„Okos” (smart) inzulin – komoly ígéret 1-es típusúaknak

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Közismert, hogy a jelenlegi inzulinterápiás lehetőségek birtokában, a számos inzulinkészítmény és inzulinkezelési módszerek alkalmazása ellenére sokszor igen nehéz a kívánt vércukorszintek fenntartása.

A Utahi Egyetem kutatói, Danny Chou vezetésével egérkísérletekben egy teljesen újfajta inzulinkészítmény hatását vizsgálták. Az inzulin molekuláját oly módon módosították, hogy a molekula egyik végéhez fenilbórsavat kapcsoltak, így azt sikerült elérni, hogy a legalább 14 órás hatástartamú készítmény a vércukor-ingadozások függvényében fejti ki hatását, és ezáltal cukorbeteg egerek szervezetében az egészséges egerek vércukorszint állandóságát sikerült elérni.

mouse-smart-insulin.jpg

Az új inzulin kísérleti elnevezése: Ins-PBA-F, mely a vizsgálatok szerint minden eddigi inzulinkészítménynél gyorsabban képes a vércukorszint normalizálására anélkül, hogy hipoglikémiát okozna és egyúttal tartós hatású is.

A készítmény hosszú távú hatásosságát és biztonságosságát éveken keresztül vizsgálják ennek nyomán 2–5 éven belül tervezik I-es fázisú emberi vizsgálatokba vonását. A vizsgálók szerint az „okos” (smart) inzulin a kategóriájában az első készítmény, mely alapvetően megváltoztathatja az inzulinfüggő cukorbetegek kezelését.

(A pozitív végeredményt tízmilliókkal együtt nagyon várjuk – a referáló megjegyzése).

(Forrás: PNAS, 2015. február 24., doi: 10.1073/pnas.1424684112)
Megjelent: DiabFórum 2015/1. (37. oldal)
 
Oldal tetejére