Nyálból is megállapítható lesz a vércukorszint?

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Egy új érzékelő teszt kifejlesztése van folyamatban cukorbetegek számára, ami a vér helyett a nyálból tudja megállapítani a vércukorszintet - adta hírül a Health Day.

A providencei Brown Egyetem kutató létrehozták és mesterséges nyál segítségével sikeresen tesztelték az új érzékelő készüléket. Az eszköz tulajdonképpen fény, fém és egy olyan speciális enzim segítségével méri meg a vércukorszintet, ami annak érzékelésekor megváltoztatja a színét.

nyalteszt.jpg

A cukorbetegeknek a vércukorszint ellenőrzésére naponta több alkalommal, az ujjukból vesznek vért. A szakemberek egy másik lehetőség után kutatva fedezték fel, hogy a nyál szintén alkalmas lehet ennek mérésére.


Az érzékelőt azonban valószínűleg még Amerikában sem fogják árulni egy hamar, meg kell várni ugyanis nagyobb méretű klinikai vizsgálatok bizonyító eredményességét, mielőtt még jóváhagynák az eszközt.

OrientPress Hírügynökség (OPH)
 

Csatolások

  • nyalteszt.jpg
    nyalteszt.jpg
    42.8 KB · Olvasás: 218

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ahh, ez egyre jobb :oops: Én most már arra a cukormérőre várok, amire csak ránézek, és a szemmozgásomból megállapítja a cukorszintemet. :rolleyes:

Na jó, befejeztem, nem kötekedem állandóan. Ez a nyálból cukorszint meghatározás már egészen tetszetős dolog. Én ugyebár nem matatok a szememben, vagyis inkább böködöm magam, mint hogy könnyből állaptsam meg a cukorszintemet. De ha arról van szó, hogy egy nyalókának tetsző bizgettyűt szopogassak étkezés előtt és után...., hát az esetleg jöhet. Már látom is magamat amint egy étteremben kihozzák a káposztás cvekedlimet és én bekapok egy bizgettyűt, majd kiveszem és elkezdem mustrálgatni. Majd körülnézek, hogy éppen ki néz engem, vajon mi a fenét csinálhatok. Arra már nem is merek gondolni, hogy megkérnek, menjek ki gusztustalankodni a mosdóba. Sőt, akár többet be se menjek. No, de nem festjük sötétre a jövőt, egészen biztos találnak tökéletesen működő, és mindenhol biztonságosan használható cukormérőt. Olyat, ami valóban vér nélkül pontosan mér, könnyen használható ezáltal a gyerkeknek nem kell elszenvedniük naponta többb ujjbökdösést.

Addig a kutatások dollár millióiból csurranthatnának egy keveset a diabosoknak, a hogy akik szívesen használnak egy már létező technológiát, meg is tudják fizetni. Ez pedig a szenzor. Na ezt szívesn bökném magamba és folyamatosan képben lennék a cukorszintemmel. Ez nekem többet érne, minthogy vér nélkül állapítsam meg a cukimat.

Nem vagyok ám kötekedő, ááá, én neeeem :p
 
Oldal tetejére