Vércukormérők

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
bocs, elfelejtettem írni, hogy xp. kompatibilitási módban sem működnek
Csing-Fu, nem is fog sehogyan működni sajnos, mert az orvosi műszerekhez használatos soros portos kütyük információ vesztés miatt nem mennek az usb-re átalakító eszközzel. Úgy egy-két évente felmerül ez a téma és mindig vannak lelkesek, akik ezt nem hiszik el és próbálkoznak, de fizikai okok miatt nem megy (több info jut át a soros porton és az USB-re alakítóval kevesebb, ezért nem megy).

torkos

Új tag
Sziasztok,
hónapokon keresztül olvastalak benneteket, hogy mi a tapasztalatotok, a különböző vércukormérőkkel kapcsolatosan.
Végül eldöntöttem, hogy xceed-et fogok vásárolni.
A múlt héten meg akartam rendelni, de "megdöbbenésemre" a honlapjuk karbantartást jelzett. Nem tudtam mire vélni, ma elmentem Óbudára személyesen megvásárolni.
A tapasztalatom szeretném megosztani veletek: "béta" kérdéseimre is türelmesen, készségesen válaszoltak (én csak bámultam, ilyen is van?), sőt ha nem "vigyázok" még a bökővel demót is tartottak volna nekem. :)
Nagyon tetszik: a készülék "baba", - bár van egy nagy súblót fiókunk - remélem mást nem fogok még mellé venni.
A boldogság akkor lesz teljes, ha az USB-s kiegészítő is beszerezhető lesz nálunk.
Akit érdekel a youtube-n van: http://www.youtube.com/watch?v=KViWHf3bqfU demó a készülékről.

dg

Őstag
Köszi, torkos, a beszámolót! Szerintem Péter is örömmel olvassa! Egyébként milyen készüléket cseréltél le? Eddig mivel mértél?

somcsika

Aktív tag
Ne haragudj Kata, tudom, hogy írtad már, de én nem tudtam a belinkelt infón elmenni, maximum csak akkor ha kinyomtatom és leteszem a földre.:rohog:

Tehát egyszerűsítve, hogy én is megértsem, mert igazából még elég tudatlan vagyok a témában, hogy mi a támogatott, mi nem, mi a kimelt támogatott stb. A nettót, bruttót azért tudom.:)Jó is lenne ha a bruttó fizetésem kapnám minden hónapba a bankszámlámra.

Tehát a kérdésem a következő (bárkinek szól, ha tudja és van kedve megválaszolni. )
Ha simán (recept nélkül) venni szeretnék egy xceed-et akkor mennyibe került?
Mennyibe kerül ha feliratom az orvossal? Mikor irhatja fel az orvos? Ez ezért fontos, mert mi 3 hónapja kaptunk Optimumot, de szeretnék egy tartalék eszközt is beszerezni.
Mennyibe kerül hozzá a teszt csík, akkor ha simán megveszem és akkor ha felirja az orvos?
Közgyógy terhére elszámolható e?

poe

Őstag
Recept nélkül 5000 Huf
Receptre 2500 Huf
Vércukormérőt 6 évente lehet felíratni.
A többinek utána kell néznem...

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ne haragudj Kata, tudom, hogy írtad már, de én nem tudtam a belinkelt infón elmenni, maximum csak akkor ha kinyomtatom és leteszem a földre.:rohog:

Mennyibe kerül hozzá a teszt csík, akkor ha simán megveszem és akkor ha felirja az orvos?
Közgyógy terhére elszámolható e?

A csík neve: Optium Plus (nem opimum)

Recept nélküli ára: 4.058,-Ft (patikánként változhat)
Receptes ára: 1.723,-Ft

A bruttó támogatás, ami fix, az 2.335,-Ft ami nem változhat. Ha a patika a teljes árat magasabban állapítja meg, akkor is a fix támogatást vonhatja csak le, így a beteg által fizetendő receptes ár is magasabb.

Kérdezzél nyugodtan, bizony néha magyarázatra szorul egy-egy tájékoztató anyag.

