Hányszor mérje az 1-es típusú diabéteszes a vércukrát?

Hányszor méred naponta a vércukrod?

  • 2-3x

    Szavazat: 0 0.0%
  • 3-4x

    Szavazat: 3 30.0%
  • pontosan 4x

    Szavazat: 1 10.0%
  • több, mint 4x

    Szavazat: 6 60.0%

  • Összes szavazó
    10

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Ma már mindenki tudja, hogy – elsősorban az 1-es típusú cukorbetegek esetében – a rendszeres vércukor-önellenőrzés és a megfelelő bázis-bólus jellegű inzulinadagolás képezi a jó anyagcsere-vezetés előfeltételét. Nem eldöntött azonban az a kérdés, hogy hányszor célszerű naponta mérni a vércukrot.

Svájci diabetológusok A. Minder vezetésével 150 1-es típusú diabéteszes beteg bevonásával keresték a választ a fenti kérdésre. A betegek naponta egy-két alkalommal adagoltak hosszú hatású bázis inzulint és háromszor étkezések előtt ultra gyors hatású analóg inzulint, valamint az esetenként magasabb vércukorértékeket többlet gyorshatású inzulin kis adagjaival korrigálták.

A betegeknek legalább naponta négyszeri vércukor-önellenőrzést tanácsoltak és 12 hónapon keresztül nézték a HbA1c szintek alakulását. Az átlagos HbA1c szint 7,1% volt.

Az találták, hogy a naponta négynél kevesebbszer mérő betegek esetében minden egyes plusz mérés 0,19%-kal csökkenti a HbA1c szintjét, míg a négyszer mérők esetében minden egyes többlet mérés csupán 0,02%-os további HbA1c szintcsökkenést eredményez.

Az eredmények alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a megfelelően kioktatott és együttműködő 1-es típusú cukorbetegek optimális anyagcsere állapotának eléréséhez a testre szabott rugalmas intenzív inzulinkezelés mellett napi minimum 4 vércukormérés szükséges.

(Magunk napi 4, de inkább 5 mérést javasolunk azzal a megszorítással, hogy minden inzulin adás előtt és naponta valamely étkezés után is kívánatos mérni a vércukor szintjét –a referáló megjegyzése.)

(Forrás: Elsevier Ireland Ltd, 2013. május 31. online)
 

Csatolások

  • hanyszor_vercukormeres.jpg
    hanyszor_vercukormeres.jpg
    69.2 KB · Olvasás: 214

poe

Őstag
Annyit még hozzátennék, hogy ha valaki rendszeresen sportol (ha rendszertelenül, akkor pláne), érdemes megmérni előtte és utána is a vércukorszintet.
Igazából ez a napi 4-5 mérés szerintem egy jól beállított, stabil, kevéssé ingadozó vércukorszinttel rendelkező diabosnak, egy átlagos napra, amikor nem csinál semmi extrát (sport, plusz étkezés, hyper korrigálás stb.) , elég.
 

pacseny

Új tag
Sziasztok :)
Napi 5 mérés biztosabbá teszi a kiegyensúlyozott cukrot, ám egy újjunkon 3 szúrást nyomhatunk, ami két kézre össz 30 szúrás, és ez 6 napra elegendő, aztán újra kezdjük az újjainkat, szegények mikor regenerálódnak? Ti hogyan oldjátok meg, hogy bírja a bőrötök? :dr_38:
 
Oldal tetejére