Újdonságok a vércukormérés terén

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A korszerű diabéteszkezelés nem nélkülözheti a vércukor rendszeres önellenőrzését. Ez az ujjszúrás miatt sokszor problémát jelent már 2-es típusú betegek esetében napi egyszeri mérés során és végképp megkeseríti az ujjukat naponta 4-5-ször szúrni kénytelen 1-es típusú betegek életét. A folyamatos szöveti glukózmonitorozás eszközei a legtöbb ember számára megfizethetetlenül drágák és csupán egyetlen, igen korlátozottan hozzáférhető eszköz létezik, mely nem igényli a naponta 2-3 kontroll ujjszúrást.

Szúrás nélkül, lézer technológiával a non-invazív vércukormérésért

A Leeds-i Egyetemen Prof. Gin Jose és csapata egy ujjszúrást nem igénylő vércukormérő eszközt szerkesztett. A készülék nano-technikával készült kovasav-üvegből áll, mely olyan ionokat tartalmaz, melyek gyenge lézerfényre fluoreszkálnak. A felhasználó úgy helyezi rá az ujját az eszközre, mint a számítógép egerére és az ekkor fellépő fluoreszcencia a vércukorszint függvényében változik. Az eszköz méri a fluoreszcencia tartamát és kb. 30 mp-en belül jelzi ennek függvényében a vércukor aktuális szintjét. A mérési pontosság megfelel a hagyományos vércukormérőkének.

laser5.jpg

A kutatók azonos technológiával működő, testre erősíthető eszköz kifejlesztésén is dolgoznak, mely alkalmas lesz a vércukorszint folyamatos mérésére. Az eszköz mindenképpen sokkal olcsóbb lesz, mint a jelenleg használatos vércukormérő, ill. folyamatos glukózmonitorozó szerkezetek.

laser1.jpg
laser2.jpg

A kutatók remélik, hogy viszonylag rövid időn belül képesek lesznek a megfelelő kivitelű eszközök elkészítésére és a kötelező klinikai vizsgálatok lefolytatását követően megjelenhetnek velük a piacon. Ha ez megtörténik, alapvetően változtathatja meg a cukorbetegek életét, ugrásszerűen javítva életminőségüket, életkilátásaikat.

(Forrás: Innovation Services, 2015. július)

Az ujjszúrásos vércukormérés további lehetséges alternatívái

A Google két újfajta technológián dolgozik az ujjszúrásos vércukormérés helyettesítésére.

Az egyik esetében a folyamatos glukózmonitorozásra specializálódott DexCom vállalattal társulva fejleszt a bőrre diszkréten rögzíthető apró eszközt, mely folyamatosan méri a vércukor szintjét és „Felhőn” keresztül továbbítja az adatokat a regisztráló eszközbe, mely a vércukrok alakulásának széleskörű elemzését teszi lehetővé. Azt ígérik, az eszköz jóval olcsóbb lesz, mint a jelenlegi glukózmonitorozó szerkezetek. Egyelőre nem nyilatkoztak a forgalomba kerülésének időpontjáról.

A másik eszköz a Novartis Pharmaceutical-lal együttműködve készülő kontaktlencse, mely apró glukóz szenzorokat és az adatokat továbbító chip-eket tartalmaz két puha kontakt lencse között és folyamatosan méri a könny glukóztartalmát. Egyelőre úgy tűnik, az eszköz kifejlesztése még jó néhány évet vesz igénybe.

google-smart-contact-lens.jpg

(Utóbbi eszközről a DiabFórum magazin 2014/1-es, illetve 2014/4-es számában már közöltünk információkat – a referáló megjegyzése).

(Forrás: Medical News Today, 2015. augusztus 19.)

Megjelent: DiabFórum 2015/4. (41. és 43. oldal)
 
Oldal tetejére