Lantusz-aki már használja és aki még nem

Józsi59

Új tag
Üdv mindenkinek!

Ki tudná megmondani, hogy a Lantust mekkora dózisig szabad emelni?
Most éjszakára 36 E-t adok, de sajna reggel mindig 10 felett van a cukrom.
És, ha esetleg tudná valaki ugyanezt a Novorapidnál, az jó lenne. Én napközben 3x szúrok 28-26-24 E-ket meddig lehet emelni??

Köszi.
 

gy.zsolt

Új tag
Szerintem a Lantus-t emeld 1 egyseggel es figyeld a valtozasokat.
Ha nem eleg meg emeld 1-egyseggel.
De a cukrodat ellenorizd ejjel is , hogy nehogy hipozzal ejjel.
A novorapiddal is szerintem tedd igy.

Tudja valaki , hogy szabad arusitasban lehet kapni a Lantus-hoz pent?
 

bioszaky

Új tag
Nincs éjjel hypod? Egyszer két óránként mérd végig az éjszakát, akkor könnyebben kiderül, ha nem tudod. Ha hypo van, azután is felugorhat 10-re.
Segíthet az is, hogy előbbre hozod a Lantus beadását 22 helyett 19 órára, mert akkor jobban hajnalra esik a hatásmaximuma.
Az egy egység valszeg kevés (ha valóban kevés a Lantus) inkább 3-5 lesz az, de jobb fokozatosan emelni.
----------- Nem akarok, minden szóért új hozzászólást.
Ha híztál, akkor sok lehet a szénhidrát. (Hízás miatt is nőtt az inzulinigény. Nekem 2 kilónál 1 egység.) Többet eszel, mint amennyi az életviteledhez képest szükséges. Nincs határ az inzulinadagban. (Ha sok, akkor vagy hipozol, vagy hízol)
Tehát csökkenteni kellene a szénhidrátot, többet mozogni (1 órás séta remek).
A Lantuszt emelni kell, ha nincs hipo éjjel. A kalóriabevitelt (szénhidrátot is ezzel) csökkenteni kell, hogy foggy le az eredeti súlyodra. DE: ezekkel együtt valszeg a napközbeni gyorsat majd csökkenteni kell.
Ne legyen 8 felett az éhhomi vércukor!!!!
 

Józsi59

Új tag
A következő a helyzet velem: idén március óta szúrom magam, a kórházból úgy jöttem ki, hogy Novorapidból R: 18 NE, D: 16 NE, E: 14 NE. Lantus: 22-kor 24 NE. Távozáskor, mivel nem volt túl stabil a cukrom, az orvos megsúgta, hogy 2 egységenként emelhetek, ha nem menne le. Na ehhez képest most ott tartok, hogy Novorapid: 28-26- 24, Lantus: 36 NE. Már méregettem egyszer-kétszer éjjel, úgy 2 óra körül, mingid 10 felett volt. Hipozás nálam még soha nem fordult elő, de inkább a reggeli értékeket figyelem. (Ja, és közben 10-12 kg-ot híztam. Most 110 körül mozgok a 182 cm-mel.)
Ezért kérdezem, hogy meddig lehet emelgetni, ill. van-e felső határ. A hipon, ill. a hízáson kívül mi lehet a mellékhatása?

Köszi a tanácsokat
 

laffi

Tag
Józsi!
Szerintem is lehet a Lantust 2NE-vel emelgetni (nekem is ezt mondták) főleg ekkora mennyiségeknél. Ha visszaolvasol én is panaszkodtam hízásra, ugyancsak tavasszal kaptam a Lantust, és azidőben hagytam abba a szoptatást, fel is jött azóta 10 kg (55->65 kg). Nem tudom mi az oka a hízásnak, de olvass vissza, többen javasolták hogy: kajacsökkentés és hozzá inzulincsökkentés lehetne a megoldás. Mennyi CH engedélyezett neked? Kalóriabevitelt korlátozták? Fogynod kellene, vagy elég csak tartani a korábbi súlyt? Ha a hypo kizárható, akkor előbb a Lantust kellene emelgetni 2 NE-vel, hagyni a dózist 3-4 napig és újabb emelés, mindaddig amíg kb 5-6 közé beállnak a reggeli cukrok. Utána a kajához mérten kellene a NovoRapidon emelni (ha kell).
Úgy mondták nekem hogy nincs felső határ az inzulinban.
Mellékhatás? Sokan állítják hogy jó cukrokkal inzulinterápia mellett szépen lehet hízni, míg magas cukrokkal fogyni lehet.
 

