Szenzorral kombinált inzulinpumpa-kezelés kétféle módon

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Szenzorral kombinált inzulinpumpa-kezelés kétféle módon: folyamatos inzulin adagolással, illetve alacsony vércukorszinteknél az inzulinadás felfüggesztésével...

Az inzulinpumpa-kezelés a legmegfelelőbb módja a labilis, folyamatosan hiper- és hipoglikémiák között ingadozó 1-es típusú diabétesznek. Alkalmazása során jelentős mértékben csökkenthető a hipoglikémiák előfordulási gyakorisága, valamint a HbA1c szintje.

A pumpakezelés hatékonyságát nagyban növelheti a pumpához kapcsolt folyamatos glukózmonitorozás. Ennek kombinációját egy új funkció alkalmazásával vizsgálták az Egyesült Államokban.

Betegek egyik csoportja az immár hazánkban is hagyományosnak mondható, folyamatos szöveti glükóz szenzorral kapcsolt pumpát használták, míg a másik csoportban azt a funkciót is használták, melynél a beállított alsó szöveti glukóz határérték alatt az inzulinadás felfüggesztődik mindaddig, amíg a vércukor szintek nem emelkednek a normális határok közé. (Az automatikus inzulinadagolás felfüggesztés, mint funkció, a Medtronic Paradigm Veo inzulinpumpa része, így a Magyarországon 2010 óta forgalmazott pumpacsalád mindegyik tagja tartalmazza ezt. Ez egy olyan ki-be kapcsolható funkció a pumpa menüjében, mint pl. az autók jobb első ülése előtt lévő légzsák, vagy egy mobiltelefonban a Bluetooth – ha akarom be-, vagy kikapcsolom. A funkció működéséhez azonban egy valami elengedhetetlen: a folyamatos glükózmonitorozás, vagyis a szenzor használata. Ilyen értelemben ez a lehetőség minden Veo pumpát használó rendelkezésére áll - a referáló megjegyzése.)

Richard M. Bergenstal professzor 3 hónapos vizsgálatában (ASPIRE In-Home) 247 szenzoros inzulinpumpát használó betegből az egyik csoport (126 fő) az „Alacsony felfüggesztés” funkciót bekapcsolva használta, míg a másik csoport (121 fő) ezt a funkciót kikapcsolta a pumpában (kontroll csoport). A HbA1c szintek alakulásában nem találtak különbséget a betegek két csoportja között, viszont az éjjeli hipoglikémiák az inzulinadást felfüggesztő pumpakezelés esetében 38%-kal ritkábban léptek fel és jelentősen csökkentek a hipoglikémiás tartományban eltöltött időtartamok is.

(Forrás: NEJM, 2013. június 22. online)
 

Csatolások

  • inzulinpumpa.jpg
    inzulinpumpa.jpg
    161.4 KB · Olvasás: 1,330
Oldal tetejére