Cukorbetegek gyógyszeres kezelésének korlátai

reni

Új tag
A Kossuth Rádióban hallottam egy sokakat érintő reformtervezetről, amelyet az ősszel az OEP tett közzé. E szerint a jövőben nem írhat fel háziorvos tablettás kezelést. Igaz, én nem vagyok cukorbeteg, viszont van egy családtagom, aki II-es típusú cukorbeteg, és igen kellemetlen lenne a számára, ha a már megszokott és jól bevált orvosa helyett, aki jól ismeri a teljes kórtörténetét, egy teljesen idegen orvoshoz kellene egy olyan városba utaznia, ahol van cukorbeteg szakrendelő. Sajnos nálunk nincs. Így a dráguló gyógyszerárak mellett még plusz költség lenne az évi többszöri utazgatás is. Amennyiben ez a tervezet megvalósul, hogyan bírják majd el a szakorvosok az óriási betegszámot?! Még az is szabályozva van, hogy hány beteget láthatnak el ezek az orvosok. Úgy gondolom, ez a reform nagyban akadályozná a gyógyszerekhez való hozzáférést.
 

tímeácska

Őstag
Szia Reni!
Bár, az én kisfiam 1-es típusú cukorbeteg, de azért egy-két gondolatot írnék ide... :)
Mi is ingázunk a gyermekdiabetológiára, hogy az inzulint felirassuk, pontosan 25 km-t. Ráadásul 100 km-re van tőlünk a kezelőorvosunk, bár, ez a mi döntésünk volt, hogy oda járunk...
Ha az én véleményem számít valamit, én teljesen egyetértek azzal, hogy a 2-es típ. diabosoknak is szakorvoshoz kell járniuk, és nem elég a háziorvosi kontroll. Viszont, ha eddig jól működött a kezelése a háziorvosnál, és egy bizalmi kapcsolat is kialakult köztük, akkor azt nem tartom elképzelhetetlennek, hogy ezen túl is a felmerülő problémákat megbeszéljék, és együtt oldják meg a gondokat! De az egyáltalán nem hátrány, hogy egy szakorvos is lássa a beteget, rendszeresen. Tudom, nagyon sok múlik azon a szakorvoson is... Én ezt nagyon jól tudom, van némi tapasztalatom...
Azt írtad, hogy háziorvos nem írhat fel tablattás kezelést. Ez most mit takar? A tablettát felírhatja, szakorvos javaslatára, vagy csak diabetológus írhatja fel a gyógyszert? Mert ha felírhatja, akkor ez a Ti esetetekben azt jelentené, hogy továbbra is "kezelheti" a hozzátartozódat a házidoki. Ha viszont "csak" azt jelenti, hogy egy új, 2-es típ. diabosnak nem írhat elő tablettás kezelést, hanem csak diabetológus, akkor szerintem ebben nincs semmi kivetni való... Asszem... :)
 

reni

Új tag
Szia Tímeácska!
Persze nem azzal van a baj, hogy látja szakorvos. Csak hát anyu már nem olyan fiatal és kicsit nehezebben tűri a változásokat. :) És persze tart attól, hogy a háziorvosában bízik, alaposan kezelte eddig mindig és mi van, ha esetleg kifog egy mogorvább, kevésbé alaposabb dokit. Ráadásul úgyis el kell menni a háziorvoshoz, mert ő tud beutalót adni a szakorvoshoz, tehát akkor már egyszerűbb lenne mindent letudni... Ismerősöm azt mondta, hogy fél attól, hogy a nagyija fölösleges maceraként fogja fel és nem fog elmenni a szakorvoshoz. Ráadásul aztán a magas cukor hatására jönnek a szív- és érrendszeri problémák…<O:p</O:p
Komáromi Zoltán azt nyilatkozta egyébként, hogy a háziorvos a szakorvos javaslatára írhatja fel majd a tablettát. Szintén ő mondta, hogy a szakorvosi rendelőkben a „súlyosabb” eseteket szokták ellátni és akik tablettával egyensúlyban tarthatók, azokra nem lesz annyi idő, mint amennyit a háziorvosa tudna vele foglalkozni.
<O:p</O:p
<O:p</O:p
A kezelőorvosotok magánorvos, nem lett volna közelebb, azért gyerekkel 2*100 km az egy kicsit hosszú nem? Milyen szakorvosi tapasztalataid vannak?
Üdv: Reni<O:p</O:p
<O:p</O:p
<O:p</O:p
<O:p</O:p
 

tímeácska

Őstag
Szia Reni!
Nem magánorvosunk van... Igazság szerint, "inzulinpumpailag" ahoz az orvoshoz, ill. intézményhez tartozunk, ahova most járunk. De előtte egy olyan helyre jártunk, ahol szintén kaphatott volna inzulinpumpát, ami megintcsak 2×100 km távolságra volt, de ott a kezelőorvossal nem voltam megelégedve... E szerint közelebbi megoldás nem volt... DE, ha nem is kaphatott volna ott inzulinpumpát, ahova most járunk, akkor is oda hordanám kontrollokra!!! Kontrollokra hordhatnám közelebbi orvoshoz is, de... de nem akarom... :) Hosszú lenne itt ezt most bővebben kifejteni... ;-) Az a 2×1,5-2 óra meg nem is olyan sok ám! Nagyon jól viseli a gyerkőc az utazgatást, még élvezi is! :)
Egyébként olyan furi helyzet, hogy hiába tartozunk Győrhöz "pumpailag", HbA1c-t nem nézethetnek, hanem csak a területileg illetékes gyermek diab. orvos kérheti ezt a vizsgálatot... Miket ki nem találnak...:) Egyszóval: idei is, meg oda is járunk... A "közelebbi" helyre is járunk, természetesen, de nem szó szerint vett kontrollokra, hanem azért, mert az előbb említett HbA1c-t csak itt vehetik le, és receptet is itt szoktam feliratni... És azért az sem egy utolsó szempont, hogy ha esetlegesen valami sürgős gondunk van, akkor jó, ha itt is ismerik a gyereket, "napra készek" a gyerekből, de itt nem szólnak bele a győri kezelésbe!
Hogy milyen szakorvosi tapasztalataim vannak?! Szerinted?! Ha képes vagyok 1-2 havonta 2×100 km-t utazgatni??? ;-) Ahova Győrbe járunk, csak jó tapasztalataim vannak, és bőven "megér" ennyi utazgatást!!! Sőt!!! Most érzem 3 év diab. után, hogy jó kezekben van a kisfiam! Végre...
 
Oldal tetejére