HQ képek InsuPaD: gyors és biztonságos inzulinfelszívódás

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Az injekció helyének standard körülmények közötti melegítése gyorsítja az inzulin felszívódását és fokozza a vércukorcsökkentő hatást

Nem teljesen közismert, de a diabetológusok gyakran felhívják az inzulinnal kezelt cukorbetegek figyelmét arra, hogy az inzulin injekció beadását követően végzett fizikai aktivitás vagy meleg vízben történő fürdőzés, szaunázás kapcsán a vércukor gyorsabb ütemű esésére kell számítani. Ennek az élettani oka az, hogy a fizikai aktivitás, de főként a bőr felmelegítése felgyorsítja a kiserekben a vérkeringést és ennek következtében az inzulin gyorsabban szívódik fel, hamarabb és fokozott mértékben fejti ki a vércukorcsökkentő hatását.

Az izraeli Insuline Medical Ltd. kifejlesztette számos más, az inzulinadagolást segítő készülék mellett az InsuPad®-et, mely az 1. ábrán látható. Két részből áll: egy 8 mm vastag, 2x4 cm méretű, a bőrre egy tapasz segítségével naponta felhelyezhető, zárható fedővel ellátott „ablak”-ból és egy, az ablakba behelyezhető, naponta feltölthető, elektronikával ellátott melegítő blokkból. Az ablakon belül naponta 6 inzulin injekció adható – előtte a melegítő blokkot értelemszerűen ki kell venni, az inzulinbeadást követően pedig vissza kell helyezni – és az ablakot lezárni. Minden nap a test más és más részére helyezendő fel az „ablak”. Az injekció beadását és a melegítő blokk visszahelyezését követően az ablak lezárása után a blokk automatikusan 10 perces időközönként 3x10 percre 39,5 °C-ra melegíti fel a bőrt, így standardizált körülmények között felgyorsul az inzulin felszívódása. A melegítő blokk egy feltöltéssel reggeltől-estig működik. A tartalék blokkot közben a következő napra fel lehet tölteni.

insupad1.jpg

1. ábra. Baloldalt alul, az InsuPad fedővel ellátott „ablaka”, jobboldalt a teljes kit minden tartozékával együtt.

A 2. ábrán látható két görbe magáért beszél. Azonos inzulinmennyiség adagolása mellett az InsuPad alkalmazásával mintegy felére csökkenthető a vércukor-emelkedés mértéke.

insupad2.jpg

2. ábra. Az inzulin beadását követően a vércukorszintek alakulása látható: a barna görbe a melegítés nélküli vércukor (a 110 mg%, vagyis 6 mmol/l-es mértékű) emelkedését mutatja, míg a zöld görbe az InsuPad alkalmazása által elérhető alig több, mint 3 mmol/l-es emelkedést ábrázolja.

Német kutatók a készülék továbbfejlesztésekor széles körű klinikai vizsgálatokat folytattak 145 1-es és 2-es típusú intenzív inzulinkezelés alatt álló cukorbetegen. Étkezési inzulinként aszpart inzulint adagolva azt találták, hogy az InsuPad alkalmazása mellett 20%-kal kevesebb volt az étkezési inzulinigény, a betegek 70%-ánál sikerült 6,5% alá csökkenteni a HbA1c szintet és egyidejűleg 46%-kal csökkent a hipoglikémiák, 26%-kal a hiperglikémiák előfordulási gyakorisága. A vizsgálatok befejezését követően az InsuPad-et használó betegek mindegyike ragaszkodott a segédeszköz további használatához, mivel alkalmazásával maximálisan elégedettek voltak és semmilyen kényelmetlenségről nem számoltak be.

(A készülék a hazai piacon történő megjelenése a közeljövőben várható – a referáló megjegyzése.)

(Forrás: Diabetes Stoffwechsel und Herz, 2013. október)
 

Csatolások

  • insupad.jpg
    insupad.jpg
    97.2 KB · Olvasás: 256
Oldal tetejére