A 8 leggyakoribb tévhit a diabétesszel kapcsolatban

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Úgy tűnik, nem csupán Magyarországon, hanem Németországban is számos tévhit él a cukorbetegséggel összefüggésben. Lássuk ezeket.

1. Aki cukorbeteg mindig gyógyszeres kezelésre szorul

Az igaz, hogy az 1-es típusú diabéteszesek minden esetben inzulinkezelésre szorulnak, viszont a 2-es típusú cukorbetegeknek megfelelő feltételek fennállása esetén nem mindig kell vércukorcsökkentő tablettákat szedni. Ezek: viszonylag rövid ideje fennálló diabétesz, melyet akár éveken keresztül is karban lehet tartani testreszabott diétával és rendszeres testmozgással.

2. Aki csupán tablettát szed, annak a diabétesze „enyhe”, aki pedig már inzulinra szorul „súlyos” cukorbaja van

Ez így teljesen téves, mivel önmaga a kezelés nem minősíti a diabéteszt. Lehet, hogy valaki csak vércukorcsökkentő tablettákat szed és vércukrai, valamint HbA1c szintje magasak, ez már önmagában is súlyos állapotot képez, ami miatt tovább szükséges lépni, pl. az inzulinkezelés valamely formájának a bevezetésével. Viszont, ha valakinek inzulinadagolás mellett vércukrai alacsonyak és érdemi szövődményei nincsenek, az megfelel az „enyhe” diabétesz kritériumának.

tevhit5_stet_2015-1.jpg

3. Minden cukorbetegnek azonos vércukor- és HbA1c értékek elérésére kell törekedni

Évekkel korábban még valóban azt gondoltuk, hogy életkorra, fittségi állapotra vagy kísérő betegségek jelenlétére tekintet nélkül minden cukorbeteg számára azonos anyagcsere értékek az ideálisak. Ma már egyre jobban egyénre kell szabni a kezelési célokat. Ez érvényes mind a vércukorszintekre, mind pedig a vérzsírokra és a vérnyomásra. A különböző társbetegségek fennállása módosíthatja a célokat és e tekintetben egyre inkább szem előtt szükséges tartani a beteg kívánságait is.

4. A cukorbetegség nem a cukorfogyasztás következménye

Sok „szakértő” hangsúlyozza ezt. Pedig az ellenkezője kétszeresen is igaz: nem csupán a cukor (édességek, cukros italok, stb.), hanem minden finomított szénhidrát (fehér lisztből készült pékárúk, tészták) fogyasztása roppant mértékben „megdobja” a vércukor szintjét, ami viszont akár többszörös inzulin-elválasztást eredményezhet. Mivel pedig az inzulin egyúttal a legfőbb „zsírképző” hormon is, ezért az elfogyasztott cukor zsírrá alakul és nő a testsúly, ami az „életmód” diabétesz kifejlődésének legfontosabb tényezője. Epidemiológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen nőtt a cukorbevitel, akár kólafélék mértéktelen fogyasztása révén (arab országok, Kína, Mexikó, Egyesült Államok), ugrásszerűen nőtt a cukorbetegek száma. Éppen ezért maximálisan küzdeni kell a cukorfogyasztás ellen.

tevhit2_fank_45529921.jpg

5. Akinek 2-es típusú diabétesze van, azt magának köszönheti

A középkorban a betegségeket a bűnös magatartás „jutalmaként” tekintették. Ez a vélekedés még napjainkban is fellelhető. Természetes, hogy mindenki elsősorban saját maga felelős az egészségéért, és ha keveset mozog, sok zsírt és édes ételt-italt fogyaszt, biztos lehet abban, hogy életmódja vezetett a cukorbetegséghez. De feltehetjük a kérdést: valóban szabadon dönthetnek az emberek mindenben? „Diabetogén környezetben élünk” nyilatkozta a lübecki diabetológus, Morten Schütt professzor. Már a gyerekek és a fiatalok is roppant média-nyomásnak vannak kitéve, hogy mindazt fogyasszák, ami egészségtelen. Nagyon nagy a kísértés. Hiányoznak az egészséges iskolai konyhák, még a felnőttek sem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel miszerint, melyik táplálék az egészségtelen, illetve melyik fogyasztása lenne kívánatos. Az egész rendszer hibás.

tevhit3_egeszseges_21534325.jpg

6. Aki fahéjat fogyaszt, annak csökken a vércukra

A legfontosabb, hogy mindenki megfelelően válassza meg élelmiszereit és rendszeresen mozogjon. Ha emellett bizonyos növényi preparátumokat is beiktat étrendjébe, melyek nem minősülnek gyógyszernek, de kedvező katalitikus hatásuk lehet, az nem hiba. De a legfontosabb a megfelelő életmód, és ha szükséges, gyógyszerek szedése, melyeket a növényi kivonatok nem helyettesíthetnek.

tevhit4_412208-5040x3360.jpg

7. Aki nem inzulinnal kezeli magát, annak nem szükséges mérni a vércukrát

Se Németországban se Magyarországon az inzulin nélkül kezelt cukorbetegeknek nem támogatja a tesztcsíkok árát az egészségbiztosító. Ennek ellenére kívánatos lenne, hogy ha nem is olyan gyakran, mint az inzulinnal kezeltek esetében, a csak diétával vagy tablettás készítményekkel kezelt cukorbeteg is rendszeresen mérje a vércukrát. De ennek csak akkor van értelme, ha az eredmények tükrében az orvosi utasítás szerint módosítja kezelését. Mert az, ha a vércukrok folyamatosan magasak és semmilyen terápia-módosítás nem történik, csak frusztrálja a beteget és ilyenkor tényleg fölösleges mérni...

8. Aki cukorbeteg, egy életre lemondhat az örömökről

Ha azt mondják: „Önnek mostantól kezdve aszkéta módon kell élni”, az valóban depressziót válthat ki. Viszont ennek épp az ellenkezője igaz. Az okos orvos azt mondja: „Nézze pozitívan a dolgokat. Az Ön diabétesze egy jelzés, mely arra utal, hogy vigyáznia kell a szervezetére”. Az élelmiszerek széles skálája áll rendelkezésére, melyek fogyasztása által vércukrát alacsonyan tarthatja. Ízletes zöldségek, saláták, főzelékek, gyümölcsök sokasága, valamint a sovány húsárúk, halak, tejtermékek biztosíthatják az élvezetes étkezést. Kiváló receptek használatával pompás édességeket is készíthet magának és családjának. És végül: engedélyezett akár naponta kevés bor, sör, tömény alkohol fogyasztása is.

tevhit6_Mediterranean_22262974.jpg

(Forrás: Diabetes Journal, 2014. december)
Megjelent: DiabFórum 2015/1. (30-31. oldal)
 
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére