennyiség, amely hatékony védelmet nyújthatna a diabétesz kifejlődése ellen – a referáló – Dr. Fövényi József – megjegyzése.)

(Forrás: National Center for Biotechnology Information. U.S. National Library of Medicine, 2013. március 13.)
 

Csatolások

  • d_vitamin-s.jpg
    d_vitamin-s.jpg
    22.1 KB · Olvasás: 277
Oldal tetejére