Le fogom neked írni, hogy a fix ár támogatás mitől fix, de most egy kis dolog van a dolgozóban, de jövök majd, tarts ki. :)
<table cellpadding="3" cellspacing="0"><tbody><tr><td class="arak1" width="10"> </td><td class="arak1" align="left">Bruttó közfin. ár: </td><td class="arak2" align="right">4 058 Ft</td><td class="arak1" width="30"> </td><td class="arak1" align="left">Nettó közfin. ár: </td><td class="arak2" align="right">3 865 Ft</td><td class="arak1" width="50"> </td><td class="arak1">ÁFA: 5%</td></tr><tr><td class="arak1"> </td><td class="arak1" align="left">Bruttó támogatás: </td><td class="arak2" align="right">2 335 Ft</td><td class="arak1" width="30"> </td><td class="arak1" align="left">Nettó támogatás: </td><td class="arak2" align="right">2 224 Ft</td><td class="arak1" width="50"> </td><td class="arak1"> </td></tr><tr><td colspan="100" style="font-size: 1px; height: 5px;"> </td></tr><tr><td class="arak1"> </td><td class="arak1" align="left">Bruttó térítési díj: </td><td class="arak2" align="right">1 723 Ft</td><td class="arak1" width="30"> </td><td class="arak1" align="left">Nettó térítési díj: </td><td class="arak2" align="right">1 641 Ft</td><td class="arak1" width="50"> </td><td class="arak1"> </td></tr><tr><td colspan="100" style="font-size: 1px; height: 5px;"> </td></tr><tr><td class="arak1"> </td><td class="arak1" align="left">Felírható mennyiség: </td><td class="arak2" colspan="100" align="LEFT">3 hónap / 2 csomag/doboz</td></tr><tr><td class="arak1"> </td><td class="arak1" align="left">Támogatási technika: </td><td class="arak2" align="left">FIX 80 %</td><td class="arak1" width="30"> </td><td class="arak1" align="left"> </td><td class="arak1" align="left"> </td><td class="arak1" width="50"> </td><td class="arak1"> </td></tr><tr><td colspan="100" style="font-size: 1px; height: 10px;"> </td></tr><tr><td> </td><td class="arak1" colspan="100">Közgyógy jogcímen rendelhető: Nem</td></tr></tbody></table>

ISO: 04 24 12 06 - Tesztcsíkok

Indikáció: Inzulinkezelésre szoruló diabetes mellitus. Napi kétszeri inzulinadás esetén.

Felírási jogosultság: Járóbeteg-szakrendelés vagy fekvőbeteg-ellátó intézmény belgyógyász, csecsemő-gyermekgyógyász, endokrinológus szakorvosa, valamint javaslatukra a beteg háziorvosa. A szakorvosi javaslat érvényességi időtartama: 1 év.

<table cellpadding="3" cellspacing="0"><tbody><tr><td class="arak1" width="10"> </td><td class="arak1" align="left">Bruttó közfin. ár: </td><td class="arak2" align="right">4 058 Ft</td><td class="arak1" width="30"> </td><td class="arak1" align="left">Nettó közfin. ár: </td><td class="arak2" align="right">3 865 Ft</td><td class="arak1" width="50"> </td><td class="arak1">ÁFA: 5%</td></tr><tr><td class="arak1"> </td><td class="arak1" align="left">Bruttó támogatás: </td><td class="arak2" align="right">2 335 Ft</td><td class="arak1" width="30"> </td><td class="arak1" align="left">Nettó támogatás: </td><td class="arak2" align="right">2 224 Ft</td><td class="arak1" width="50"> </td><td class="arak1"> </td></tr><tr><td colspan="100" style="font-size: 1px; height: 5px;"> </td></tr><tr><td class="arak1"> </td><td class="arak1" align="left">Bruttó térítési díj: </td><td class="arak2" align="right">1 723 Ft</td><td class="arak1" width="30"> </td><td class="arak1" align="left">Nettó térítési díj: </td><td class="arak2" align="right">1 641 Ft</td><td class="arak1" width="50"> </td><td class="arak1"> </td></tr><tr><td colspan="100" style="font-size: 1px; height: 5px;"> </td></tr><tr><td class="arak1"> </td><td class="arak1" align="left">Felírható mennyiség: </td><td class="arak2" align="left">3 hónap / 6 csomag/doboz</td><td class="arak1" width="30"> </td><td class="arak1" align="left"> </td><td class="arak1" align="left"> </td><td class="arak1" width="50"> </td><td class="arak1"> </td></tr><tr><td class="arak1"> </td><td class="arak1" align="left">Támogatási technika: </td><td class="arak2" align="left">FIX 80 %</td><td class="arak1" width="30"> </td><td class="arak1" align="left"> </td><td class="arak1" align="left"> </td><td class="arak1" width="50"> </td><td class="arak1"> </td></tr><tr><td colspan="100" style="font-size: 1px; height: 10px;"> </td></tr><tr><td> </td><td class="arak1" colspan="100">Közgyógy jogcímen rendelhető: Nem</td></tr></tbody></table>

ISO: 04 24 12 06 - Tesztcsíkok

Indikáció: Inzulinkezelésre szoruló diabetes mellitus. Napi háromszori inzulinadás esetén.

