Betegségek után járó adókedvezmény (személyi kedvezmény)

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
(Jogszabályi háttér: a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 40. §, adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 49. § (3) bekezdés)

Egy diabéteszes sorstársunk sokakat érintő kérdéssel kereste fel az adóhatóságot, a választ az alábbiakban közöljük.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Hivatala
Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály
H. Krisztina részére

Tisztelt H. Krisztina!

(...)
Beadványa első részében vélhetően a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 15/1990. (IV.23.) SZEM rendeletre hivatkozott. Azonban ezt a rendeletet 2010. január 1-jétől hatályon kívül helyezte a szintén a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII.29.) EüM rendelet, amelyet Ön is megemlít levele második részében.

Figyelembe véve a levelében leírtakat, feltételezzük, hogy Ön a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 40. paragrafusa szerinti ún. személyi kedvezményre utalt. Ennek értelmében a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az összevont adóalap adóját csökkenti az ún. személyi kedvezmény, melynek havi összege az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5%-a, azaz jelenleg 5.250 Ft, éves szinten pedig 63.000 Ft.

Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben a magánszemély súlyosan fogyatékosnak minősül és rendelkezik megfelelő igazolással, akkor nem „magasabb bérbesorolás jár” – mint ahogyan azt az interneten sokan tévesen terjesztik –, hanem az összevont adóalap adóját csökkentheti ezzel a kedvezménnyel.
Megjegyezzük, hogy 2009. óta szűkebb körben érvényesíthető a szóban forgó kedvezmény. Ugyanis míg korábban minden cukorbetegnek járt az adócsökkentés, addig az említett EüM rendelet értelmében a 2-es típusú diabeteses beteg utoljára a 2009-es adóévre vonatkozóan érvényesíthet kedvezményt önellenőrzés formájában. Tehát a jelenlegi szabályozás alapján az 1-es típusú diabeteses (inzulinkezelésre szoruló) magánszemélyek, illetve szövődményekkel járó 2-es típusú diabeteses betegek (azaz olyanok, akik nem igényelnek inzulinkezelést, de betegségük olyan előrehaladott, hogy szerveik, szöveteik károsodottak) jogosultak a kedvezményre.

Annak érdekében pedig, hogy a magánszemély akár már év közben, a havi munkabére adóelőlegének megállapítása során is érvényesíthesse a személyi kedvezményt, a magánszemélynek érdemes írásban nyilatkoznia erről munkáltatójának. A személyi kedvezmény 2015. évben történő érvényesítéséről szóló adóelőleg nyilatkozat mintája elérhető az adóhatóság honlapján az alábbi linken:
http://nav.gov.hu/nav/ado/szja/Adoeloleg_nyilatkozat20141222.html

Ezt a nyilatkozatot kell a magánszemélynek két példányban kitöltenie és járandóságának számfejtése előtt átadnia munkáltatójának vagy rendszeres bevételt juttató kifizetőjének. A nyilatkozat alapján a munkáltató (kifizető) a levonandó adóelőleget havonta 5.250 Ft-tal csökkentheti.

A súlyos fogyatékosság eseteit, illetve a betegségeket a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet, valamint a vonatkozó minősítéseket, kapcsolódó igazolásokat a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet határozza meg.
A kedvezmény az erről szóló igazolás alapján vehető igénybe. Ezt az igazolást a fenti jogszabályokban meghatározott orvosok – szakorvos, vagy a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció alapján a háziorvos – adhatják ki. Az ideiglenes jelleggel kiadott igazolás esetén fel kell tüntetni az érvényesség időtartamát. A meghosszabbításhoz ismételt orvosi vizsgálat szükséges. A véglegesnek minősített állapotot nem kell újra igazolni.

Abban az esetben, ha valaki hosszú évek óta szenved a betegségben, amely alapján erre az adókedvezményre jogosult lett volna, de azt nem érvényesítette, akkor – az igazolás beszerzését követően – az elévülési időn belül benyújtott önellenőrzéssel utólag igénybe veheti azt.
(…)
Budapest, 2015. február 6.

DiabForum_2015-1_07.jpg

Forrás: DiabFórum 2015/1. (7. oldal)
 
Oldal tetejére