Újból és újból felmerül a kérdés: Hasznosak vagy károsak a mesterséges édesítőszerek?

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Az intenzív édesítő hatással rendelkező szerek használatával édessé tehetők az ételek és italok anélkül, hogy érdemi mennyiségű kalóriát vennénk fel általuk, ill. megemelkedne a vércukor szintje.

E készítmények egymástól nagyon különböznek kémiai szempontból, csupán az a közös bennük, hogy erős édesítő hatással rendelkeznek. Pl. 30 mg aszpartam édesítő ereje 5 g cukorénak felel meg. Különösen gyakran használják e szereket a diabéteszesek, de vajon jó-e ha ezt teszik, vagy vigyázni kellene a fogyasztásukkal?

Állatvizsgálatok tükrében nagy adagban történő használatuknak kedvezőtlen hatásaik lehetnek, pl. 10-100-szoros adagban daganatot is okozhatnak. Emberi viszonyok között azonban eddig semmilyen káros mellékhatásukat nem sikerült kimutatni.

edesitoszerek.jpg

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2013-ban indított egy édesítőszer újraértékelési programot, melynek keretében pl. kimutatták, hogy az aszpartam napi 40 mg/testsúlykg mennyiségig fogyasztva biztonságos. Ez a mennyiség kb. napi 3 liter mesterségesen édesített üdítő rendszeres fogyasztásának felel meg.

A franciaországi Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2015. januárban bocsátott ki egy értékelést, melynek főbb pontjai a következők:
  • Jelenleg nem bizonyított, hogy a mesterséges édesítőszer fogyasztás hozzászokást eredményezne és fokozza a cukrot tartalmazó ételek-italok iránti vágyat.
  • A testsúlycsökkentés, ill. súlytartás céljából fogyasztott édesítőszerekkel kapcsolatos adatok ellentmondásosak. Némely vizsgálatok szerint fogyasztásuk testsúly növekedést eredményez, de ezt más vizsgálatok nem igazolták. Ellenkezőleg: a mesterséges édesítőszerek használata súlycsökkenést eredményezhet. Tehát inkább hasznos, mint káros az édesítőszerek étrendbe illesztése.
  • Tisztán spekulációnak minősíthetők azon vélemények, melyek szerint az édesítőszerek fokozzák az inzulinszekréciót és emelik a vércukor szintjét. Ennek pont az ellenkezője igaz. Vannak adatok, melyek szerint az édesítőszerek használata nem növeli a diabétesz kockázatát.
  • Terhesség esetén nincs adat arra nézve, hogy az édesítőszerek fogyasztása koraszülést eredményezne, vagy bármilyen kedvezőtlen hatással lenne az anyára vagy a gyermekre.
  • Szintén nem támasztják alá adatok e szerek rákkeltő hatását.
Mindezek tükrében állítható, hogy bár a mesterséges édesítőszerek nem sorolhatók az „egészséges” élelmiszerek családjába, mivel nincs kimutatható kedvező hatásuk, ha valaki kívánja az édes ízt és a cukros italok – és víz – helyett e szerekkel édesített italokat, gyümölcsleveket kíván fogyasztani, nyugodtan megteheti.

Az Egyesült Államokban hat mesterséges édesítőszer használatát engedélyezik. Ezek: Aceszulfám K, aszpartám, szaccharin, szukralóz, neotame és advanam.

Forrás: Medscape, 2015. február 10.
 
Oldal tetejére