Humán inzulint elválasztó őssejtek a láthatáron?

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A transzplantációs „várólisták” között a legnagyobb a hasnyálmirigy- vagy szigetsejt-átültetésre várók tömege, ugyanis olyan alacsony a donorszám, hogy lehetetlen évente akár több ezres nagyságrendben végezni e szerv- vagy sejtátültetéseket, nem beszélve a kilökődés gátló kezelés problémáiról és a rövid ideig tartó hatásosságról.

Egy új vizsgálat keretében az Iowa Egyetemen Nicholas Zavazava professzor vezetésével a kérdés új megközelítését alkalmazták. Őssejtek helyett átprogramozott emberi bőrsejtekből hoztak létre indukált pluripotens őssejteket. Ezeket több lépcsőben inzulint elválasztó sejtekké alakították, melyeket 1-es típusú cukorbeteg egerek vese tokja alá ültettek be.

A beültetett sejtek szövettani vizsgálatok alapján is inzulint elválasztó szervvé alakultak és az egerek élete végéig normális vagy közel normális vércukorszinteket hoztak létre.

DiabForum_2015-1_40-1.jpg

Bár az emberi alkalmazásig még nagyon sok további vizsgálat végzésére lesz szükség, az új módszer igen ígéretesnek tűnik az emberi 1-es típusú diabétesz gyógyíthatósága szempontjából.

(Forrás: PLOS ONE, 2015. január, 10:1371)
Megjelent: DiabFórum 2015/1. (40. oldal)
 
Oldal tetejére