Diabétesz-barát étkezési tippek
Az év legszebb ünnepének közeledtével érdemes előre kigondolni a karácsonyi menüt, hogy a diabéteszes családtagnak is zavartalanul, és felszabadultan teljen majd az ünnep. A hagyományos karácsonyi ételsor kis változtatásokkal könnyedén diabétesz baráttá alakítható, ami az egész család számára is egészségesebb falatozást biztosít.
A halászléhez gyúrhatunk teljes kiőrlésű lisztből gyufatésztát. A rántott hal bundáját is rostdúsabbá, és szénhidrátban szegényebbé tehetjük, ha itt is teljes őrlésű lisztfélét használunk, és a morzsa felét szezámmaggal helyettesítjük. A legjobb választás, ha friss pucolt halat egyben, sóval, citrommal, vajjal és fokhagymával bedörzsölve sütőben megsütjük.
A köret, burgonya helyett inkább házilag cukormentesen készülő tartármártásos francia saláta, vagy még kedvezőbb, ha joghurtos öntetet készítünk nyers zöldségkeverékhez. Így a szénhidrát mellett zsiradékot is spórolunk, a desszert számára. A süteményeket liszt helyett darált mákkal, dióval, vagy mandulával készítsük, melyek tökéletesen illenek a karácsonyi ízvilághoz, és szénhidráttartalmuk is alacsonyabb, valamint rostban dúsabbak, ráadásul a lisztérzékeny diabéteszesek számára is fogyaszthatók.
Egy jól bevált mákos süti recept
Hozzávalók:
8 db tojás, 13 dkg Ráma, 30 dkg xilit, 30 dkg mák, 6-7 evőkanál tej, 2 evőkanál rumaroma, 15 dkg magozott meggy, diabetikus sárgabarack lekvár.
A csokimázhoz:
kakaópor, Ráma, víz, xilit.
Elkészítés:
A Rámát a xilittel habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, a felforralt, majd lehűtött tejet, a mákot, a rum aromát és a meggyet. Végül a felvert fehérjét is óvatosan hozzákeverjük. Két őzgerincbe öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 1 órán át sütjük. Mikor kihűl, kiborítjuk a formából és a lekvárral megkenjük, és csokimázat öntünk rá.
Karácsonyi diós és mákos bejgli recept
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg finomliszt, 5 dkg teljes őrlésű liszt, 12 dkg sütőmargarin, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 0,5 dl tej, ½ mokkáskanál cukor, csipetnyi só
Diós töltelékhez:
20 dkg darált dióbél, 5 csapott evőkanál Canderel édesítőpor, 2 db reszelt jonathán alma, ½ citrom héja, 1 tojásfehérje a bekenéshez
Mákos töltelékhez:
20 dkg darált mák, 5 csapott evőkanál Canderel édesítőpor, 2 db reszelt jonathán alma, ½ citrom héja, 1 tojásfehérje a bekenéshez
Elkészítés:
Energia: 3571 Kcal, fehérje: 85 g, zsír: 223 g szénhidrát: 278 g
Tápanyagtartalom – a mákos bejgliben – 1 rúdban:
Energia: 3338 Kcal, fehérje: 130 g, zsír: 299 g szénhidrát: 345 g
Cseri-Holzmann Brigitta
dietetikus
Az év legszebb ünnepének közeledtével érdemes előre kigondolni a karácsonyi menüt, hogy a diabéteszes családtagnak is zavartalanul, és felszabadultan teljen majd az ünnep. A hagyományos karácsonyi ételsor kis változtatásokkal könnyedén diabétesz baráttá alakítható, ami az egész család számára is egészségesebb falatozást biztosít.
A halászléhez gyúrhatunk teljes kiőrlésű lisztből gyufatésztát. A rántott hal bundáját is rostdúsabbá, és szénhidrátban szegényebbé tehetjük, ha itt is teljes őrlésű lisztfélét használunk, és a morzsa felét szezámmaggal helyettesítjük. A legjobb választás, ha friss pucolt halat egyben, sóval, citrommal, vajjal és fokhagymával bedörzsölve sütőben megsütjük.
