Diabéteszes utazása repülővel - miként kell felkészülni?

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Sok cukorbeteg eleve tart a légi utazástól. Mi az igazság? Miként kell felkészülnie egy diabéteszesnek, hogy valóban nyugodtan vehesse át a beszállókártyáját?

Elöljáróban szögezzük le: a megfelelően felkészített, szövődményektől mentes, kiegyensúlyozott anyagcserehelyzetben lévő cukorbeteg bármikor és bárhová eljuthat utasszállító repülőgéppel, ha lehetősége nyílik rá. Viszont ne repüljön az a diabeteszes, aki az utazást megelőző két hétben anyagcserezavar miatt kórházi kezelésre szorult, vagy bármilyen heveny megbetegedésben szenved. Az se vállalkozzon légi útra, aki nem képes betegségét megfelelően ellátni (inzulinadás, vércukor önellenőrzése, a vércukoresés tüneteinek felismerése, stb.).

lyen esetben csak képzett kísérővel ajánlatos a repülés. A szövődményes cukorbetegek utazásának orvosi elbírálása mindig egyedi döntést igényel. Az indulást közvetlenül megelőző időszakban (ugyanúgy, mint egyéb más idült megbetegedés esetén) javasolt egy vizsgálat kezelőorvosuknál. Ennek célja a cukorháztartás állapotának felmérése, és ekkor kerülhet sor a repüléssel kapcsolatos konkrét tudni- és tennivalók megbeszélésére.Komplikáltabb esetekben szakkonzílium is igénybe vehető a diabetológiai gondozókban. Ha társbetegségek nehezítik a helyzetet, indokolt lehet egyéb specialisták segítsége is az utazási alkalmasság elbírálásához.

diabetes_repules.jpg

Mivel a cukorbetegeknek ajánlatos diétát tartaniuk, időben rendeljenek megfelelő étrendet az utazáshoz. Ilyen kérést minden légitársaság képes teljesíteni. Ezzel együtt az esetlegesen előforduló alacsony vércukorszint (hipoglikémia) normalizálására vigyenek magukkal gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó, normál cukortartalmú 2 dl-es ivólevet és lassúbb felszívódású szénhidrátot biztosító száraz ételt, például kekszet. A fedélzeti kézicsomagban legyen nálunk megfelelő mennyiségű gyógyszer és egyéb segédeszköz (inzulin, pen, tű, fecskendő, vércukorellenőrző-készlet, inzulinpumpa-szerelék, stb.).
Bár az inzulint huzamosabb tároláskor hűtőszekrényben szükséges tartani, attól nem kell félni, hogy akár a leghosszabb repülőút során megromlik a gyógyszer. Az útlevélben helyezzék el a cukorbetegséget jelző kártyájukat, amelynek kitöltéséhez kérhetik kezelőorvosuk segítségét. Ez nemcsak a diabétesz tényét, hanem a személyre szóló kezelési módot is tartalmazza. A többnyelvű igazolványból számos változat van forgalomban (ld. cikk végét).

Az időeltolódás (jet lag) okozhatja a legtöbb zavart

A repülés hatásai közül cukorbetegeknél az időeltolódás (jet lag) okozhatja a legtöbb zavart. Hosszú távú repülés esetén az utazó akár 6–12 időzónát átléphet. Ilyenkor a célállomás helyi ideje ennyi órával kevesebb vagy több az itthoninál. (Észak-déli irányú utazáskor ugyanabban az időzónában maradunk, tehát nem kell napirendünkön változtatni.) Az időeltolódás miatt feltétlenül szükséges az étkezési és a gyógyszerezési menetrend módosítása. Csak diétázó, illetve ezzel együtt tablettát szedő betegeknél nincs különösebb probléma. Inzulinnal kezelteknél a teendők függnek a kezelés módjától. Minden egyedi esetre egyaránt jól alkalmazható „kész” megoldást nem lehet ajánlani, de lényegében az alábbi megoldás javasolható.
Az utazás idejére és az azt követő napra a lehetséges vércukorértékek függvényében előre egyeztethetjük a teendőket. Kelet-nyugati irányrepülésnél például egy-két többlet gyorshatású inzulin adagolást javasolhatunk, igazodva a repülőn elfogyasztott ételekhez. Az ilyen átállás gyakran igényel rögtönzéseket, amelyekre a legalkalmasabbak a napi többszöri (intenzív) inzulinkezelésben részesülő, jól felkészült, tapasztalt, a vércukor-önellenőrzésében jártas betegek.

