Önkéntes munka-avagy divat-e az önkéntesség

Annabella

Új tag
Önkéntesség, ha jól fogalmazok, akkor valaki szabadidejének felhasználása azért, hogy másokért tegyen valamit. És teszi ezt jó szívvel, ellenszolgáltatás nélkül. Mennyire divat nálunk az önkéntesség? Ki lehet önkéntes, és mely szervezetek várnak önkéntesek csatlakozására? Örömmel fogadják, vagy éppen kitessékelik, ha jelentkeznek? Jöhetnek a tapasztalatok!
 

Annabella

Új tag
Meg arra a sokmindenkire, akiknek valóban a nevét sem tudjuk, mégis tisztelhetjük őket. No de arra is kíváncsi vagyok, hogy itthon mennyire van terjedőben az önkéntesség. Nagyon sok állatbarát önkéntesről hallok, akik mennek kutyát sétáltatni, menhelyet építeni, és olyanról is hallottam már, aki kórházba szegődött el szintén önkéntesnek. Igazándiból mi is kellene hozzá, ami megindítja egy kicsit az embereket? Meg lehet ezt egyáltalán magyarázni...?
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A véradás önkéntes, és aki vért ad, az önzetlenül segít. Nem vár érte ellenszolgáltatást, nem azért ad vért, hogy valamit kapjon érte. A Vöröskereszt mégis a maga módján aprósággal kedveskedik a véradók felé, köszönet képpen.

A munkahelyünkön rendszeresen van véradás, egy évben 3 alkalommal. Eddig a véradók 1 nap szabadnapot kaptak a véradásért a Vöröskereszt ajándéka mellé. Ezt a művezetők és üzemvezetők a saját hatáskörükben megoldották, hogy a dolgozók megkapják az 1 napjukat. Nálunk folyamatos váltó van, és a dolgozók bent maradtak éjszakás műszak után vért adni, vagy a délutános, szabadnapos bejött a szabadidejében.

A Munka Törvénykönyve viszont csak 4 óra igazolt távollétet ad a véradásért, és azt is csak a délelőttös műszakosoknak.

Tavaly év elején jött egy körlevél, hogy azután be kell tartani a Munka Törvénykönyv ezen rendelkezését, és csak a délelőttös dolgozó kapta meg a munkaidő kedvezményt, és ő is csak igazolásra, 4 órára. Attól kezdve aki éjszaka után maradt bent, vagy a szabadidejéből bejövő nem kapott a véradásáért semmit.

A véradás továbbra is önkéntes, és benne van az önzetlenség, az ellenszolgáltatás nélküli segítség nyújtás. Mégis az emberekben okozott egy törést, hogy egy ilyen pitiáner esetben ragaszkodnak a Munka Törvénykönyv betartásához. Nehéz leírnom, de sajnos csökkent az üzemekből feljövő véradók száma. Mivel én rendezem, szervezem a véradást a munkahelyemen, pontos rálátásom van. Évekkel ezelőtt is én szerveztem, még sem emlékszem olyan estere, hogy a termelés zavart szenvedett volna, mert a véradó kivette a neki "ajándékozott" 8 órát, mindegy, hogy milyen műszakban volt a véradás napján. Nem egyszerre mentek az ajándék szabadnapra, a művezetővel egyeztetve a következő 1-2 héten belül mindenki sorra került.
 

Annabella

Új tag
Ez szomorú, ahogyan a véradás valóban önkéntes. hallottam olyan esetről is, amikor a véradó kamionban szinte elzavartak egy véradót, mert rosszul lett. Hát nem is tudom, nem nyüzsögnek, így mostanában plázákban, nagyobb rendezvényeken szervezik. A reklámot láttam róla, elgondolkodtató.
 

Szepy

Új tag
Én kerestem önkéntes munkát a lakóhelyemen, de nem jártam sikerrel.A neten is próbáltam keresni de itt meg mindig ad egy új oldalt és egy idő után azt veszem észre teljesen elvesztem.
 
Sziasztok!!

Olvasgatok itt az írások között és ide találtam! Nagyon jó ötlet,hogy ilyen dolgokról is említést tehetünk, beszélgethetünk, mert még Magyaro.-on nem "hódit" ez a fajta munka végzés - valyon miért??:cry:

Vannak közöttünk edukátorok, akik ha valamilyen szervezett cukorbeteg programon vesznek részt- itt kifejezetten a táborokra gondolok - ott önkéntes munkát látnak el!!
Nem is akár milyet, mennyit és minőségűt!!
Tegnap jöttünk meg egy diab.táborból és az ott "dolgozó" 18-20 ember ellenszolgáltatás nélküli munkát végzett, írhatom a legnagyobb odaadással és fáradtságot nem kímélva!!:oops:
De a célunk az volt, hogy a gyerekek tanuljanak és jól érezzék magukat!! - igaz mi lefáradtunk az éjszakai 6-8 mondatos beszélgetések alatt!:roll: Ez az igazi önkéntes munka!!

