HQ képek Díjnyertes film a gyermekkori diabéteszről

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A közelmúltban Hamburgban megrendezett Média Világfesztiválon ezüstérmet kapott az a kisfilm, ami egy etióp diabéteszes kisgyermek életét mutatja be.

A „Now this child is your child” címmel készült dokumentumfilmből többek között megtudhatjuk, hogy Afrika ezen a részén az újonnan felismert diabéteszes gyermekek jelentős része a diagnózist követő egy éven belül meghal, és a 82 milliós Etiópiában egyetlen szakképzett gyermekendokrinológus / diabetológus tevékenykedik.


Dr. Soltész Gyula
egyetemi tanár, PTE Gyermekklinika
 

Csatolások

  • dijnyertes_film.jpg
    dijnyertes_film.jpg
    116.9 KB · Olvasás: 222

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nagyon jó ez a film, nagy hatással volt rám. Komolyan el is gondolkodtam, hogy mi innen mit tehetnénk ezekért a gyerekekért.
De, a másik, ami elgondolkodtató, hogy itt is (Etiópia) jelen van a diabetes mellitus, nem is annyira ritka, és egészen kicsi gyerekeknél is (a filmben volt kislány, aki 1 éves korában lett cukros és a sok kicsi gyerek, aki ott állt sorban az inzulinért...). Pedig ők nem élnek mekis kajákon, cukros cuccokon, mindenféle káros adalékanyagokon. Még gyógyszereket sem nagyon kapnak. Ha jól sejtem, nem is a tehéntej a fő táplálékuk.
Van egy olyan érzésem, hogy azért gondolják a statisztikákat gyártó szakemberek, hogy a nyugati civilizációban a diabetes mellitus gyakoribb, mert itt tudjuk diagnosztizálni van róla adat, míg az éhező országokban egyszerűen meghalnak ezek a gyerekek és semmilyen adat nincs arról, hogy ők cukrosak lettek volna, sőt, szegényeknek gyerekük sem nagyon születik, hogy örökíthessék a hibás gént...
 

Desdenova

Új tag
Ezekben a fejletlen országokban a tápanyagok hiánya miatt alakul ki a cukorbetegség. A hivatalos megnevezése: malnutritio miatt kialakul 1-es típusú cukorbetegség.
 
Oldal tetejére