Új fejlemények az 1-es típusú diabétesz kutatásában...

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) ez év júniusi bostoni kongresszusán számos előrelépésről számoltak be az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében.

Az egyik: a mesterséges hasnyálmirigy minden korábbinál jobban működő változata. A Virginia Egyetemen dolgozó dr. Boris Kovatchev és csapata kifejlesztette a Diabetes Assistant Artificial Pancreas (DiAsAP) nevű algoritmust, melynek használatával az 1-es típusú cukorbetegek képessé válhatnak a vércukorszinteket folyamatosan a céltartományon (4–10 mmol/l) belül tartani és így értelemszerűen elkerülni, vagy jelentősen csökkenteni a hipoglikémiát. Az eddigi igen ígéretes eredmények nyomán a kutatásokat nagyobb számú betegre, gyerekekre, tizenévesekre és terhes nőkre is kiterjesztik.

dias1.jpg

Egy másik fontos projekt egy új eljárás, mellyel Timothy Kieffer és Douglas Melton az inzulintermelő sejteket emberi őssejtekből állítják elő és bekapszulázva és a szigetsejteket beültetve immunreakció nélkül kezelhetők a cukorbetegek. Egy új módszerrel a szigetsejtek előállítása 24 hétről 6 hétre rövidülhet, szinte korlátlan mennyiségű inzulintermelő sejtet állíthatnak elő és ez elvileg bármely 1-es típusú cukorbeteg számára elérhetővé válhat.

stem-cell-derived-beta-cell.jpg

Egy harmadik kutatási terület a veseszövődmények megelőzésre és gyógyítására irányul. Dr. Matthias Kretzler az ún. endoteliális progenitor sejteknek veseszövődményekben lecsökkent szintjét egy ízületi gyulladásban használt készítménnyel (baricitinib) megemeli, mely által a szövődmény kifejlődése akár meg is állítható.

Mindhárom területen felgyorsítják a kutatásokat a mielőbbi eredmények elérése céljából, hogy minél korábban a betegek szolgálatába állíthassák a módszereket.

(Forrás: ADA kongresszus, Boston, 2015. június 6.)
Megjelent: DiabFórum 2015/3. (43. oldal)
 
Oldal tetejére