1-es típusú cukorbetegek béta-sejtműködésének megőrzése?

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Korábban lefolytatott vizsgálatok igazolták, hogy frissen felfedezett cukorbetegeknél az ún. anti-CD3 monoklonális antitest, mely a gyógyászatban Teplizumab néven kerül alkalmazásra, egyszeri adásával a betegek többségénél javult a béta-sejtműködés egy éves időtartamra, de ezt követően a kedvező hatás megszűnt.

A Yale Egyetemen Kevan Herold professzor vezetésével 2-es fázisú klinikai vizsgálatot kezdtek Teplizumab egy év utáni megismételt adásával, mely révén a béta-sejteket támadó T-sejteket inaktiválták.

Két év elteltével a résztvevők jelentős részénél 75%-kal több volt a béta-sejtállomány, mint a szert nem kapó kontrollok esetében, kisebb volt az inzulinigény és alacsonyabb volt a vércukor és a HbA1c szintjük.

A betegek egy kisebb csoportjában akár háromszorosára is javult az inzulinelválasztás, melyet a C-peptid szintek meghatározásával mértek. A vizsgálók remélik, hogy egy 3-as fázisú további, nagy esetszámra kiterjesztett vizsgálatot követően a FDA engedélyezni fogja a Teplizumab klinikai alkalmazását frissen fellépő 1-es típusú cukorbetegségben.

(Forrás: Diabetes, 2013. augusztus, online)
 

Csatolások

  • teplizumab.jpg
    teplizumab.jpg
    68.1 KB · Olvasás: 191
Oldal tetejére