Józsi59

Új tag
laffi!

A CH-t 180 (max: 200) g-ban határozták meg. Bár az orvosom szerint a 200g már hízókúra. (Mondja ezt egy 60 kg-os ember. Könnyű neki...) Persze én is, - mint gondolom a legtöbben - szoktam ezügyben néha vétkezni, de legalább akkor tudom, hogy mitől magas a cukrom. Sokszor meg, ha betartom is felmegy az égig, főleg az éjszakai. Néha értetlenül állunk a feleségemmel a probléma előtt. A nappalit lentebb tudom mozgással vinni (egy kicsit), de az éjszakai nem akar 10 alá menni. Megfogadom a tanácsod, ha azt mondod, hogy nincs felső határ a lantussal, lassan elkezdem emelni - meglátjuk...
(Egy kérdés: honnan tudom biztosan, ha éjszaka hipozok, vagy hipoztam? Kivülről hogyan vehető észre? Lehet, hogy csak nem tudtunk róla...?)

Köszi a segítséget.
 

bioszaky

Új tag
Józsi! Mint látod a mozgás segít, kb 24-36 órára növeli meg az inzulinérzékenységet. mozogni és fogyni mindenképpen kell.
A zsíros ételek miatt lassulhat a CH felszívódása, emiatt is felmehet éjjel, célszerű 19 után nem enni már, akkor stabil vércukorral tudsz lefeküdni.
Ha éjjel hypo volt:
- reggel egyes izmokban görcs, izomláz ---> nem mindig van
- normál vércukor ellenére a reggeli inzulinadag nem elég, étkezés után kiugróan magas vércukor (Somogyi hatás miatt) ---> ez biztos
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Józsi59 írta:
(Egy kérdés: honnan tudom biztosan, ha éjszaka hipozok, vagy hipoztam? Kivülről hogyan vehető észre? Lehet, hogy csak nem tudtunk róla...?)

Köszi a segítséget.

A legbiztosabb módja, ha megéred éjjel a cukrodat. Én 1-kor, majd 3-kor mérném meg és ha ekkor normális és 5 fölött van, akkor 4-kor is, szerintem 4 után már felfelé megy általában, utána nem szükséges. Fárasztó, de megéri egyszer-kétszer ezt eljátszani, nem kell mindig. Addig kell próbálni, amíg egy magas reggeli érték nem lesz, akkor lehet már tudni, hogy a magas érték előtt éjjel milyen volt a cukor. Ha van hipó, akkor valamelyik érték egészen biztosan 5 alatti vagy legalábbis 5 körüli lesz és hirtelen fog utána felmenni. Nálam például semmilyen tünete nincs az éjjeli hipónak, kizárólag a reggeli magas cukor. De ebben az esetben nem növelni, hanem csökkenteni kell a lantust - bár az én véleményem szerint neked éjjel nincs hipód, hanem lassan elkezd felmenni, de ezt ki kell deríteni mindenek előtt.
 

naty77

Új tag
(Egy kérdés: honnan tudom biztosan, ha éjszaka hipozok, vagy hipoztam? Kivülről hogyan vehető észre? Lehet, hogy csak nem tudtunk róla...?)


Az éjszakai hipó nálam elég érzékelhető, bár többnyire fel is ébredek rá. Nagyon erős izzadás, de nem olyan melegem van, "megbüdösödtem" :oops: módon, hanem kiver a víz, szívdobogás, remegés és van benne egy kis halálfélelem is. :shock:
Nekem sajna ez rendszeres, ahhoz, hogy reggel jó cukorral ébredjek, 2 körül van egy hipo, amit nagyon korrigálnom sem szabad, mert akkor reggelre megint magas lesz. Így reggel a zuhany alatt kezdek és éjjel meg próbálok elaludni. Szerencsére nincs somogyim a hipó miatt.
 

zsuzsa7cat

Új tag
Nekem sajna ez rendszeres, ahhoz, hogy reggel jó cukorral ébredjek, 2 körül van egy hipo, amit nagyon korrigálnom sem szabad, mert akkor reggelre megint magas lesz. Így reggel a zuhany alatt kezdek és éjjel meg próbálok elaludni. Szerencsére nincs somogyim a hipó miatt.[/quote]

Ahogy én is ...... tudom, hogy sokan mondják, hogy ez rossz beállítás, (és az is) de máshogy nem megy..... így vannak jó értékeim..... :?: :wink: :wink:
 

Józsi59

Új tag
Sziasztok!

Megfogadtam kmolli tanácsát, mértem éjszaka.

Kíváncsi lennék mi a véleményetek erröl, most volt-e éjszakai hipo, vagy nem:

Délben kis adag ebéd. (előtte 28 NE novorapid bedöf, ekkor 13,8 cukor)
18-kor 26 NE novorapid beadás, ekkor a 13,3 cukor
vacsi: 1 szelet rántott hús magában (normál méret...), tovább semmi.
19.30-kor cukor: 9,6
20,30-kor cukor: 9,1
21-kor 40 NE lantus beadás.
22,30-kor lefekvés, ekkor már a cukor: 11,3

01-kor még mindig 11,3 a cukor
03-kor már 12,7,
06-kor felkelés: 17,3

Most akkor mi lehet ez???

(Mindenkinek köszi, aki reagált!)
 

zsuzsa7cat

Új tag
Most akkor mi lehet ez???

Szia!
Szerintem a hajnali jelenség, amikor megugrik a vércukorszinted.
És ha megengedsz egy észrevételt: A lantus mellett emelned kéne a rapid adagot is. Valahogy 10 alatt kéne tartanod a cukrod.

Pont a tegnapi értékeim nekem is hasonlóak voltak, csak én reggel 6,8 -al keltem.
Szerintem érdemes lenne orvossal konzultálnod. És ami a legfontosabb I. vagy II. tipusú cukorbeteg vagy?
 

szucsa

Tag
Szia Józsi59!

Nekem úgy tűnik, hogy du. relatív hypód volt (ti. uszkve 1,5 óra alatt zuhant a cukrod vagy 4mm/l-t), ez éppen alkalmas egy jópofa somogyi hatásra (lásd http://www.mcd.hu/diab_online/tenyek/cikkek/006.htm), ami ugye emeli a cukrodat. Állítólag van úgy, hogy a rel.hypo után 12 órával érezteti a hatását vagy még később.

Azért gondolom, hogy ez lehet nálad, mert manapság hasonló gondokkal küzdök én is.

Szerintem olyat soha ne csinálj, hogy inzulin után nem eszel semmit (a rántott húson a bunda azért nem olyan sok CH). Törekedni kell arra, hogy lassan csökkenjen a cukrod, ne hirtelen.

