Demencia

Sani

Új tag
Most indítunk egy nappali demens klubbot, és arra lennék kiváncsi, hogy van-e valakinek, ill. milyen tapasztalata van demens idős emberek foglalkoztatásával, ill. fejlesztésével kapcsolatban?
Előre is köszönöm!
 

Sani

Új tag
Egy kis infó a demenciáról:

A demencia ( szellemi hanyatlás ) több módon nyilvánul meg:

1. Alzheimer- kór
Agyat támadja meg. Az agysejtek összezsugorodnak vagy eltűnnek, a szokásostól eltérő anyag, mint fonadék gyülemlik fel az agysejtek közepén és mint lemezke az agysejteken kívül. Ezek megzavarják az agyon belüli közlést és megrongálják az agysejtek közötti összeköttettést. Az agysejtek végül is elpusztulnak, ami azt jelenti, hogy nem tudnak információra emlékezni vagy azt bekebelezni.

2.Vaszkuláris demencia
Agyban való vérkeringés problémáival kapcsolatos. Több típusa van:
- multiinfarktusos demencia--> több kis stroke okozza
- Binswanger - kór --> agyban végbemenő stroke okozta változásokból áll kapcsolatban. Ezt a magas vérnyomás, artériák megvastagodása és az elégtelen vérkeringés okozza.

3.Parkonson- kór
Központi idegrendszer progresszív megbetegedése

4. Lewy testes demencia
Az agyban elsorvadnak és elpusztulnak az idegsejtek.

5. Frontális, temporális lebeny sorvadás ( Pick- kór)

6. Huntington - kór
Örökölt, degeneratív agy- kór, mely az értelemre és a testre is kihat.

7. Alkoholos demencia ( Korsakoff - szindróma)
B1 vitamin hiány + sok alkohol okozza

8. Kreutzfeld - Jakab kór
Prion nevű fehérje részecske okoz. Nagyon ritka.

A demencia kihat a memóriára, gondolkodásra, viselkedésre és az érzelmekre.

Demencia tünetei:

- figyelemzavar
- idő- és térbeli tájékozódási zavar, nehezítettség
- memóriazavar
- tanult képességek ( írás, olvasás, számolás, beszéd ) zavara
addig jellemző személyisége, magatartása, hangulata is megváltozhat
- önellátási képességek csökkentése
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Most indítunk egy nappali demens klubbot, és arra lennék kiváncsi, hogy van-e valakinek, ill. milyen tapasztalata van demens idős emberek foglalkoztatásával, ill. fejlesztésével kapcsolatban?
Előre is köszönöm!

Szia Sani!
Elindult a klub? Ha igen, leírnád hol van helyileg? és az is érdekelne, hogy ugyan ide nem írt senki, de kaptál-e esetleg máshonnan ötletet és milyeneket? Köszi!
 

Sani

Új tag
Kedves Nofre!

Zala megyében szeretnénk indítani, de elég nehéz "összeszedni" a megfelelő embereket.
Igazából egy követelmény van:
Középsúlyos, ill. vagy súlyos demencia kórképben szenvedjen az illető és legyen erről az Alzheimer központ által elfogadott szakorvostól véleménye.

Csakhát az idős emberek nagyon nehezen szakadnak el a jól megszokott otthonuktól, környezetüktől.
Meg a hozzátartozók is nagyon nehezen engedik el őket, pedig ált. egy demens ember otthoni ápolása sok esetben ( 5-15 éven át tartó)
24 órás szolgálatot jelent.
Meg kell őket győzni, rá kell vezetni, hogy ezzel csak segíteni szeretnénk mind a családnak, mind a demens idősnek. :arrow: Hiszen olyan környezetben lenne, ahol a meglévő képességeit nem engedjük tovább romlani, ill. fejlesztjük is és körülötte hasonló korú emberek vannak.
Segítséget szakkönyvekből vettem eddig, ill. az Otthonban, ahol dolgozom vannak bentlakásos idősek, akiknél a szellemi hanyatlás megjelent.
Ezt a segítő szakterületet most fejlesztjük ki Zaloa megyében, terveink, elképzeléseink vannak, amit majd az idősek állapotához, hangulatához fogunk igazítani.
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Remélem összejön nektek, itt Pesten is jó lenne valami hasonló napközbeni foglalkoztatás kifejezetten ilyen céllal... Majd írj, hogy sikerül a továbbiakban!
 

makrancs

Új tag
Kis kitérő, de fontos

Sziasztok!

Ha úgy érzed, hogy Téged, családtagodat vagy ismerősödet pszichiátriai kezelése során sérelem érte (kényszerbeszállítás, gyógyszer-túladagolás, bántalmazás, állapot rosszabbodás, szexuális zaklatás stb.) írd meg panaszod a következő címre, vagy hívd az alábbi telefonszámot:

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Cím: 1461 Budapest, Pf.: 182.
Tel: (1) 342-6355
e-mail: info@cchr.hu
Web: www.emberijogok.hu


Minden információt bizalmasan kezelünk.
 

ottani

Új tag
Sziaszok!
Az én édesapámnak is Alzheimer kórja van.Nekem az a problémám,hogy apu nagyon fájlalja a fejét,különösen egy ponton,ahol mintha egy ér meglenne neki vastagova.Ő már többszőr volt eléggé rossz állapotban,de sikerűlt úgy visszahoznom,hogy most is saját magát képes ellátni.Csak azt nem értem,hogy erre a számára borzalmas fejfájásra mért nem adnak neki valamilyaen fájdalomcsillapító szert.Hiszen a nagyon erős fejfájásba is belelehet őrűlni!14 éve van ez a baja,de a fejfájás 2 éve kezdődött.Az orvosokat ez a fájdalom egyáltalán nem érdekli.Ha esetleg tudtok ajánlani nekem valakit aki specialista ebben a betegségben és tudna nekünk segíteni,kérlek titeket,hogy írjátok meg nekünk mért már ez az egyetlen reménységünk!!!Előre is köszönöm nektek.Üdvözlettel,ottani
 
Oldal tetejére