Felírási jogosultság: Járóbeteg-szakrendelés vagy fekvőbeteg-ellátó intézmény belgyógyász, csecsemő-gyermekgyógyász, endokrinológus szakorvosa, valamint javaslatukra a beteg háziorvosa. A szakorvosi javaslat érvényességi időtartama: 1 év.

<table cellpadding="3" cellspacing="0"><tbody><tr><td class="arak1" width="10"> </td><td class="arak1" align="left">Bruttó közfin. ár: </td><td class="arak2" align="right">4 058 Ft</td><td class="arak1" width="30"> </td><td class="arak1" align="left">Nettó közfin. ár: </td><td class="arak2" align="right">3 865 Ft</td><td class="arak1" width="50"> </td><td class="arak1">ÁFA: 5%</td></tr><tr><td class="arak1"> </td><td class="arak1" align="left">Bruttó támogatás: </td><td class="arak2" align="right">2 335 Ft</td><td class="arak1" width="30"> </td><td class="arak1" align="left">Nettó támogatás: </td><td class="arak2" align="right">2 224 Ft</td><td class="arak1" width="50"> </td><td class="arak1"> </td></tr><tr><td colspan="100" style="font-size: 1px; height: 5px;"> </td></tr><tr><td class="arak1"> </td><td class="arak1" align="left">Bruttó térítési díj: </td><td class="arak2" align="right">1 723 Ft</td><td class="arak1" width="30"> </td><td class="arak1" align="left">Nettó térítési díj: </td><td class="arak2" align="right">1 641 Ft</td><td class="arak1" width="50"> </td><td class="arak1"> </td></tr><tr><td colspan="100" style="font-size: 1px; height: 5px;"> </td></tr><tr><td class="arak1"> </td><td class="arak1" align="left">Felírható mennyiség: </td><td class="arak2" align="left">3 hónap / 9 csomag/doboz</td><td class="arak1" width="30"> </td><td class="arak1" align="left"> </td><td class="arak1" align="left"> </td><td class="arak1" width="50"> </td><td class="arak1"> </td></tr><tr><td class="arak1"> </td><td class="arak1" align="left">Támogatási technika: </td><td class="arak2" align="left">FIX 80 %</td><td class="arak1" width="30"> </td><td class="arak1" align="left"> </td><td class="arak1" align="left"> </td><td class="arak1" width="50"> </td><td class="arak1"> </td></tr><tr><td colspan="100" style="font-size: 1px; height: 10px;"> </td></tr><tr><td> </td><td class="arak1" colspan="100">Közgyógy jogcímen rendelhető: Nem</td></tr></tbody></table>

somcsika

Aktív tag
Már megint a jó öreg téma :) Melyik gép mér magasabbat meg alacsonyabbat....

Somcsika, ha fölémér egy gép, az sokkal jobb a cukorbetegnek, mert ez %-os fölémérés, tehát egy hipónál szinte semmi különbség nincsen, a magasnál viszont akár 3-4mmol/l különbség is lehet. (sőt, azt vettem észre, hogy hipóközeli értéknél kb 10%-kal mér fölé az AC az Optimumnak, de 10 fölött már ez akár 20% is lehet) Egy 12-es cukrot azért könnyen elfogad az ember és ha többször van ilyen,hát ez van, de egy 16-osra már nem mondanánk ugyanezt. Az igazság meg valahol közelebb van a 16-oshoz, nem a 12-eshez.

Molli,
Akkor most erősíts meg légyszi, hogy ha az optimummal tegnap este valamilyen rejtélyes oknál fogva 15,2 mértünk, akkor az valójában sokkal magasabb volt, mint a mért érték?

somcsika

Aktív tag
A tegnapi vacsorát 9,2-vel kezdte, (én már ezt is sokaltam), egy diabetikus joghurtot evet, saját sütésű teljes kirörlésű kenyérrel, szigorúan 50 g volt, láttam amikor kimérte.
Vacsora után 1,5 órával mért 15,2-öt.
Már vacsora előtt is 1 egységgel több inzulint adott be, de a 15,2-ra adtunk még be 2 egységet. Utóvacsora nem volt.
Éjfélre 7,5-re ment le, hajdnal háromra 4,5-re.
Reggel 6,8-al ébredt és fogott hozzá reggelizni. 1,5 óra után 12,
Tízórai előtt 11.
Én nem tudom, hogy mi van ezzel a gyerekkel, de napról-napra feljebb megy a cukra. A diabramm is egyértelműen ezt mutatja.
De mindenhol azt olvastam, hogy az étkezés utáni vc akkor jó, ha kb. 1,5-2 -vel nö meg. Ha a 6,8-ról a 12-t nézem akkor ez nem sokkal kevesebb mint duplája.
Véleményem szerint kevés az étkezésekhez adott inzulin mennyisége, de a doktor bácsink azt mondja, hogy elég, nem kell több, mert a reggeli értékek jók.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Somcsika, ilyenek ezek a diabdokik, ők nem élnek veletek, nektek kell egy picit önállóbbnak lennetek. Szerintem is kevés a gyorsinzulin, én megemelném, csak picinként persze. Ki kell titrálni ezt is.

Igen, szerintem magasabb volt, mint 15 akkor. De nem valószínű, hogy ez mondjuk a szervezetnek számítana, hanem inkább a hosszú távú beállításban lehet 1-1.5 mmol/l-t javítani az átlagon, kb 1mmol/l-t a HbA1c-n, ha nem alámérős készüléket használ az ember. Én az AccuChek Go-t hsználom Optimum csíkkal (mert ez olcsó és receptes) és tökéletesen működik!

somcsika

Aktív tag
Szerintem is kevés a gyorsinzulin, én megemelném, csak picinként persze. Ki kell titrálni ezt is.

Mire gondolsz akkor amikor azt írod, hogy "csak picinként"?
Reggel így is 1 NE-vel többet kap már mint amennyit a doktor bácsink mondott.
Egyelőre akkor a reggelit emeljem még 1 NE-vel meg, és csak aztán a többit, vagy 1 egységgel minden főétkezéshez adott Actrapidot megemelhetem. Pár napot várok és ha még mindig nem jó akkor emelhetek újra?
Csak attól félek, hogy le fognak bennünket szidni a jövő heti kontrollon, ha meglátja a könyvben, hogy mégis emeltünk annak ellenére, hogy ő azt mondta, hogy ne.

somcsika

Aktív tag
Én az AccuChek Go-t hsználom Optimum csíkkal (mert ez olcsó és receptes) és tökéletesen működik!

Én is szeretnék most egy tartalék vc. mérőt venni, de ahogy látom az Xceed jó kis gép, mert pontos és ketont is mér. A vételára nem is olyan eget verő, viszont az 1700 Ft-os csík ár az már húzós.
Többektől hallottam, ezt a Accu Check Go-s megoldást Optimum csíkkal. Ésszerűségi szempontbol azért lenne ez jó, mert mi is Optimum csíkot kapunk közgyógyra, így nem kellene egy másik csíkra beruházni, hiszen ez mindig lenne otthon.

somcsika

Aktív tag
A magas étkezés utáni érték után lemegy a vc magától, esetleg hipó is előfordul?

Ha a mai napot nézem akkor ugye a 7:15-kor 6,8-ról indult és étkezés után 90 perccel később 8:45-kor mért 12-t. 10 óra előtt néhány perccel mért 11-et. Tehát szépen lassan ment le neki - az ebéd előttiről még nem tudok nyilatkozni. Hypo (mármint olyan amilyet megérzett volna biztosan nem volt benne).Esetleg rejtett hypora gondolsz?

Estére többet tudok mondani ill. irni, mert addigra már majdnem lesz egy 2x24 órás profilunk is.

poe

Őstag
Nem hipóra gondoltam, hanem arra, hogy úgy működik mint én. Nekem az inzulinbeadás után ki kell várnom, hogy ne dobja meg a kaja a vc-t. De rám jellemző volt, hogy utána hirtelen leesett, szóval itt nem valószínű, hogy erről lenne szó.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ha a mai napot nézem akkor ugye a 7:15-kor 6,8-ról indult és étkezés után 90 perccel később 8:45-kor mért 12-t. 10 óra előtt néhány perccel mért 11-et. Tehát szépen lassan ment le neki - az ebéd előttiről még nem tudok nyilatkozni. Hypo (mármint olyan amilyet megérzett volna biztosan nem volt benne).Esetleg rejtett hypora gondolsz?

