Új, alternatív vérvételi helyek mérési pontossága

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Ma már általános rutinná vált a vércukor-önellenőrzés és ennek a helye a kéz ujjbegyei. A naponta 4-5 mérést végző 1-es típusú betegek esetében az ujjbegyek idővel súlyosan károsodhatnak, kérgessé válnak, az érzőidegek tönkremennek bennük és a beteg tapintása súlyosan sérülhet.

Az új, korszerű – a hazai gyakorlatban is leggyakrabban használt –, zömmel hazai gyártmányú vércukormérők már csupán 0,6 µl vérmennyiséget igényelnek, melynek kinyerése már nem csupán az ujjbegyből, hanem számos más helyről is lehetséges. Egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogy az ujjakból, a tenyér párnáiból, valamint a lábikrából nyert vér cukortartalma miképpen egyezik.

tenyerparnak.jpg

A tenyérpárnák – ld. piros folt – a hüvelykujj és a kisujj vonalában helyezkednek el a tenyér két oldalán (orvosi nevük thenar, ill. hypothenar).

Egészséges személyeknél glukózterheléses vizsgálat keretében azt találták, hogy az ujjbegyekből és a tenyérpárnákból nyert vér cukortartalma teljes mértékben megegyezett. Ezzel szemben az alternatív helyül szolgáló lábikrából nyert vérben sokkal alacsonyabb volt a glukózszint.

DiabForum_2015-1_marcius-38.jpg

Ezek után egyértelműnek tűnik, hogy az ujjak kímélése céljából nyugodtan nyerhetnek vért cukorvizsgálat céljából a tenyérpárnákból is.

Megjelent: DiabFórum 2015/1. (38. oldal)
 
Oldal tetejére