Gyermek betegekkel foglalkozó országos neuropathia-centrum nyílt Miskolcon

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Megnyílt Magyarország első Gyermek Neuropátia Szűrőcentruma Miskolcon. A központban a diabéteszes gyerekeket szűrik. Ugyanis minden negyedik cukorbeteg gyerek szenved neuropátiában, vagyis idegkárosodásban. A szűrés azért nagyon fontos, mert az időben felfedezett betegség jól gyógyítható – hangzott el az M1 Híradójában.

A nyolc éves Zéténynél három évvel ezelőtt diagnosztizálták a neuropátia tüneteit. A betegség súlyosságát a centrumban egy a korszerű géppel, gyenge elektromos áram segítségével vizsgálják. A cukorbeteg kisfiú alig érez fájdalmat. A betegség a természetes érzékelését támadta meg. Az idegkárosodás korai felismerésében segít a miskolci megyei kórházban most megnyílt első gyermek neuropátia szűrőcentrum.

A még kezdeti stádiumban lévő, akár a betegek által még észre sem vett neuropátiát a most üzembe helyezett új készülékek segítségével objektivizálni, igazolni tudjuk – mondta Valikovics Attila osztályvezető főorvos.

neuropatiacentrum2.jpg


Varannai Lajos főorvos (j2) és Bartkóné Kovács Anett, szakasszisztens szűrővizsgálatot végez egy gyereken a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Járó és Fekvő Beteg Ellátó Központjában, ahol átadták az ország első gyermek neuropátia centrumát 2016. február 11-én. Ugyanott a felnőttek szűrésével foglalkozó megyei neuropathia-centrum is nyílt.
MTI Fotó: Kaszás Tamás

Hazánkban a négyezer cukorbeteg gyerek közül csaknem ezer szenved neuropátiában. Ha időben tudjuk diagnosztizálni, abban az esetben a kockázati tényezőkre jobban tudunk koncentrálni, illetve adott esetben megfelelő, megelőző vagy akár kezelési lehetőségeket is tudunk kínálni a betegek számára – nyilatkozta Barkai László, a Gyermek Egészségügyi Központ igazgatója.

A betegség súlyosságára jellemző, hogy száz neuropátiában szenvedő betegből tizenöt elveszíti a lábát. Magyarországon naponta hét amputációt végeznek neuropátia miatt. Ezek 85 százaléka megelőzhető lenne.
A neuropátia centrumokban is alkalmazható megbízható, reprodukálható vizsgálómódszerekkel egyértelműen dokumentálható az idegkárosodás és ebben a stádiumban célszerű elkezdeni kezelni – jelentette ki Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem professzora.

A neuropátia, azaz idegkárosodás korai jelei a cukorbeteg gyermekek akár 20 százalékában is megjelenhetnek, de szakszerű diagnosztizálásukra, kezelésükre eddig nem volt intézményes lehetőség az országban, ez az első ilyen létesítmény - mondta az avatást megelőző sajtótájékoztatón Csiba Gábor, a kórház főigazgató főorvosa.

gyermek-neuropatia.jpg

A neuropátia első sorban a cukorbetegség szövődményeként kialakuló tünetegyüttes. Van olyan típusa, amelyik többek között a szív- és érrendszeri funkciókat károsítja, az ilyen betegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint a neuropátia-mentes cukorbetegek között. Egy másik típus velejárója a betegek természetes érzékelési képességének csökkenése vagy teljes megszűnése.

Az egyesített rendelők megnyitását a Wörwag Pharma támogatta. A cég – amely a diabétesz és a diabéteszhez kapcsolódó szövődmények diagnosztikáját és terápiáját vallja legfontosabb küldetésének, de jelen van kardiovaszkuláris, nőgyógyászati és pszichiátriai területen is – a neuropátia-centrumok működését is segíteni fogja – mondta a sajtótájékoztatón Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.

neuropatiacentrum1.jpg

Barkai László, MTA doktor, intézetvezető, egyetemi tanár, a gyermek neuropathia centrum vezetője (b), Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója (k) és Valikovics Attila, PhD, intézetvezető főorvos, egyetemi docens, a felnőtt neuropathia centrum vezetője (j) átvágja a nemzetiszínű szalagot az ország első gyermek neuropátia centrumának átadásán Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2016. február 11-én. Ugyanott a felnőttek szűrésével foglalkozó megyei neuropathia-centrum is nyílt.
MTI Fotó: Kaszás Tamás

A miskolci intézményben a betegség felismerése korszerű diagnosztikai módszerekkel történik. Az új neuropathia-centrumba a megyéből várják a felnőtt betegeket és az egész országból a gyermekeket. A vizsgálathoz beutaló szükséges a kezelőorvostól - írja az mti.
 
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére