HQ képek Nordic walking cukorbetegeknek is!

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A nordic walking-ot ma már nem csupán az Észak-Európai országokban, hanem Európa-szerte és Amerikában is széles körben ajánlják rendszeres fizikai aktivitásként cukorbetegek számára is.

A gyaloglásnak speciális botok használata melletti ezen formája azért is nagyon előnyös, mert a test izmainak mintegy 80%-át megmozgatja és ezáltal növeli a szervezet oxigénfelvételét. A szakértők hangsúlyozzák, hogy akkor jelent igazi előnyt a nordic walking, ha csoportosan, baráti társasággal együtt művelik és így társasági aktusként több örömet jelent és hozzájárul a teljesítmények fokozatos növeléséhez. Az így gyaloglóknál javult a teljesítőképesség, a kitartás, az izmok koordinációja, az egyensúlyérzék és minden esetben a vércukorszint is.

Nagyon fontosnak tartják, hogy a nordic-walking-ot a gyakorlás megkezdését megelőzően tanfolyam keretében sajátítsák el. (Egy klikk az interneten a nordic walking-ra, számos hazai tréner lelhető fel országszerte.)

További kérdés, hogy milyen botot használjanak? A szénszálas botok lehelet könnyűek, de drágák, az alumínium botok robusztusak, de viszonylag olcsók. Fontos, hogy a bot vásárlásnál jól megnézzék a fogantyút, mert csak a jól megfogható bot biztosít hosszabb gyaloglás esetén megfelelő kényelmet. A bot akkor megfelelő hosszúságú (egyébként minden bot hossza állítható), ha a köldök magasságáig ér. Ki kell próbálni a bottal hátralökni magát az embernek, csak akkor megfelelő a bot fogása és hosszúsága, ha a hátralökést nyújtott karral tudják megtenni. A megfelelő járástechnikát célszerű először rövidebb távon begyakorolni.

Fontos kérdés, hogy milyen talajon gyakoroljanak. Az aszfalt, kő és beton nem ideális. Legjobb a puhább erdei ösvény. Aszfalton a bot végén megfelelő tapadású gumit kell alkalmazni, földúton a tüskés botvég a kívánatos. Lényeges kérdés, hogy milyen cipőben űzzék a nordic walking-ot. A legcélszerűbb a rugalmas, vastag talpú, a talajon való ütődést mérséklő cipőben történő járás. Előnyös a gördülő talpú cipő viselete. Hasznos, ha a gyalogló rendszeresen használ lépésszámlálót, esetleg pulzusmérőt is.

Cukorbetegek nordic walkingozás megkezdése előtt konzultáljanak orvosukkal, kardiológusukkal, hogy egyénre szabott tréning módszert választhassanak. Először hetente kétszer 30–50 percet gyalogoljanak, később fokozatosan elérhetik a heti ötszöri gyaloglást is. Amennyiben kezdetben nem tűnik kielégítőnek az erőnlét, lehet lassabban is menni és menet közben megállva tornagyakorlatokat is beiktatni. Ha mindezt szakszerűen, megfelelő felkészültséggel alkalmazza a cukorbeteg, a nordic walking sok örömet és egészséghasznot eredményezhet számára.

Megjelent: DiabFórum magazin 2013/4.
(Forrás: Diabetes Journal, 2013. október)
 

Csatolások

  • nordic_walking.jpg
    nordic_walking.jpg
    125.4 KB · Olvasás: 236
Oldal tetejére