Diétával lassítható a béta-sejtek pusztulása 1-es típusú cukorbeteg gyermekeknél?

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Mindeddig úgy tudtuk, hogy a gyermekeknél fellépő 1-es típusú diabétesz esetében a béta-sejt funkció hosszabb távú megőrzése két dolog függvénye: a diagnózis minél előbb történő felállítása és megfelelően alkalmazott inzulinkezeléssel a vércukorszintek gyors normalizálása.

Most egy új, Mayer Davis Észak-Karolina-i professzor vezetésével végzett vizsgálat szerint a diéta egyes összetevői is jótékonyan hatnak a béta-sejtműködés, azaz az inzulinelválasztás romlásának lassítására. E célból 1300 20 éves 1-es típusú, átlagosan 10 éve cukorbeteg fiatalnál részben a betegek, részben a szülők kikérdezésével étrendi anamnézist vettek fel. A kérdőívek kitöltése kapcsán különös figyelemmel voltak a sok leucin aminósavat tartalmazó tejtermékek, húsok, tojás, szója-termékek, dió és teljes kiőrlésű lisztből készült pékárúk, valamint a sok D-vitamint és omega-3 zsírsavakat tartalmazó halak, elsősorban a lazac fogyasztására. A vizsgálatba bevont személyeknél megvizsgálták a különböző zsírsavak, D-vitamin, és C-peptid szinteket (a saját inzulin elválasztás jelzője).

Az adatokból arra a következtetésre jutottak, hogy a sok leucint és omega-3 zsírsavat fogyasztóknál magasabbak maradtak a C-peptid szintek, ami a megmaradt saját inzulinelválasztásra utalt.

(Bár a sok leucint és omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása ilyen kedvező hatással jár, ezek nem „csodaszerek”, a fiatalokat továbbra is inzulinnal kell kezelni, legfeljebb kisebb adag inzulint igényelnek és stabilabb az anyagcseréjük – a referáló megjegyzése).

(Forrás: Diabetes Care, 2013. július, online)
 

Csatolások

  • lazac.jpg
    lazac.jpg
    85 KB · Olvasás: 201
Oldal tetejére