A teljes őrlésű gabona csökkenti a diabéteszt és a súlygyarapodást

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Talán ma már teljesen közismertnek nevezhető az az álláspont, mely szerint az egészség megőrzése és a kóros folyamatok lassítása céljából teljes őrlésű gabona alapú élelmiszereket célszerű fogyasztani.

Az amerikai Cho Susan S. vette a fáradságot és áttanulmányozta az 1965 és 2010 között megjelent, e témával foglalkozó összes tudományos közleményt.

A legtöbb vizsgálat teljes őrlésű gabona-termékekkel, magas, 25% feletti korpa tartalmú kenyerekkel és a korpa tejtermékekbe történő keverékének fogyasztásával kapcsolatban azt bizonyította, hogy ez csökkentheti a súlygyarapodást és a 2-es típusú diabétesz kifejlődésének a kockázatát. Egyidejűleg a szív-érrendszeri betegségek kockázata is mérsékelhető az ilyen típusú étkezéssel.

Az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság ajánlásában is ezért szerepel a minél több gabonából származó rost beillesztése a mindennapi táplálkozásba, mely révén alacsonyabb glikémiás indexű étkezés biztosítható, cukorbetegek esetében pedig ennek következtében az alacsonyabb vércukorszintek.

(Hazánkban egyre több pékség állít elő más magvakkal is dúsított, teljes őrlésű, kiváló ízű és minőségű kenyérféléket, melyek elsősorban a nagyobb településeken állnak rendelkezésre, de a tapasztalat szerint fogyasztásuk – főként a kövérek és cukorbetegek körében – erősen elmarad a kívánttól – a referáló megjegyzése).

(Forrás: American Society of Nutrition, 2013. július, online)
 

Csatolások

  • teljes_orlesu_gabona.jpg
    teljes_orlesu_gabona.jpg
    214.7 KB · Olvasás: 183
Oldal tetejére