Free Style Libre Flash – a szakértő véleménye

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
2015. májusa, Pünkösd: Csíksomlyói zarándoklatról hazatérve ismét meggyőződtem arról legfőbb feladatunk és küldetésünk segíteni önzetlenül.

A vércukormonitorozást forradalmasító újdonság, az Abbott FreeStyle Libre rendszere 2014. ősze óta tartja izgalomban a szakmát és a betegeket egyaránt. Egyelőre nálunk, Magyarországon hivatalosan nem került forgalomba, bár 1-1 darab már használatban van, „szürke importból” kerültek be, kihasználva a nyitott Európai Unió lehetőségeit, illetve tolerálható árát. A magam részéről az alábbiakra hívnám fel a figyelmet.

libre-header8.jpg

Az első, 1999-ben bemutatott szöveti glukózmonitorozás (CGM) az utóbbi 6–8 évben drámai fejlődésen ment keresztül, világosan elválnak a különböző rendszerek, számos országban átlátható, pontos szakmai útmutatás segíti a diabéteszt gondozó szakembereket és a betegeket a helyes és hatékony felhasználásban. Eléggé egyértelmű az az állásfoglalás, mely szerint a közel „valós idejű”, a felhasználó beteg számára a vércukorértékek alakulását folyamatosan mutató, sőt a hipo- és hiperglikémiákra figyelmeztető CGM-ek elsősorban 1-es és fiatalabb 2-es típusú, intenzív inzulinkezelés vagy pumpakezelés alatt álló cukorbetegek részére nyújthatnak alig felbecsülhető segítséget. Ezzel szemben a „vakon” működő, a glukóz görbéket csupán utólag prezentáló CGM-ek bármely – akár vércukorcsökkentő tablettával kezelt – diabéteszes esetében kiválóan felhasználhatók, pl. a rejtett hipoglikémiák kimutatására.

Nálunk azonban egyelőre nincs korrekt irányelv, számos szakember egyáltalán nem ismeri és nem is fogadja el a CGM vizsgálatot. A legfontosabb dolog ahhoz, hogy a betegek helyesen és teljes biztonsággal tudják használni a rendszert, mely „fél valósidejű” szöveti glukózmonitor, gondos és folyamatos oktatásra van szükség. A betegeket ki kell képezni a szenzor adatainak helyes értékelésére, mert csak akkor tudnak jó terápiás döntést hozni „valós időben”. Márpedig oktatni és képezni csak az a szakember tud, aki maga is teljes mértékben ismeri a rendszer előnyeit és korlátait.

A FreeStyle Libre rendszer legfontosabb előnye, hogy a kiterjesztett inzulinkezelést alkalmazó 1-es és 2-es típusú diabéteszes betegek anyagcseréjét úgy lehet „élesen”, egyénre szabottan beállítani, hogy nem fokozzuk a hipoglikémia előfordulását, alkalmazása esetén pedig nem szükséges gyakori vércukorméréssel „kalibrálni” az eszközt. Mivel a korábban jelentősen alulbecsült és alulértékelt hipoglikémia jelenti a legnagyobb kihívást a betegnek és gondozóiknak, és ezért mind rövid- mind hosszútávon a diabéteszes kezelésének legfőbb korlátja, a FreeStyle Libre más valós idejű CGM-hez hasonlóan kiválóan alkalmas ennek felfedésére.

Másodsorban fontosnak tartom, hogy minél hamarabb, szabályozott úton, azaz a forgalmazó által, kerüljön be az országba a FreeStyle Libre szöveti glukózmonitorozó rendszer, pontosan kimunkált beteg és szakember oktatóprogrammal. Így lehetőség nyílik arra, hogy jó indikációban szélesebb körben alkalmazzuk a betegek biztonságát növelve. Tudjuk, hogy egyelőre erre még várni kell, mivel az egész világon csupán 8 európai országban hozzáférhető ez a típusú glukóz monitorozó rendszer és kérdés, hogy mikor éri el a gyártó cég kapacitása azt a szintet, hogy több európai országban és a tengerentúlon is forgalmazni tudja azt.

Vele párhuzamosan folyamatos és igényes adatgyűjtés indokolt, olyan adatbázist létrehozva, mely kellő mennyiségű bizonyítékkal szolgál a rendszer biztonságosságáról és hatékonyságáról. Csak így nyílna lehetősége a szakmai döntéshozóknak, hogy Magyarországon is ha nem is teljes, de részleges támogatásról tudjanak egyezkedni az egészségbiztosítóval.

Dr. Kocsis Győző főorvos
Péterfy S. u. Kórház-Rendelőintézet
Diabetes Szakrendelő

Megjelent: DiabFórum 2015/2. (29. oldal)
 
Oldal tetejére