Hírek Az MDT Vezetőségének állásfoglalása a paleo-ketogen diétával kapcsolatban

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége 2014. május 25-én ülésezett. Ezen sajnálattal állapította meg, hogy az utóbbi időben a paramedicina egyes művelői között elburjánzott az a gyakorlat, amely a paleo-ketogen diétát mindenek fölé helyezve tanácsolja, és lebeszéli a frissen kezelésbe került 1-es típusú (inzulinfüggő) cukorbetegeket az inzulin kezelésről.

Mindamellett a cukorbeteg gyógyítást művelőket úgy állítja be, mint akik „helytelen kezelési gyakorlatukkal" tulajdonképpen nem értenek – a nemzetközi diabetológiai tudományos társaságok által egyébként elfogadott és ajánlott – diabetológiai kezeléshez A jelenség terjedésében az internet tudatot deformáló, hamis blog-bejegyzései komoly veszélyt jelentenek.

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége – támaszkodva a közelmúltban kiadott és elfogadott „Szakmai Irányelv"-hez – leszögezi, hogy az említett diéta - inzulinkezeléssel, vagy anélkül – az inzulinhiányos anyagcsere állapotot akár azonnal is súlyosan ronthatja, hosszú távon pedig nemcsak szervi (vese-, máj-)károsodásokat, de hirtelen fellépő életveszélyes helyzeteket is eredményezhet. A paleo-ketogen diétát szakorvosi tanács ellenére ajánlók és alkalmazók csak saját (lelkiismereti-, és büntetőjogi) felelősségük terhére végezhetik ezt a gyakorlatot.
 

Csatolások

  • MDT_logo.jpg
    MDT_logo.jpg
    49.1 KB · Olvasás: 200
Oldal tetejére