Cukorbeteg gyermek

Zsu77

Új tag
Idézet:
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=6 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD class=alt2 style="BORDER-RIGHT: 1px inset; BORDER-TOP: 1px inset; BORDER-LEFT: 1px inset; BORDER-BOTTOM: 1px inset">Eredeti szerző Zsu77
:smile: Ez most nagyon aranyos volt! :smile: :lol:

</TD></TR></TBODY></TABLE>

"Csak most??? Hát szoktam én nem aranyos lenni?"

Kedves Grácia!A hangsúly a "nagyon"-on vagyon,nem a "most"-on.;):roll:

dg

Őstag
Nem olyan rég szóba került a glukagon injekció, és a beadandó mennyiség kérdése.

Anno minket a kórházból azzal az utasítással engedtek el, hogy elegendő fél ampulla, az akkor 22 hónapos lányomnak.

Most 4 éves múlt, kb 20 kg, és néhány napja a kontrollon azt mondta a dokinénink, hogy még mindig fél ampulla kellene, ha elszméletvesztéses hipoba kerülnénk.

Eddig szerencsére még nem kellett használnunk. Így is maradjon, és másnak is ezt kívánom!

zsuzsa

Új tag
Nálunk is így van, 2,5 évesen azt mondták fél ampulla, most 5 éves lesz a nyáron, 19 kg, és még mindíg így működne, szerencsére, csak a lejáratát figyelem, és újítom ha kell, de nem használltuk. Lehet úgy csinálnám, hogy felszívom a teljes ampullát, és csak a felét nyomo be, de ha nem rendeződne, akkor benyomnám egy másik helyre a másik felét. Vagy ez így butaság lenne, drasztikus kétszer szúrni? de ha nem rendeződne muszáj lenne, bár akkor már úgyis a mentőt hívnám. Még leírni is rossz, maradjon elméleti elmélkedés.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nálunk is így van, 2,5 évesen azt mondták fél ampulla, most 5 éves lesz a nyáron, 19 kg, és még mindíg így működne, szerencsére, csak a lejáratát figyelem, és újítom ha kell, de nem használltuk. Lehet úgy csinálnám, hogy felszívom a teljes ampullát, és csak a felét nyomo be, de ha nem rendeződne, akkor benyomnám egy másik helyre a másik felét. Vagy ez így butaság lenne, drasztikus kétszer szúrni? de ha nem rendeződne muszáj lenne, bár akkor már úgyis a mentőt hívnám. Még leírni is rossz, maradjon elméleti elmélkedés.
Én a glukagon injekcióhoz nem nagyon konyítok, de szerintem a fele beadás az jó, és a felét tartalékolni, és ha szükséges, azt is beadni. Ha fölöslegesen adtad be, azzal szerintem nem okozol akkora bajt, még akkor sem, ha felnyomtad a cukrát, mint azzal, ha megkockáztatod a hipos kómát.
A hozzáértők biztos több infoval szolgálnak.

zsuzsa

Új tag
egyébként azt jól tudom, hogy a használata után kórházi tartózkodás, megfigyelés szükséges? vagy amúgy is ott köt ki az ember ilyenkor?

Zsu77

Új tag

Erről jut eszembe.Olvastam,hogy annak érdekében,hogy gyakorlott legyen az ember,a lejárt szavatosságúval érdemes egy csirkén gyakorolni.Már a döglöttön:lol:,főzés-sütés előtt.Így a gyors előkészítés,a fogások,a beadás szöge,jelen esetben az adagolásra való odafigyelés már rutinból jöhet egy adott-nagyon ijesztő esetben.

pusimelu

Őstag
Én annak idején az injekció fajtáinak beadását párnán gyakoroltam ,és amikor első injekciómat adtam szerintem az még nekem is fájt,de a beteg nem tudta hogy én adom neki az első szurit!
Lenne egy kérdésem!
Van előre összeszerelt glucosum injekció ,amit csak beszúrok és kész ,mert lehet hogy nekem sem ártana ha lenne otthon ,bár a párom nem hiszem ,hogy be tudná adni?!
Ampullám van a munkahelyemen!

vighkata

Erről jut eszembe.Olvastam,hogy annak érdekében,hogy gyakorlott legyen az ember,a lejárt szavatosságúval érdemes egy csirkén gyakorolni.Már a döglöttön:lol:,főzés-sütés előtt.Így a gyors előkészítés,a fogások,a beadás szöge,jelen esetben az adagolásra való odafigyelés már rutinból jöhet egy adott-nagyon ijesztő esetben.
Miii vaaan?

szepi

Új tag
A mi fődokink megnyugtatott, hogy a 16 év alatt, amióta diabétszes gyermekeket kezelnek, talán 2 db glukagont használtak fel a betegei indokoltan.MEgnyugtatott, hogy a kóma nem alakul csak úgy ki egyik pillanatról a másikra.Vannak előzményei, amit hipózásnak hívunk.GYermekeinket pedig egész nap aggódó szempárok figyelik, tehát remélhetőleg soha nem fognak eddig a stádiumig eljutni, hacsak nem ejtünk valami szarvas hibát.(P.:inzulintúladagolás, étkezés kihagyása, stb.)Az én kislányom 5 éves múlt és úgy engedtek minket útnak, hogy mehet az egész glukagon.NEm azonnal hat, hanem kb 10 perc múlva.Ami azonnal hat az az , amit a mentősök adnak be intravénásan, ez pedig a glukóz oldat.Ettől azonnal magához tér az eszméletlen cukorbeteg.Ezután viszont szinte biztos egy welness hétvége a kórházban.
Jah és különösebb gondot nem fordítottak a glukagon beadásának gyakorlati elsajátításának. Azt mondták ugyanúgy kell beadni mint az inzulint, csak a tű nagyobb egy kicsit.Remélem soha sem kell használnunk.Sem nekem, sem nektek.Szép estét:)

