A sok ülés egyszerűen meggyilkol minket!

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire nem jó, ha sokat ülünk egyhelyben.

A legalapvetőbb problémákat mindenki ismeri, úgy mind a súlyfelesleg kialakulását és a hátfájdalmat, de van itt még bőven más gond is: a zsíranyagcserében szerepet játszó lipáz nevű enzim teljesítménye kilencven százalékkal esik vissza ülés közben, a vér pedig nagyon zsírossá válik, ami egyenes út a szívbetegségekhez. Kialakulhat a túlzott glükóz felhalmozódás miatt az inzulinrezisztencia, ami a cukorbetegségre hasonlító állapot.

Ezek mind olyan tényezők, melyek komoly évekkel rövidíthetik meg az életünket.

Csak egy ábrát kell nap mint nap komolyan vennie, hogy mindezzel ne nagyon kelljen számolnia:

ulomunka-torna.jpg

Video is készült a rengeteg ülés veszélyeiről...

Az ausztrál 60 minutes című műsor rajzolója, Duncan Elms rakott össze egy nagyon rövid videót arról, miért veszélyes is a rengeteg ülés. A film angolul van, de így is érdemes megnézni, mert jól összefoglalja a problémákat.


A telefonja is figyelmeztetheti!

A telefonunk is figyelmeztethet, hogy időnként mozgással szakítsuk meg az ülés monotonitását. Na de mikor mozogjunk, és milyen gyakorlatokat végezzünk? Erre ad választ, illetve segítséget a Rest+ nevű iOS-es app.

Az alkalmazás alapbeállításban háromnegyed óránként figyelmeztet arra, hogy végezzünk el pár gyakorlatot – a figyelmeztetési időt a kis óra ikonon megváltoztathatjuk. Az egyszerű tornagyakorlatokat ábrákon láthatjuk a kijelzőn (a rajzos ábra háttérszínét a beállítások opció alatt testre szabhatjuk).

A kis torna nem tart tovább 5-7 percnél, és tényleg érdemes elvégezni. Ha éppen nagyon fontos munkánk van, megállíthatjuk, és újra indíthatjuk a beépített óra visszaszámlálását, de talán érdemesebb rászánni azt a pár percet a mozgásra.

Úgyhogy aki csak teheti, menjen most sétálni valahova vagy tornázzon pár percet!

(444.hu / hvg.hu)
 
Oldal tetejére