Fövényi (80)

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Ünnepi megemlékezés és tudományos ülés dr. Fövényi József Tanár Úr 80. születésnapja alkalmából
– Budapest, 2016. február 17.


Jelenlegi és korábbi munkatársai, barátai, a magyar diabetológia kiválóságai zsúfolásig megtöltötték a Péterfy Sándor utcai kórház előadótermét, hogy tudományos ülés keretében ünnepeljenek. A rendezvényen jelen volt Dr. Fövényi József legrégebben gondozott 89 éves betege is, aki 84 éve(!) diabéteszes.

Dr. Kocsis Győző főorvos, a tanítvány, a diabetológiai szolgálat jelenlegi vezetője bevezető szavai után Dr. Sásdi Antal főigazgató nyitotta meg az ülést. „Egyik legrégebbi munkatársként” Dr. Thaisz Erzsébet főorvos visszaemlékezései következtek, majd „Ma is aktív szerzőtársként” e sorok írója foglalta össze néhány percben közel tíz éves közös munkájukat, méltatva az ünnepelt főszerkesztői kvalitásait.

Dr. Góth Miklós professzor (Honvéd Kórház) „Óriások földjén” című gazdagon illusztrált előadásában a kórosan magas termet egészségügyi és pszicho-szociális sajátosságait és következményeit ismertette.

Dr. Hosszúfalusi Nóra docens (Semmelweis Egyetem) „Mit változott a szemlélet és a szemléletem 1-es típusú diabétesz kezelésében” címmel foglalta össze az elmúlt évtizedek kezelési eredményeit, különös tekintettel az ünnepelt tevékenységére. Többek között kiemelte, hogy „Gyakorlati inzulintherápia” című könyvében Dr. Fövényi József már 1991-ben (évekkel az analóg inzulinok megjelenése előtt) ajánlotta a napi négyszeri inzulin-kezelést bázis-bólus therápia formájában és javasolta, hogy a reggeli éhomi vércukorszint ne legyen alacsonyabb 4.4 mmol/l-nál (ami 2015-ben került be az Amerikai Diabétesz Társaság ajánlásai közé). Kitűnő előadását az ünnepeltet idézve zárta: „Ne az életet igazítsuk az inzulinkezeléshez, hanem az inzulinkezelést az élethez”.

Végül Dr. Fövényi József foglalta össze (eddigi) életútját („Pályafutásom és a diabétesz”). A több mint fél évszázadot átfogó hallatlanul gazdag munkásságból e helyütt csak néhány, a magyar cukorbetegek kezelésében mérföldkőnek számító dátum megemlítésére van mód.

1987-ben elsőként vezette be hazánkban („Hegyeshalom és Vlagyivosztok között”) a cukorhemoglobin (HbA1c) rutinszerű mérését, alapította meg a cukorbeteg klubmozgalmat, a bentlakásos ötnapos páciens-edukációs tanfolyamokat és közreműködésével készült el 1996-ban az első diabétesz gyógycipő. Neve egyet jelent a páciens-tájékoztató kiadványok sokaságával, ma is a Péterfy Sándor utcai kórház aktív, ambuláns rendelést végző munkatársa.

Páciensei és munkatársai nevében is gratulálunk és kívánjuk, hogy ez még sokáig így legyen!

Dr. Soltész Gyula
 

Csatolások

  • dr_Fovenyi_Jozsef.jpg
    dr_Fovenyi_Jozsef.jpg
    34.2 KB · Olvasás: 405
  • dr_Goth_Miklos_prof.jpg
    dr_Goth_Miklos_prof.jpg
    106.5 KB · Olvasás: 545
  • dr_Hosszufalusi_Nora_foorvos.jpg
    dr_Hosszufalusi_Nora_foorvos.jpg
    97.9 KB · Olvasás: 998
  • dr_Kocsis_Gyozo_foorvos.jpg
    dr_Kocsis_Gyozo_foorvos.jpg
    83.4 KB · Olvasás: 757
  • dr_Sasdi_Antal_foigazgato.jpg
    dr_Sasdi_Antal_foigazgato.jpg
    78.6 KB · Olvasás: 458
  • dr_Soltesz_Gyula_prof.jpg
    dr_Soltesz_Gyula_prof.jpg
    98.5 KB · Olvasás: 449
  • dr_Thaisz_Erzsebet.jpg
    dr_Thaisz_Erzsebet.jpg
    97.5 KB · Olvasás: 703
  • elismeres.jpg
    elismeres.jpg
    111.4 KB · Olvasás: 433
  • kozonseg.jpg
    kozonseg.jpg
    133.8 KB · Olvasás: 418
  • torta_dietaskonyv.jpg
    torta_dietaskonyv.jpg
    93.7 KB · Olvasás: 412
Oldal tetejére