Magas HbA1c szintek és várandósság 1-es típusú diabéteszben

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Amióta intenzív inzulinkezeléssel és inzulin pumpakezeléssel tudjuk kezelni az 1-es típusú cukorbetegeket, a terhességek többségében lehetővé vált időre egészséges gyermekeket világra hozni.

Jól ismert, hogy ez elsősorban attól függ, hogy már a tervezett terhességet megelőző 3–6 hónapban és főként a terhesség egész tartama alatt képesek vagyunk-e az egészséges nők vércukorszintjét megközelítő cukorszintek biztosítására, mely esetben a HbA1c szintek 6% körül, vagy ideális esetben 6% alatt mozognak.

Manchesteri kutatók a St. Mary Kórházban Michael JA Maresh vezetésével 725 1-es típusú cukorbeteg nő terhességi adatait elemezték a második és harmadik trimeszterben mért HbA1c szintek és a terhességek kimenetelének összefüggését vizsgálva. A nőket a HbA1c szintek alapján 5 csoportba osztották. A 6% alatti szinttel rendelkezők képezték a referencia csoportot. Egyúttal további 5 csoportra osztották a vizsgált nőket a 8 pontos vércukormérések étkezések előtti és utáni átlagai alapján is.

Azt találták, hogy a 6% alatti HbA1c szintekkel rendelkezőkhöz képest azoknál, akiknek a 26. terhességei héten a szint 6–6,4% között mozgott, 70%-kal magasabb volt az idő előtti szülés és magasabb születési súlyú újszülöttek világra hozatalának a kockázata. 6,5–7%-os HbA1c szintek mellett a kockázat már 2,5-szeresére emelkedett. Egyidejűleg ezen HbA1c szinteknél a preekklampszia kockázata 4,3-szorosára, az újszülöttek glukóz infúziós kezelésének a szükségessége pedig 2,9-szeresére emelkedett. A még magasabb HbA1c szintekkel rendelkezőknél mindez a kockázat tovább nőtt. A 34. terhességi héten a HbA1c szintek és a fenti szövődmények kockázata hasonlónak bizonyult.

Az eredmények nyomán a vizsgálók egyértelműsítették a 6,5, illetve ideális esetben 6% alatti HbA1c szintek fenntartásának szükségességét a terhesség egész tartama folyamán, már ha ez nem jár súlyos hipoglikémiák veszélyével. Mivel a 6–6,9 mmol/l-es étkezések előtt mért vércukorértékek is növelték a magzati és anyai szövődmények kockázatát, a jelenlegi ADA ajánlásoknak megfelelően 5,5, de maximum 6 mmol/l alatti étkezés előtti vércukorszintek fenntartását ajánlják.

diabetes-durante.jpg

(Forrás: Diabetes Care, 2014. november 3. online)

Megjelent: DiabFórum 2015/1. (39. oldal)
 
Oldal tetejére