Gyors gyaloglás vagy kocogás véd jobban a krónikus betegségektől?

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Se vége, se hossza a vitáknak, milyen az ideális, a legtöbb egészség-hasznot hozó mozgásforma. A kérdés eldöntésére a két legegyszerűbb mozgás – a gyaloglás és a futás-kocogás – hatását hasonlították össze az Egyesült Államokban, a National Runners’ Health Study (a nemzeti futók egészség vizsgálata) és a National Walkers’ Health Study (a nemzeti gyaloglók egészség vizsgálata) keretében, a Berkeley-i Paul T. Williams vezetésével.

Előbbiben 33.060, utóbbiban 15.045 résztvevővel 6 éven keresztül kísérték figyelemmel az egészségi állapot alakulását. A mozgás mennyiségét kérdőíves felméréssel rögzítették, a vizsgálat tárgyát a vérnyomás, a koleszterinszintek, a diabétesz és a szív-koszorúerek elváltozásának fellépte képezte. Az eredmények meglepték a vizsgálókat, amennyiben:
  • A gyaloglás 7,2%-kal csökkentette a magas vérnyomásbetegség kifejlődésének kockázatát, míg a futás csupán 4,2%-kal mérsékelte azt.
  • A gyaloglás 7%-kal csökkentette a koleszterin szintek megemelkedésének kockázatát, míg a futás csupán 4,3%-kal.
  • A gyaloglás 12,3%-kal mérsékelte a diabétesz kifejlődésének kockázatát, míg a futás 12,1%-kal.
  • A gyaloglás 9,3%-kal mérsékelte a koszorúér betegség kifejlődésének kockázatát, míg a futás csupán 4,5%-kal.
Tehát az intenzív erőkifejtéssel járó gyaloglás – ami heti legalább 5 alkalommal 5-6 km/óra sebességgel 50-60 percig tartson – legalább annyi egészségelőnyt, ha nem többet jelent, mint az ugyanennyi ideig tartó futás-kocogás.

(A legtöbb ember azzal szabadkozik, hogy nincs módja, ideje a fokozott fizikai aktivitásra. Az eredmények tükrében pedig erre mindenképpen módot kell találni. Ahogy itthon mondani szokták, a láb mindig kéznél van – mert a jövőbeli egészségbe történő befektetés szempontjából ez mindenképpen megéri – a referáló megjegyzése.)

Forrás: Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, 2013. április 4 online
 

Csatolások

  • futas_13695763.jpg
    futas_13695763.jpg
    14 KB · Olvasás: 232
Oldal tetejére