Estére többet tudok mondani ill. irni, mert addigra már majdnem lesz egy 2x24 órás profilunk is.
Ha jól számolom, akkor 3 óra múlva is még 10 fölött volt a cukra a kajás inzulin után. Ez egyértelműen kevés inzulin a kajához. Emellett akár lehet sok a bázisa is, de hipókról nagyon nem írsz, ha jól értem, nem hipózik folyton a kajálásokon kívüli órákban, igaz? Reggel is jóval kel.

Hát... le fog szidni a doki, de jó lesz a gyerek cukra! (jobb lesz) Nehéz ezt feldolgozni, tudom, de ez a betegség az, amiben mi tudunk többet erről sajnos, a mi kezünkben van a változtatás kulcsa, nem az orvoséban. Én például azért váltottam dokit 20 évesen (magamtól...), mert ami szerinte jó lett volna inzulinadag, az marha rossz volt és magamtól változtattam úgy, hogy jó-jobb legyen. De mivel tökéletesen így sem voltak a cukraim (ami már a szegényes önkontroll miatt volt...), ezért nem akarta elfogadni, hogy az ő beállításával még ennél is sokkal rosszabb értékeim lettek volna. Aztán átmentem másik dokihoz, aki szabad kezet adott és fél év alatt ment le 8.5 feletti HbA1c-m 7-re. És nem mellesleg nem stresszeltem azon, hogy mit fogok kapni már megint, hogy változtattam, aztán lelkiismeret furdalásból megpróbáltam, amit mondott a doki, de persze az mindig rosszabb volt, mint amit én eszeltem ki, ezért minden kontroll után néhány hétig pocsék cukraim voltak :)
Nem kell orvost váltanotok, nem azért írom, csak azért, mert szerintem a legtöbbünknél egy naplóból senki a világon nem tudja megmondani, hogy pontosan mennyi inzulint adjunk be, főleg evéshez... Bár a ti értékeitek egyértelműek, de a dokik nem akarnak kockáztatni, annyira félnek a hipóktól, meg attól, hogy anyuka otthon nem érti a dolgát (a legtöbb esetben fals félelem ez a dokiknál), hogy inkább jobb, ha hosszabb ideig magas a gyerek cukra, de ne hipózzon. Egy értelmes anyuka ezen felülemelkedik és tudja, ha netán odáig titrálná az inzulint, hogy beesne egy hipó, akkor másnap leveszi.... egy somogyi meg nem a világ. De idáig nem is kell eljutni, ha valaki óvatosan emel. Igen, az 1-1 egységgel emelés tök jó!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nem hipóra gondoltam, hanem arra, hogy úgy működik mint én. Nekem az inzulinbeadás után ki kell várnom, hogy ne dobja meg a kaja a vc-t. De rám jellemző volt, hogy utána hirtelen leesett, szóval itt nem valószínű, hogy erről lenne szó.
Ez nálam is ment sokáig, sőt, mostanában a mensi előtt van ez, hogy 5 feletti cukornál várnom kell egy kicsit a beadás után. És ugyanez, ha korábban eszem, akkor felmegy, de utána hirtelen leesik.

somcsika

Aktív tag
Korábban sokat hypoztunk, ez kb. egy hónappal ezelőtt volt, szinte nem volt olyan étkezés ami előtt ne lett volna egy kis hypo. valamelyik topic-ban írtam is, és azt is, hogy megint csökkenteni kellett az inzulint. Még azt is leírtam, hogy az első kórházi inzulin adaghoz képest már a felénél jártunk. Poe- meg is jegyezte, hogy mézeshetek.
De ez az állapot ahogy én az eredményeit és a diagramját nézem a vírusos hasmenős, hányós, és nem evős hét után kezdett el így lenni.
A múlt héten is volt két alkalommal hypo. Az egyik egy ebéd utáni, uzsona előtti 2,9!!! és egy edzés utáni 2,5!!! Kértem, hogy edzés után mérjen vissza, de nem tette meg, így vacsorára már ez lett az eredmény. Amit viszont észrevettem, hogy az elején a hypo-kat már 3,9-nél érezte, most meg ahogy nézem ez a küszöbb egyre lejjebb megy. Hozzá szokhat valaki a sok hypo érzéshez?
Az inzulin beadás és az étkezés között pedig én ahogy "titkokban" nézem megtartja a 10-15 percet.

Oldal tetejére