Inzulinpumpa-kezelés: hosszú távon a legjobb kezelési mód gyermekek esetében

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Szinte nincs olyan vizsgálat, amely ne hangsúlyozná az inzulinpumpával történő kezelés előnyeit az injekciós kezeléssel szemben.

E vizsgálatok többsége azonban rövid, néhány hónapos vagy maximum 1 éves időintervallumot ível át. Az első valóban hosszú távú, nyugat-Ausztráliában Stephanie R. Johnson vezetésével végzett vizsgálat (7 évig tartott, 345 inzulinpumpával kezelt és 345 napi többszöri inzulin injekcióval kezelt gyermek vett részt) eredményei most kerültek közlésre.

Az eredmények: Az inzulinpumpával kezelt gyerekek kiindulási átlagos HbA1c szintje 7,6% volt, mely a 8. évig 8,1%-ra emelkedett. Ugyanez az inzulin injekcióval kezeltek esetében 7 év alatt 8-ról 8,8%-ra nőtt, ami 0,7%-os, jelentős különbségnek felel meg. (A pumpával kezeltek között a magasabb kiindulási HbA1c szinttel rendelkezőknél átlagban 0,9%-kal csökkent az érték).

A hipoglikémiák alakulása a pumpakezelteknél 14,7 /100 beteg/évről 7,2-re csökkent, míg az injekcióval kezelteknél a kiindulási 6,8-ról 10,2-re nőtt. A pumpakezelteket kevesebbszer kellett ketoacidózis miatt kórházba felvenni, mint az injekcióval kezelt gyerekeket.

(Más vizsgálatok szerint pumpahibára visszavezethetően – többnyire a vezeték eldugulása miatt – gyakrabban lép fel vércukorkiugrással párosult ketoacidózis, mint az injekciókkal kezelteknél. Ausztráliában – úgy tűnik – a pumpakezelés lényegesen nem drágább, mint az injekciós kezelés, szemben a hazai viszonyainkkal – a referáló megjegyzése).

(Forrás: Diabetologia, 2013. augusztus 19, online)
 

Csatolások

  • pumpakezeles_gyermekeknel.jpg
    pumpakezeles_gyermekeknel.jpg
    87.5 KB · Olvasás: 189
Oldal tetejére