Rövidesen megérkezik a „mesterséges pankreász”

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Az ADA Kongresszuson bemutatták azokat az új eredményeket, melyek a „mesterséges pankreász” rövid időn belüli realitássá válását ígérik.

Ezek előrelátható változatai: a Medtronic 670G névre hallgató inzulinpumpa folyamatos szöveti glukózmonitorral összekapcsolva, a Beta Bionics cég prof. Damiano által tervezett „bionikus pankreász” nevű kétkamrás pumparendszere, mely inzulint és glukagont egyaránt szükség szerint adagol, valamint további csupán inzulint vagy csupán glukagont adagoló pumpák annak függvényében, hogy milyen mértékű az 1-es típusú cukorbetegnek a hipoglikémiára való hajlama.

A Medtronic MiniMed által forgalmazott 670G típusú rendszer – mely jelenleg az egyetlen hibrid „rövidre zárt”, – még nyár folyamán elnyerheti az Egyesült Államok Food and Drug Administration (FDA) szervének forgalmazásai engedélyét.

Nem sokkal később várható Edward R. Damiano professzor által tervezett, a Beta Bionics cég által gyártott „bionikus pankreász”-nak nevezett, iLet nevű pumparendszer, mely az aktuális igény függvényében szintén képes nemcsak inzulint, hanem glukagont is a szervezetbe juttatni. (Mindkét pumpaféleségről már beszámoltunk a DiabFórum 2015. évi számaiban.)

ilet_DSC-D0516_02.jpg

Jelenleg a még megoldandó probléma a napokon át stabil glukagon oldat, melynek előállításán egy dán cég, a Zealand Pharma dolgozik, ugyanis jelenleg a glukagont naponta szükséges por-állapotából feloldani és a pumpába tölteni. Ez az oka annak, hogy az iLet pumpa első szériái még csupán inzulinadagolására lesznek alkalmasak.

ilet_Beta Bionics fig 2.png

A Medtronic 670G hibrid rövidre zárt rendszere alatt az értendő, hogy az inzulint adagoló pumpával rádió hullámon át kapcsolatban lévő folyamatos szöveti glukózmonitor – melyet naponta kétszer szükséges ujjbegyes vércukorméréssel kalibrálni – által mért vércukorértékek függvényében adagolja a pumpa a bázis inzulint, akár negyed óráról negyed órára változtatva a bázis rátát úgy, hogy a vércukor az ideális határok között maradjon. Viszont az étkezési inzulin mennyiségét a pumpa szoftverének ajánlását figyelembe véve a beteg adagolja magának. Ezzel az eszközzel 124 1-es típusú gyermek és felnőtt cukorbeteget kezeltek 6 napig kórházi körülmények között, majd 3 hónapon keresztül az otthonukban. Míg azon pumpakezelésnél, amikor a bázis inzulin rátát előre beállították, a betegeknek az idő 24%-ában volt 10 mmol/l-nél magasabb, 27%-ában 4 mmol/l-nél alacsonyabb a vércukra, a hibrid pumpa alkalmazása esetén e két mutató 3,3, ill. 5,9%-ot tett ki. Mindkét esetben az értékeket a glukóz szenzor rögzítette.

A mind inzulint, mind glukagont szükség szerint adagoló, iLet névre hallgató bionikus pankreász szoftverét úgy tervezték meg, hogy a betegnek a legkisebb terhelést jelentse: vagyis csupán a testsúlyát kell megadni, valamint, hogy a következő étkezésnél kisebb, nagyobb vagy a szokásos szénhidrát mennyiséget kívánja elfogyasztani. Az iLet ezután az inzulint a tényleges szükségletnek megfelelően adagolja, az esetben is, ha a beteg ezeket az adatokat elfelejtette megadni.

A csupán glukagont adagoló Medtronic pumparendszer a hipoglikémiákat volt hivatott kivédeni: a vércukor 4 mmol/l alá csökkenése esetén automatikusan kismennyiségű glukagont juttatott a szervezetbe, 75% a kal csökkentve az egész napi, 91%-kal csökkentve az éjszakai hipoglikémiák előfordulását. Közben a betegeknek nem emelkedett az átlagos vércukor szintje. Semmilyen mellékhatást nem észleltek a glukagon alkalmazásától.

A fejlesztések rohamosan tovább folynak és egyelőre még senki nem tudja megmondani, mire jutunk 4-5 év múlva a mesterséges hasnyálmirigy területén.

(Forrás: 76. ADA Kongresszus, New Orleans, 2016. június 10–14.)

Megjelent: DiabFórum magazin 2016/3. (36-37. oldal)
 
Oldal tetejére