Diabétesz Világnap 2017: A nők és a diabétesz

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Az idei Diabetes Világnap kampánya azt kívánja elősegíteni, hogy az összes, diabétesz által veszélyeztetett, illetve már cukorbeteg nő világszerte egyformán hozzájuthasson a szükséges diabéteszes gyógyszerekhez és technológiákhoz, az önkezelés módszereihez és mindazon információkhoz, melyekre szükségük van a diabétesz megelőzéséhez és az optimális életkilátásokat biztosító kezeléshez.

Jelenleg több mint 199 millió nő diabéteszes és az előrejelzések szerint számuk 2040-re eléri a 313 milliót. A diabétesz a kilencedik a vezető halálokok közül a nők esetében világszerte, ez évente 2,1 millió halálesetet jelent. Társadalmi-gazdasági okokból főként a fejlődő országokban a cukorbeteg lányok és asszonyok nehezebben jutnak a diabétesz megelőzését, korai diagnózisát, kezelését és gondozását szolgáló költséghatékony lehetőségekhez. Ezen társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek a nők számára különös kockázati tényező a diabétesz, mivel elégtelenül táplálkoznak, fizikailag nem aktívak, dohányoznak és káros mértékben fogyasztanak alkoholt.

WDD_nok_es_diabetesz.jpg

A diabéteszes nők kétötöde fogamzóképes korú, azaz világszerte több mint 60 milliónyian vannak. A diabéteszes nők nehezebben esnek teherbe, és terhességük kimenetele is nagyon kedvezőtlen. A megelőző intenzív gondozás nélkül mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbeteg nők esetében a terhesség sokkal gyakrabban végződik az anya és főként a magzat elhalálozásával, és más kóros állapotokkal.

Minden hetedik terhesség esetében diagnosztizálható a terhességi diabétesz, mely nem elég komolyan vett veszélyt jelent mind az anyára, mind a magzatra. Nagyon sok gesztációs diabéteszes nőnél lépnek fel szövődmények, beleértve a magas vérnyomást, túlsúlyos újszülöttet, koraszülést. A terhességi cukorbeteg nők többsége később 2-es típusú cukorbeteggé válik, mely további egészségügyi költségek és szövődmények forrása.

A diabéteszes lányok és nők esetében fokozottabban áll fenn a stigmatizáció és diszkrimináció veszélye, mely diabéteszük mellett kettős terhet jelent számukra a férfiak által uralt társadalmakban. Ezek az egyenlőtlenségek is gátolják a lányokat és asszonyokat abban, hogy törekedjenek a diabétesz időbeni diagnosztizálására és kezelésére, és hogy megelőzhessék a betegség kedvezőtlen kimenetelét.

Megjelent: DiabFórum magazin 2017/4. - október (4-5. oldal)
 
Oldal tetejére