Kicsit másabb önkéntes munka:
Biztos hallottatok már a Bátrotábor-ról! na ott évente több száz ember végez Önkéntes munkát, érdemes megnézni az alaptvány honlapját és beleolvasni!

Vannak olyan alapítványok még ahol tényleg Önkéntes alapon működik a segítségnyujtás: pl.: Csodalámpa Alapítvány és még sorolhatnám......
Nem akarok ezzel terhelni senkit, de ha valaki ilyen munkát szeretne végezni, vannak alapítványok akik szívesen fogadják az ilyen fajta felajánlásokat is - mert ugye nem csak a pénzbeli adimány az adomány.....

Ha valaki figyelmét esetleg felkeltettem és szeretne "dolgozni" szívesen segítek!!;)

Üdv:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Timi!
Végre látlak a fórumon!!!!

Megelőztél, éppen a diab táborokról és az edukátorokról akartam regélni.
Köszi, hogy megtetted, és összefoglaltad a lányeget.

Aztán ne tűnj el megint hónapokra!
 

dg

Őstag
Kicsit másabb önkéntes munka:
Biztos hallottatok már a Bátrotábor-ról! na ott évente több száz ember végez Önkéntes munkát, érdemes megnézni az alaptvány honlapját és beleolvasni!


Jó, hogy említetted! Nekem és a családomnak volt szerencsénk táborozni a Bátor Táborban, s mondhatom, hogy az ottani önkéntesek mind kiváló jellemű emberek (konkrétan a "cimbikre" (cimborákra) gondolok, mert velük kerültünk közelebbi kontaktusba)! Minden túlzás nélkül mondom: folyamatosan ámuldoztam, nem bírtam abbahagyni. Azt se tudtam, hogy ilyen létezhet! Mondjuk az is igaz, hogy a Bátor Táborba sokszoros a túljelentkezés segítőnek, s bizony alapos és többlépcsős válogatáson mennek át azok, akik végül önkéntes alapon ott dolgozhatnak.

Ajánlok egy weboldalt, amelyen keresztül szintén segíthetünk! Javarészt tárgyi felajánlásokat lehet tenni, de van helye egyébnek is!


www.adhat.hu
 

poe

Őstag
Ha már így szóba került rávilágítanék a JDH-s tábor és a Bátor Tábor (utóbbit csak elbeszélésekből, honlapról ismerem, előbbinek részt vettem a munkájában) koncepciójának fő különbségére.
A JDH tábor fő célja a tanítás, a megfelelő önmenedzselés elsajátítása, ami rejtve a játékokban, beszélgetésekben is megjelenik. Olyan edukátorok tanítják a gyerekeket, akik maguk is diabosak, így példát is mutatnak.
A Bátor Tábor ezzel szemben élménytábor, ahol a gyerekek biztonsáosan próbálhatnak ki izgalmas dolgokat, állandó felügyelet és egészségügyi kontroll mellett. Így elszakadhatnak picit a folyamatos betegségtudattól, gondtalanul szórakozhatnak.
Én személy szerint diabos gyerekeknek az elsőt sokkal hasznosabbnak tartom, mégpedig azért, mert mivel mi magunkat kezeljük, az élet minden pillanatában tisztában kell lennünk a diabetessel és törekedni kell arra, hogy minél többet tudjunk róla. Élménynek azonban biztos nagyon tuti a Bátor Tábor is.
 

Annabella

Új tag
Kedves Timi-sziszitimi! azt a fránya valyon szót hogyan is írjuk helyesen? Tudod a magyar helyesírás szabályai szerint....(nem akarlak megbántani, lehet, hogy csak félregépelted, és csak nekem tűnt fel.)

És a témához visszatérve: A kevés időm ellenére mindig is érdekelt az önkéntesség.
Szerintem írhatod is az ötleteket, hol várják az önkénteseket!
 

gabibaba

Aktív tag
Szerintem mindkettőbe érdemes, éppen azért, mert másmilyen. Gábornak tavaly nyáron kezdő diabosként óriási lelki 'segítség' volt a Bátor Tábor, pont a gondtalanság miatt. Előtte nyolc hónap nagy kínlódás volt.
 
Oldal tetejére