Áttörés a cukorbetegség kezelésében - korai a lelkesedés

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Douglas Melton, illetve az általa irányított tudóscsoport áttörést ért el az egyes típusú cukorbetegség egy lehetséges gyógymódjának kidolgozásában: először sikerült nagy, milliós mennyiségben előállítani az inzulintermelésért felelős sejteket. Ez a mennyiség már ahhoz is elég lehet, hogy a betegekben transzplantációval pótolják ezeket a sejteket – számolt be erről az Index, a hipohonder.blog.hu a témáról kérdezte orvos-főszerkesztőnket, dr. Fövényi Józsefet.

Ha a módszer az állati tesztek és klinikai kísérletek során is sikerrel működik, az megoldást jelenthet azoknak a cukorbetegeknek, akik ma injekcióval jutnak hozzá a test helyes működéséhez kellő inzulinmennyiséghez.

Kell még idő

Dr. Fövényi József diabetológus, a Magyar Diabetes Társaság alapító vezetőségi tagja szerint a valóban hírértékű kutatási eredménynek sokéves előzménye van, mint ahogy minden kutatási eredmény évek-évtizedek munkája nyomán születik. Fövényi dr. az általa szerkesztett DiabFórumban már 2013 nyarán beszámolt a kutatási eredményekről, szerinte most, másfél év múltán némiképp előbbre tartunk, de:

"ahogy sok évtizedes tudományos múltam révén ismerem a dolgok menetét, bizonyosan hosszú évekre van szükség ahhoz, hogy a betatrophin általi inzulinszekréció serkentése 2-es típusú cukorbetegekben elérje a klinikai realitást szintjét és még ennél is több idő szükséges ahhoz, hogy a betatrophin hatására őssejtekből milliárd számra termelt béta-sejtek alginát kapszulába burkolva 1-es típusú cukorbetegeknél feleslegessé tegyék az inzulin injekciók adagolását. Mindebből következik, hogy hazánkban még több időre lesz szükség, hogy a módszerek bevonulhassanak a terápiás eszköztárba. De azért reménykedjünk."

A kutatás lényege

A Harvard Őssejt Intézetben dolgozó Pen Yi és Douglas Melton felfedeztek egy a májban és a zsírszövetben expresszálódó betatrophin hormont (ld. alsó ábra), mely egerekben akár 30-szorosára fokozza a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek újraképződését.

beta_Cell.JPG

A felfedezés jelentősége roppant ígéretes, mivel ha sikerül nagy mennyiségben előállítani és emberben akár hetente, akár havonta egy injekció formájában alkalmazni, akkor megállíthatóvá válhat a 2-es típusú cukorbetegség romlása és talán a kezdeti stádiumban lévő lévő 1-es típusú diabétesz kifejlődése is. Egyelőre mindez csak reménység, sok éves további kutatás és vizsgálat sorozat szükséges az valódi eredmény eléréséhez, de érdemes komoly figyelemmel kísérni a fejleményeket - tette hozzá Dr. Fövényi József.

Ha sikerül is...

A főorvos szerint az egérvizsgálatok eredménye nem vihető át egy az egyben az emberi körülményekre. A rágcsálók hasnyálmirigyének Langerhans-szigeteiben ugyanis szinte kizárólag csak béta-sejtek találhatók, míg az emberi Langerhans-szigetekben 5 féle sejt 5 féle hormont választ el, így a béta-sejt az inzulint és az amilint, az alfa sejt a glukagont, a delta sejt a somatostatint, a gamma sejt a pankreász polipeptidet és az ipszilon sejt a ghrelint. Ezen túlmenően – szemben a rágcsálók szigetsejtjeivel – az emberi Langerhans-szigetek sűrűn erezettek. Ha sikerül is emberben hasznosítani a betatrophint, szükséges még valamely immunmoduláns alkalmazása is, mely – főként 1-es típusú cukorbetegségnél – gátolja vagy leállítja az autoimmun folyamatokat.

hipohonder.blog.hu
 
Utoljára módosítva:
Engem az mégis lelkesedéssel tölt el, hogy ennyi új kutatásról kapunk hírt... sok helyen olvashatjuk: mire ebből gyógyszer lesz még legalább 10 év... Relatív, hogy mi a sok idő, 10 év talán annak tűnik, de ha megvan az "áttörés" elenyésző lesz, mint nekünk Banting felfedezése, szerencsére már jó pár évtizede teljesen természetes, hogy van inzulin...
 

krisz_2011

Aktív tag
Engem az mégis lelkesedéssel tölt el, hogy ennyi új kutatásról kapunk hírt... sok helyen olvashatjuk: mire ebből gyógyszer lesz még legalább 10 év... Relatív, hogy mi a sok idő, 10 év talán annak tűnik, de ha megvan az "áttörés" elenyésző lesz, mint nekünk Banting felfedezése, szerencsére már jó pár évtizede teljesen természetes, hogy van inzulin...
Szia! Egyik ismerősöm humán klinikai kísérletek vezetésével foglalkozik egy gyógyszergyár alkalmazásában. Ő mondta, hogy a világon évente 3000-en felüli a már klinikai (emberen végzett) kísérleti fázisban lévő, diabétesz kezelésével és gyógyításával kapcsolatos vizsgálat!!! A tudomány kerekei lassan őrölnek, de mélyen hiszem, hogy azok, akik ma lettek cukorbetegek, valószínűleg már nem fognak életük végéig napi szintű külső inzulinbevitelre szorulni. Addig persze marad a megfelelő táplálkozás, mozgás, rendszeresség, de a reménykedés nem alaptalan.
 
Oldal tetejére