A dió fogyasztása és az élettartam meghosszabbodása közötti összefüggés már korábban is ismert volt, de ami a halálokokat illeti, a szív-érrendszeri okokon kívül nagyon kevesen vizsgálták az egyéb okokat, valamint tisztázatlan maradt a dió fogyasztás mennyisége és a halálozás közötti kapcsolat.
Holland kutatók a Maastricht Egyetemen ezért vizsgálat tárgyává tették a dió, a mogyoró és a mogyoróvaj fogyasztás és a bármilyen eredetű, illetve különböző okok miatti halálozás közötti kapcsolatot.
A Netherlands Cohort Study keretében 120.852 55–69 év közötti korú férfi és nő szolgált részletes információkkal 1986-ban étkezési és életviteli szokásaikról. Életük alakulását 1996-ig a holland statisztikai intézet adatai alapján kísérték figyelemmel. 8.823 halálozás és 3.202, diófogyasztásra vonatkozó teljes körű adatok birtokában végeztek egy többváltozós elemzést, melyet kiegészítettek más hasonló tartalmú vizsgálatok meta-analízisével.
Az eredmények: a diófogyasztás következménye alacsonyabb bármilyen okból bekövetkező halálozási aránnyal járt együtt, ill. kevesebben haltak meg rákban, diabéteszben, szív-érrendszeri, légzőszervi és neurodegeneratív betegségekben, mint a diót nem fogyasztók. Ha a napi 1, 5, 10. ill. 10 g feletti diófogyasztás hatását a diót nem fogyasztók mortalitásával vetették egybe, 12, 26, ill. 23%-os halálozás csökkenést találtak. A fogyasztás mennyisége és a halálozás között nem egyenes, hanem fordított kapcsolatot találtak. A dió és a mogyoró fogyasztás egyaránt kedvezően befolyásolta a mortalitást, míg a mogyoróvajnak ilyen irányú hatását nem észlelték.
(Mint a grafikonon látható, a kockázat csökkenés legkifejezettebb diabéteszben – a referáló megjegyzése)
(Forrás: Int. J. Epidemiol. online, 2015. június 11.)
Megjelent: DiabFórum 2015/3. (60. oldal)
Holland kutatók a Maastricht Egyetemen ezért vizsgálat tárgyává tették a dió, a mogyoró és a mogyoróvaj fogyasztás és a bármilyen eredetű, illetve különböző okok miatti halálozás közötti kapcsolatot.
A Netherlands Cohort Study keretében 120.852 55–69 év közötti korú férfi és nő szolgált részletes információkkal 1986-ban étkezési és életviteli szokásaikról. Életük alakulását 1996-ig a holland statisztikai intézet adatai alapján kísérték figyelemmel. 8.823 halálozás és 3.202, diófogyasztásra vonatkozó teljes körű adatok birtokában végeztek egy többváltozós elemzést, melyet kiegészítettek más hasonló tartalmú vizsgálatok meta-analízisével.
Az eredmények: a diófogyasztás következménye alacsonyabb bármilyen okból bekövetkező halálozási aránnyal járt együtt, ill. kevesebben haltak meg rákban, diabéteszben, szív-érrendszeri, légzőszervi és neurodegeneratív betegségekben, mint a diót nem fogyasztók. Ha a napi 1, 5, 10. ill. 10 g feletti diófogyasztás hatását a diót nem fogyasztók mortalitásával vetették egybe, 12, 26, ill. 23%-os halálozás csökkenést találtak. A fogyasztás mennyisége és a halálozás között nem egyenes, hanem fordított kapcsolatot találtak. A dió és a mogyoró fogyasztás egyaránt kedvezően befolyásolta a mortalitást, míg a mogyoróvajnak ilyen irányú hatását nem észlelték.
(Mint a grafikonon látható, a kockázat csökkenés legkifejezettebb diabéteszben – a referáló megjegyzése)
(Forrás: Int. J. Epidemiol. online, 2015. június 11.)
Megjelent: DiabFórum 2015/3. (60. oldal)