dg

Őstag
A mi fődokink megnyugtatott, hogy a 16 év alatt, amióta diabétszes gyermekeket kezelnek, talán 2 db glukagont használtak fel a betegei indokoltan.MEgnyugtatott, hogy a kóma nem alakul csak úgy ki egyik pillanatról a másikra.Vannak előzményei, amit hipózásnak hívunk.GYermekeinket pedig egész nap aggódó szempárok figyelik, tehát remélhetőleg soha nem fognak eddig a stádiumig eljutni, hacsak nem ejtünk valami szarvas hibát.(P.:inzulintúladagolás, étkezés kihagyása, stb.)Az én kislányom 5 éves múlt és úgy engedtek minket útnak, hogy mehet az egész glukagon.NEm azonnal hat, hanem kb 10 perc múlva.Ami azonnal hat az az , amit a mentősök adnak be intravénásan, ez pedig a glukóz oldat.Ettől azonnal magához tér az eszméletlen cukorbeteg.Ezután viszont szinte biztos egy welness hétvége a kórházban.
Jah és különösebb gondot nem fordítottak a glukagon beadásának gyakorlati elsajátításának. Azt mondták ugyanúgy kell beadni mint az inzulint, csak a tű nagyobb egy kicsit.Remélem soha sem kell használnunk.Sem nekem, sem nektek.Szép estét:)

A kezelési naplóban (kék színű, Novo Nordisk-os) ezt írják a glukagon injekcióról: 25 kg alatti gyerekeknek (6-8 éven aluli kisgyermekeknek) fél ampullát kell beadni, ennél nagyobbaknak egy egész ampullát.

...
Most megnéztem magának az injekciónak a leírását: ugyanez olvasható. Még talán annyit, hogy a bőr alá kell beadni, vagy a comb külső felső izomzatába.

A túladagolásról a következő olvasható:
Hányás, hányinger előfordulhat. Speciális kezelés általában nem szükséges. A szérum kálium szint csökkenhet, ezt ellenőrizni kell, szükség esetén korrigálni.

(Szóval, ha előfordul, mindenképp be kell menni a kórházba.)

Nekem azt mesélte az egyik diab szakápolónk, akinek a saját lánya is kiskora óta cukros, ma már felnőtt, hogy egyetlen egyszer volt szükség a beadására a hosszú évek alatt. Ekkor a lánya nem kelt fel reggel, mint kiderült, ájult volt. Történt ugyanis, hogy bulizott, ivott valami cukros alkoholt, és adott be mellé inzulint is, s ez így soknak bizonyult.

vighkata

Nekem kórházban adtak egyszer intravénásan glukagont. elképesztő "élmény" volt 2 mp-en belül rendeződött a hipo, minden tünetével, érzésével együtt, beleértve a remegés megszűnését, és a farkas éhséget.
Nem volt vészhelyzet, pusztán egy kis figyelmetlenség. Hasi UH-ra írtak ki, és nem lehetett enni előtte. Be kellett adnom a reggeli inzulint, és nővérkéknek infúzióban kellett volna hozni a glukozt, de "elfelejtették", én meg elaludtam. Az erős hipora ébredtem, na ekkor jött a kapkodás. Szegény nővérkék nagyon kikaptak, én meg olyan hülyén éreztem magam, mert ha nem alszom el, akkor tudtam vona szólni nekik, hogy hozzák az infúziót.

dg

Őstag
Nekem kórházban adtak egyszer intravénásan glukagont. elképesztő "élmény" volt 2 mp-en belül rendeződött a hipo, minden tünetével, érzésével együtt, beleértve a remegés megszűnését, és a farkas éhséget.
Nem volt vészhelyzet, pusztán egy kis figyelmetlenség. Hasi UH-ra írtak ki, és nem lehetett enni előtte. Be kellett adnom a reggeli inzulint, és nővérkéknek infúzióban kellett volna hozni a glukozt, de "elfelejtették", én meg elaludtam. Az erős hipora ébredtem, na ekkor jött a kapkodás. Szegény nővérkék nagyon kikaptak, én meg olyan hülyén éreztem magam, mert ha nem alszom el, akkor tudtam vona szólni nekik, hogy hozzák az infúziót.

Az "aprócska" tévedések egy kórházban nem tolerálhatók. Nyilván, nem véletlenül aludtál el, s a nővérnek nem véletlenül kellett volna vigyáznia rád. Nesze neked, bizalom!

vighkata

De a párna se rossz!:D
Értem én a gyakorlást, csak nem raktam össze, hogy jött ez a gyakorlás, a testsúlyhoz kg-hoz való dózishoz. De így azért oké a dolog.
Én egyszer láttam ilyen készletet, és azon gondolkodtam, ha szükség lenne rá, hogy valakinek beadjam, akkor minden simán menne-e. A rajzos leírás szerintem nagyon jó útmutatás adott.

dg

Őstag
Velünk a kórházban gyakoroltatták az összeszerelését a fecskendőnek, meg a tennivalókat. Az biztos, hogy nem árt ezt időnként újragondolni, pár év alatt feledésbe merülhet. Én például rendesen megfeledkeztem a dologról. Most, hogy beszélgetünk róla, megnéztem, s lejárt a szavatossága. A lejártakat viszont érdemes felhasználni gyakorlásra (ez alatt én az összerakást, az ampullafelszívást értem), az egyikkel ezt teszem majd, a másikat meg odaadom a kórháznak. Kérték, mert gyakoroltatásra nekik is jól jön.

Oldal tetejére