Az új időzónához alkalmazkodás napjaiban, amíg a szervezet „belső órája” teljesen át nem áll, előfordulhatnak váratlan vércukor-reakciók. Ennek egyik oka, hogy az inzulinnal ellentétes hatású hormonok napszaki ingadozást mutató elválasztása átmenetileg nincs összhangban. Ezért az érkezés utáni napokban ajánlott a megszokottnál gyakoribb vércukor-ellenőrzés. Esetleg szükségessé válhat az inzulinkezelés vagy a diéta átmeneti módosítása. Az utazást és a biztonságos átállást nagyban segíti a mindig rendelkezésére álló vércukormérő készülék.

Az aránylag ritkán előforduló légibetegséghez társuló hányinger, hányás felboríthatja a cukorháztartás egyensúlyát. Ilyen hajlam esetén feltétlenül indokolt a gyógyszeres megelőzés. Az érzékenyebbek lehetőleg a repülőgép szárnya környékére próbáljanak helyet kérni és a szellőző hideg levegőjét irányítsák az arcukra. Ezek csökkenthetik az imbolygás érzését. Az utazás alatti olvasás viszont rosszullétet válthat ki.
A légibetegség kezdeti tünetei (verejtékezés, rossz közérzet) hasonlítanak a vércukoresésnél tapasztaltakhoz. A két állapot egyértelmű megkülönböztetésében a repülés alatti vércukormérés segíthet. Mivel a cukorbetegek hajlamosabbak a hosszabb ülés miatt kialakuló lábdagadásra, számukra különösen fontos a kényelmes elhelyezkedés és a hosszú utazás alatti lábtorna.

Dr. Strényer Ferenc

Cukorbeteg vagyok! Diabéteszes kártya - több nyelven

„Cukorbeteg vagyok. Rosszullét, abnormális viselkedés vagy ájulás esetén, etessenek velem cukrot vagy itassanak meg erősen cukrozott itallal. Ha nem tudnék nyelni, vagy nem térnék magamhoz hamarosan, azonnali glucagon injekcióra van szükségem. Ez esetben kérem hívjon orvost, vagy mentőt és lehetőleg értesítse családomat."

Angolul: I am a diabetic.
In case I seem to be ill or behave abnormally or lose consciousness, give me some sugar or something very sweet to drink. If I can’t swallow or if I don’t regain consciousness quickly I need a glucagon injection. Therefore please, get in touch with my family or a doctor or have me brought to a hospital.

Németül: Ich bin zuckerkrank.
Im Fall von Unwohlsein, anormalem Verhalten oder Bewußtseinsverlust geben Sie mir bitte mehrere Stücke Zucker zu essen, Bonbons, Brot oder ein sehr süßes Getränk. Wenn ich nicht schlucken kann oder nicht sehr schnell zu mir komme, sollte man mir umgehend Glukagon injizieren. Dazu benachrichtigen Sie meine Familie oder einen Arzt oder lassen Sie mich sofort ins Krankenhaus bringen.

Francia nyelven: „Je suis diabétique.
En cas de malaise, de comportement anormal ou d'évanouissement veuillez me donner du sucre, de bonbons, du pain ou une boisson très sucrée. Si je ne peux plus avaler ou si je ne reprends pas connaissance rapidement, on doit me donner une injection de glucagon. Veuillez avertir ma famille ou un docteur ou bien me transporter d'urgence a l'hôpital."
 
Oldal tetejére