A köret, burgonya helyett inkább házilag cukormentesen készülő tartármártásos francia saláta, vagy még kedvezőbb, ha joghurtos öntetet készítünk nyers zöldségkeverékhez. Így a szénhidrát mellett zsiradékot is spórolunk, a desszert számára. A süteményeket liszt helyett darált mákkal, dióval, vagy mandulával készítsük, melyek tökéletesen illenek a karácsonyi ízvilághoz, és szénhidráttartalmuk is alacsonyabb, valamint rostban dúsabbak, ráadásul a lisztérzékeny diabéteszesek számára is fogyaszthatók.
Egy jól bevált mákos süti recept
Hozzávalók:
8 db tojás, 13 dkg Ráma, 30 dkg xilit, 30 dkg mák, 6-7 evőkanál tej, 2 evőkanál rumaroma, 15 dkg magozott meggy, diabetikus sárgabarack lekvár.
A csokimázhoz:
kakaópor, Ráma, víz, xilit.
Elkészítés:
A Rámát a xilittel habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, a felforralt, majd lehűtött tejet, a mákot, a rum aromát és a meggyet. Végül a felvert fehérjét is óvatosan hozzákeverjük. Két őzgerincbe öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 1 órán át sütjük. Mikor kihűl, kiborítjuk a formából és a lekvárral megkenjük, és csokimázat öntünk rá.
Boldog Karácsonyt!
Baranyai Dóra dietetikus
Pécsi Tudományegyetem, Gyermekklinika
Pécsi Tudományegyetem, Gyermekklinika
Karácsonyi diós és mákos bejgli recept
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg finomliszt, 5 dkg teljes őrlésű liszt, 12 dkg sütőmargarin, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 0,5 dl tej, ½ mokkáskanál cukor, csipetnyi só
Diós töltelékhez:
20 dkg darált dióbél, 5 csapott evőkanál Canderel édesítőpor, 2 db reszelt jonathán alma, ½ citrom héja, 1 tojásfehérje a bekenéshez
Mákos töltelékhez:
20 dkg darált mák, 5 csapott evőkanál Canderel édesítőpor, 2 db reszelt jonathán alma, ½ citrom héja, 1 tojásfehérje a bekenéshez
Elkészítés:
- A liszteket és a margarint elmorzsoljuk.
- Az élesztőt a meglangyosított tejbe belekeverjük az édesítőporral és ½ mokkás kanál cukorral együtt, és kb. 5 percig hagyjuk „felfutni”.
- A felfutott élesztős tejet a margarinos liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, és jól összedolgozzuk. A tésztát két cipóba osztjuk. A cipókat lisztezett nyújtódeszkára tesszük, a cipók tetejét is belisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük egy órán keresztül.
- Közben elkészítjük a diós tölteléket: kb. 0,5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az édesítőport, amikor együtt felforrt, hozzáöntjük a darált dióhoz. Ezután még hozzáadjuk a reszelt almát, a reszelt citromhéjat, majd ezeket jól összedolgozzuk.
- Elkészítjük a mákos tölteléket is: kb. 0,5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az édesítőport, amikor együtt felforrt, hozzáöntjük a darált mákot. Ezután még hozzáadjuk a reszelt almát, a reszelt citromhéjat, majd ezeket jól összedolgozzuk.
- A megkelt cipókat lisztezett nyújtódeszkán ½ cm vékonyra kinyújtjuk (négyszögletes formára), s egyikre rákenjük a diós másikra a mákos tölteléket. Feltekerjük őket, a két végüket kissé benyomkodjuk, és kikent tepsibe tesszük.
- A két rúd közt hagyjunk legalább két-három ujjnyi távolságot. A kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a tetejüket, és egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezután újra megkenjük tojásfehérjével, és fél óráig szobahőmérsékleten tartjuk. Előmelegített, forró, gőzös sütőben (a gőztermeléshez tegyünk a sütőbe egy vízzel teli lábast) barnás-pirosra megsütjük. Csak akkor vegyük ki a tepsiből, ha már teljesen kihűlt.
Energia: 3571 Kcal, fehérje: 85 g, zsír: 223 g szénhidrát: 278 g
Tápanyagtartalom – a mákos bejgliben – 1 rúdban:
Energia: 3338 Kcal, fehérje: 130 g, zsír: 299 g szénhidrát: 345 g
Cseri-Holzmann Brigitta
dietetikus