Egyetlen diétás változtatással is javítható a metabolikus szindróma

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Se szeri, se száma az egészségi állapot jobbítását célzó diétáknak, melyek többsége elsősorban étrendi megszorításokat tartalmaz.

Ezekhez képest a University of Massachusetts Medical School magatartás kutatója, Yunsheng Ma egy új vizsgálat keretében 240, átlag 52 éves felnőtt metabolikus szindrómás személynél (72%-uk nő, 87%-uk fehér, 86%-uk legalább középfokú végzettségű) újfajta diétát próbált ki.

High-Fiber-Foods.jpg

Ezen étrend egyetlen jellemzője az, hogy a növényi rostok bevitele napi 30 g-ra lett megemelve és semmiféle tiltást nem tartalmaz. Ezen diéta hatásosságát az Amerikai Szívgyógyász Társaság által ajánlott, számos megszorítást tartalmazó étrendjével hasonlította össze. Utóbbinál jelentősen megszorították a cukor-, nátrium- és alkoholfogyasztást, hetente kétszer halat kellett enni, stb.)

Egy év múlva a magas rosttartalmú étrenden lévők átlag 2,1 kg-ot fogytak, míg a szív-diétázók 2,7 kg-ot. A rost-diétán lévők között 7-nél fejlődött ki diabétesz, a szív-diétán lévők között pedig csak 1 esetben.

Ennek ellenére a vizsgálók úgy vélik, hogy a csupán nagymennyiségű rostfogyasztást ajánló étrend megengedő és könnyebben tartható, mint a sok megszorítást tartalmazó szív-diéta. Bár részletesebb étrendi elemzést nem végeztek, feltételezik, hogy a sok rostbevitel az egészségtelen ételek egy részét kiszorítja a diétából. Ezért ezt az étrendet a megszorító étrendek alternatívájaként ajánlják.

(Forrás: Ann Intern Med. 2015. február 17., 162:248-257)
Megjelent: DiabFórum 2015/1. (51. oldal)
 
Oldal tetejére