HQ képek Kezelés kapszulázott, őssejtekből képződő hasnyálmirigy szigetsejtekkel

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A béta-sejt-transzplantáció legnagyobb problémája az, hogy a szervezetbe beültetett sejtek ellen kilökődést okozó ellenanyagok termelődnek, melyek csak komoly mellékhatásokat is okozó immungátló kezeléssel lassíthatók.

Számos eddigi sikertelen próbálkozás után a Juvenile Diabetes Research Fund 6 millió dolláros támogatása nyomán megszületni látszik egy új rendszer a ViaCyte cég kutatásai nyomán, a FDA által frissen engedélyezett VC-01 eszköz emberi klinikai vizsgálatának megkezdéséhez.

encaptra.jpg

A gyógyeszköz két részből áll (ld. felső kép). Az Encaptra egy ambulanter a bőr alá illeszthető szemipermeabilis tok, mely beengedi a benne lévő sejtek táplálásához szükséges glukózt, oxigént, fehérjéket és más, a vérkeringésben lévő molekulákat, viszont távol tartja az immunrendszer sejtjeit és az ellenanyagokat. A tokban őssejtekből képződő szigetsejtek vannak, melyek mindegyike folyamatosan termeli a megfelelő hormont, így az inzulint, a glukagont, a szomatosztatint, stb., melyek a szükségletnek megfelelően a beteg keringésébe kerülnek.

Egérkísérletek során azt találták, hogy a beültetett és a cukorbeteggé tett egér anyagcseréjét teljesen normalizáló kapszulázott emberi sziget-sejtrendszert 4 hét után kezdte benőni a befogadó szervezet érrendszere, nyolc hét után pedig már teljesen behálózták az erek:

encaptra2.jpg

16 hét után a kapszulában lévő speciális őssejtek teljes értékű szigetsejt-csoporttá alakultak:

encaptra3.jpg

Az emberi vizsgálatok eredményeit nagyon-nagy érdeklődéssel várjuk.

(Forrás: ViaCyte, n.d. Web. 2014. február 9).
DiabFórum 2014/3., 40. oldal
 
Az érdeklődés töretlen minden ígéretes kutatás iránt... csak az a baj, hogy évek, mire ebből is lesz "valami". De azért hajrá! :)
 
Oldal tetejére