Üdv:
szucsa
 

gy.zsolt

Új tag
Amit hianyolok Jozsi utolso hozzaszolasabol az a CH-k hianya etkezesekkor.
Ejjel nem hipoztal .
A velemenyem egyezik a Zsuzsaeval.
A Lantus mellett emeld a rapidot is
Nagyobb adag Lantus mellett ismeteljed az ejjeli mereseket amig megfelelo ertekekig el nem jutsz
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Józsi59 írta:
Kíváncsi lennék mi a véleményetek erröl, most volt-e éjszakai hipo, vagy nem:

Nagyon kevés inzulint adsz magadnak! Szerintem a relatív hipó nem tökegyenletesen viszi fel 10-12 óra alatt a vércukrot, hanem hirtelen. A 9-ről szépen lassan ment fel és ha éjjel magas a cukra valakinek, igen nagy eséllyel lesz hajnalban hajnali jelensége, ami még jobban felviszi. Ez egyértelműen a kevés inzulin jele. A novorapid a 40 egység Lantushoz képest pedig relatíve sok szerintem, én úgy gondolom, hogy ha megfelelő Lantus egységeket adnál, akkor nem kéne a Novorapidon emelni.
A másik, hogy nem elég emelni, hanem azt is érdemes figyelni, hogy hova adod. Az is lehet, hogy rosszul szívódik fel, ilyenkor az emeléssel együtt érdemes helyet váltani, mondjuk a másik oldalt add be, gondolom a lábadba vagy a fenékbe adod a Lantust, ugye? A Novorapidot pedig a hasadba vagy a karodba, ugye? Én akár megemelném első körben a Lantust 4 egységgel is, mert az látszik, hogy elég nagy az inzulinigényed, nem vagy érzékeny az inzulinra, így a 4 egység nem nagy emelés, főleg, hogy 9 alatt nem volt cukrod... De ekkor már enni kell rendesen a vacsorához, többet, mint, amit leírtál.
ui: ez az én véleményem, de az orvosod mit mond???
 

naty77

Új tag
Hát szerintem kevés az inzulin, ha evés előtt 7 fölött vagy akkor eleve nem jó a helyzet. így utána sem fog könnyen rendeződni a dolog.
Én nem értek a lantuszhoz, így nem tudok mást mondani, ami hasznos lehet. De mindenképp próbálni kéne evés előtt 7 alá vinni az értékeket és utána se menjen 10 fölé. ÉS rendesen kéne enni, 1 szelet rántott hús az max 5 g Ch az nem ennivaló egy cukrosnak. :shock:
 

bogácsa

Új tag
innovo

ma sikerült hozzájutnom az új innovo penemhez!!! :D
némi balhézás után na ugye h mégis van még készleten???!
újabb 4 évre megoldva a problémám:)
akkor mindenkinek üzenem:csak erőszakosan! 8)
 
bogácsa írta:
bp-en lakom,szóval itt bárhova el tudok menni:(

Szia! Be tudsz menni a diabetológiára, ahol gondoznak? Ha nem ide jársz, hívj fel, segítek! 06-20/ 94-71-447 a telefonszámom. Ezen egyébként OptiPennel kapcsolatban is elérhető vagyok mindenki számára, aki használja.
Puszi! Tündi
 
Józsi59 írta:
Üdv mindenkinek!

Ki tudná megmondani, hogy a Lantust mekkora dózisig szabad emelni?
Most éjszakára 36 E-t adok, de sajna reggel mindig 10 felett van a cukrom.
És, ha esetleg tudná valaki ugyanezt a Novorapidnál, az jó lenne. Én napközben 3x szúrok 28-26-24 E-ket meddig lehet emelni??


Nincs maximum dózisa, addig kell emelni a Lantus dózisát, ameddig hypoglykémia-mentes tudsz maradni, de legalább az 5.6-os célértékig.
 
gy.zsolt írta:
Szerintem a Lantus-t emeld 1 egyseggel es figyeld a valtozasokat.
Ha nem eleg meg emeld 1-egyseggel.
De a cukrodat ellenorizd ejjel is , hogy nehogy hipozzal ejjel.
A novorapiddal is szerintem tedd igy.

Tudja valaki , hogy szabad arusitasban lehet kapni a Lantus-hoz pent?

Patikai forgalomban nem kapható az OptiPen, de amennyiben külföldre utazol, van lehetőség arra, hogy a diabetológián kaphass egy tartalék, kölcsön pent az utazás idejére.
 
Oldal tetejére