Adókedvezményre jogosultak a laktózérzékenyek is!

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A magyar lakosság mintegy 30 százaléka szenved laktóz-intoleranciában. Az igazoltan laktózérzékeny betegek, akik önálló keresettel rendelkeznek, alanyi jogon személyi adókedvezmény igénybevételére jogosultak. A diagnózisról kapott lelet alapján a háziorvos állítja ki az igazolást, amely alapján az adóbevallásban igényelni lehet a kedvezményt.

A laktózérzékenységben szenvedők szervezete nem tudja lebontani a tejcukrot, mert nincs laktáz enzim termelésük, és/vagy csökkent az aktivitása, mennyisége. Kellemetlen tüneteket tapasztalnak tej és tejtermékek, valamint tejszármazék adalékanyagot tartalmazó ételek, élelmiszerek fogyasztásakor.
A magyar lakosság mintegy 30%-a tehát szinte minden harmadik ember szenved laktóz-intoleranciában. Sokan egyszerűen lemondanak a tej- és tejtermékek fogyasztásáról, megszűnnek a tüneteik és nem foglalkoznak tovább a kérdéssel.

tej_0010387172X.jpg

Ez több ok miatt helytelen:
  • A laktózintolerancia mellett állhatnak más, súlyosabb betegségek is, pl. cöliákia (lisztérzékenység) ami kezeletlenül súlyos és visszafordíthatatlan betegségeket okozhat.
  • A tej és tejtermékek fontos fehérje, kalcium, D és E vitaminforrások.
  • Azoknál, akik nem fogyasztják ezeket az élelmiszereket, könnyen hiánybetegségek alakulhatnak ki, például a csontritkulás. Forgalmaznak laktózmentes tej és tejtermékeket és a laktáz enzim is pótolható tabletta formájában.
Az igazoltan laktózérzékeny betegek, akik önálló keresettel rendelkeznek, alanyi jogon személyi adókedvezmény igénybevételére jogosultak – a laktózintolerancia is rajta van azon betegségeknek a listáján, amelyek súlyos fogyatékosságnak minősülnek.


Mit kell tenni az személyi adókedvezmény igénybevételéhez?
  • Diagnózist: szakorvos állapítja meg a laktózérzékenységről.
  • A diagnózisról kapott lelet alapján a háziorvos állítja ki az igazolást, amely alapján az adóbevallásban igényelni lehet az adókedvezményt - az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeget 2015-ben 5.250,- Ft / hónap.
  • Sőt, ha a betegség már évek óta fennáll, akkor megfelelő orvosi igazolással akár 5 évre (elévülési időn belül) visszamenőleg is visszaigényelhető az adó.
További információk elérhetők: laktozerzekeny.hu weboldalon.
 
Oldal tetejére