Beszélgessünk, csak úgy

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Megpróbáltam .... most viszont kellene valaki aki kimondja helyettem, hogy segítség! :D (addig is megpróbálom egyedül kicsomózni a nyelvemet :D)
Próbáld meg visszafelé kimondani, akkor talán kicsomózódik magától. Remélem én is sokat segítettem. :twisted::twisted:;)
 

dg

Őstag
Teljesen szubjektív, hogy ki mit talál szépnek, de valószínűleg a sok szubjektív vélemény egybe fog vágni azzal, hogy kellemesnek a lágy mássalhangzós szavakat fogjuk találni.
Magas vagy alacsony hangrendű csak magánhangzó lehet. A mássalhangzókat képzési helyük szerint (elől - hátul) és nyelvállás szerint (alul - felül) különböztetjük (ennek vannak variációi és sok árnyalata.)
A mély magánhangzók is kellemes hatást keltenek, gondolhatunk a balkonon merengő bús donnára... (bár, speciel itt magas is bőven van :p).
A pergő, pattogó hangok pedig biztosan nem andalítanak el!

Még annyit, ehhez az egyébként érdekes kérdéshez, hogy nagyon nehéz a szó jelentésétől színtisztán és teljes mértékben elvonatkoztatni, ez pedig még ha a legcsekélyebb mértékben is, de befolyással van a választásunkra. Tesztnek, tisztán a hangokra koncentrálva halandzsa szavakat lehetne alkotni.
 

napocska

Őstag
Elhull a virág eliramlik az élet.

Illyés Gyula szerint ez a magyar költészet legszebb verssora. Tényleg gyönyörű, dallamos, lágy hangzása van.
 

Annabella

Új tag
Tanuljunk nyelveket?

Szerintetek? Érdemes vagy nem érdemes nyelveket tanulni? Hol lehet nyelveket tanulni, és milyen eredményességgel? Akinek több nyelvvizsgája van, az használja a nyelvet napi szinten, vagy hobbiból gyűjti a papírokat?
Sok a kérdés, jöhetnek a válaszok....
 

christina

Őstag
Annak idején hallottam, hogy végeztek egy felmérést és a külföldiek szerint a legszebb hangzású szó a fülolaj volt. :) Nem éppen gusztusos a szó jelentése.
De nekik lehet hogy szépen hangzik.

Nekem a cserszömörce tetszik nagyon.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A barátom angolul beszélt egy perui lánnyal, és a palacsintáról beszéltek. A barátom kérdezte, hogy hogy mondják spanyolul, és kecsua nyelven a palacsintát. Sajna nem tudom nektek megmondani, eléggé nevetségesen hangzik, de a lényeg, hogy a perui lány is megkérdezte, hogy hogy mondják magyarul. És mindketten a másik nyelvén hangzó palacsinta szón röhögtek.

Palacsinta
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Na és ez smafu? igazán dallamos a leghosszabb magyar szó:
megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért :) legalábbis és csak énekelni tudom :mrgreen:
 

dg

Őstag
Magyar kezdő külföldieknek... :mrgreen: Így is borzonganak a sok s, sz, zs, stb... hangoktól, szóhatárnál, ahol nem is egy hangról van szó valójában, igazi rémség, nomeg a a, á, o, ö, és ezek változatai sem a kedvencük. Ha ez a szó lenne az első élményük, garantáltan letennék a nyelvkönyvet! :D Egyébként, ha az -ért helyett -ként szerepelne a szó végén, nyerünk +1 hangot! :p
 

Annabella

Új tag
Szerintem nem kérdés, hogy tanuljunk e vagy sem. Ez olyan egyértelmű. Pláne, annak, aki tudja hasznosítani, aki meg nem annyira, annak sem árt. Ti nagy nyelvtanulók hírében álltok?
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Szerintetek? Érdemes vagy nem érdemes nyelveket tanulni? Hol lehet nyelveket tanulni, és milyen eredményességgel? Akinek több nyelvvizsgája van, az használja a nyelvet napi szinten, vagy hobbiból gyűjti a papírokat?
Sok a kérdés, jöhetnek a válaszok....

Kedves Annabella,
Ebbe a topikba írtál be, így az előző üzeneted is jó helyre került. (Nem kell minden beszélgetéshez új témát indítani, mert ha pár üzenetben kimerül, kezelhetetlen lesz egy idő után a sok "halott" téma). Tehát nyelvtanulás: amióta az eszemet tudom, próbálok normálisan megtanulni angolul. Csoportos foglalkozás keretében sajnos teljesen megkukulok, nem merek megszólalni, ugyanígy, ha pl. valaki megszólít egy idegen nyelven az utcán. Hiába értem, tudnék is válaszolni talán, de inkább azt mondom, nem értem. Utána, meg magamat nem értem, miért ez az egyszerűbb út. Sajnos egy pillanat alatt leblokkolok... pedig nagy szükség van idegen nyelv tanulásra, használatra.
 

Szepy

Új tag
Én vért izzadtam a nyelv tanulással és azt a kicsit is elfelejtettem már amit régen tudtam.Néha irigykedem mondjuk Vágó Istvánra, de be kell lássam ez egy gyenge pontom.
 

Annabella

Új tag
Végre megtaláltam! Ez egy olyan fórum, ahol bármiről lehet beszélgetni, én viszont inkább egy konkrétumról szerettem volna. Nem illik ide annyira, de legyen.

Tehát van úgy, hogy a csoportos nyelvtanulás nem válik be. Anno hoztam a formámat. Nem is gondoltam volna, hogy jól beszélek, mert a fogalmazásra figyeltem a nyelvórán. Pedig mondták nem is kevesen, hogy jól csinálom. Szóval a beszélgetéssel nem volt annyi gond, mint a nyelvtannal. Mostmár szerencsére indítanak beszélgetésre irányuló tanfo-kat is, ott aztán lehet csevegni.

De mi lehet az általános oka, hogy féljen valaki attól, hogy megszólaljon idegen nyelven? Azt olvastam, hogy nem érdemes arra figyelni, hogy tökéletessen fejezzük ki magunkat. Tehát az én módszerem sem a legjobb. Ha pl. azt mondja valaki, hogy bonaszéra, akkor eszébe sem jut, hogy kell leírni, vagy éppen azon gondolkodik, hogy is van a jó estét? (Buonasera)
 

dg

Őstag
Azért fél valaki megszólalni idegen nyelven, mert túl az egyénre jellemző jellemvonásokon, amik esetleg ezt a jelenséget támogatják, hiányzik a kellő gyakorlat és pozitív visszaigazolás. Hogy nyelvtanulás folyamán a tökéletességre mennyire törekszünk, az kizárólag attól függ, hogy mi a további célunk az adott idegen nyelvvel. A nyelvtanulásnak egymástól kvázi független szegmensei vannak, amiket külön kell fejleszteni (beszédértés, beszédprodukció, szövegértés, szövegprodukció). Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy például valaki mindent megért egy idegen nyelven, de maga semmit sem mond, vagy mindent ért, amit olvas, de maga nem tud írni helyesen (s ezek variációi). Ezért van az idegennyelv-oktatásnak módszertana.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
hogy nem érdemes arra figyelni, hogy tökéletessen fejezzük ki magunkat.

Kedves Annabella! azt a fránya tökéletessen szót hogyan is írjuk helyesen? Tudod a magyar helyesírás szabályai szerint....(nem akarlak megbántani, lehet, hogy csak félregépelted, és csak nekem tűnt fel.)</pre>
 
Oldal tetejére