OEP méltányossági engedély

Vick

Új tag
Sziasztok!

Kap valamelyikőtök méltányossági engedélyes tesztcsíkot az OEP-től? Mennyi dobozzal havonta?

Nekünk a nyáron lejárt az engedélyünk, újra akartuk indítani, de a doki azt mondta, úgysem adják meg, a többi gondozott sem kapta meg, bekeményített az OEP. Papírt sem adott amit ki kell tölteni.

Mit hallottatok ez ügyben?

A havi 3 doboz csík sajnos nem elég. Kb 8x mérek naponta.
 

tímeácska

Őstag
Szia Vick!
Nekünk sem elég a 3 doboz havonta... Mi is 8-10-szer mérünk naponta... Most megyünk 24.-én kontrollra, rá akarok erre is kérdezni, aztán majd írok a fejleményekről! Remélem, nem keményített be ennyire az OEP...
 

szolnok

Új tag
Havi 3 doboz mindenkinek kevés, ha rendesen mér.
De örüljünk, hogy van!!!, ám felháborító, hogyha az orvos akarja azt eldönteni, igényelheted e a többlet dobozt, vagy nem. Miután erre jogi lehetőséged van, neki csak szakorvosi indoklást, kórtörténet stb kell adnia az igény mellé ezt pedig meg kell adnia , ha kéred és majd a magas polcon ülők az íróasztal mellett eldöntik neked adnak plusszt vagy nem. Ne hagyd hogy az orvos már eleve akadályt gördítsen beszariságból / mert gondolom ez az oka / a kérésed elé.
 

tímeácska

Őstag
Nekem még az az érdekes, mondjuk a Mi esetünkben, hogy 2 és fél éve Accu-Chek cukormérőt használunk, és abból is csak 3 írható fel... Bár, ha így belegondolok, akkor ez azért van, mert csak a közgyógyra felírható, és az A.C. Aktiv közti árkülömbséget kell kifizetnünk... Akkor tök fölösleges volt ez az üzenetem, de ha már megírtam, elküldöm... :-D
 

Gandi

Új tag
Sziasztok, én most igénylek + 1 dobozzal personal aktív tesztet ha megvannak
a fejlemények akkor szólok. Régebben nekem is volt + 1 doboz engedélyezve de már legalább 1/2 éve lejárt és most jutottam odáig hogy újra igényeljek. Az én doktornőm se nagyon akart adni de montam hogy még ez az 1 is kevés pluszba, mikor 5-6 doboz simán elmegy egy hónapba attól függ.Végül nagy kegyesen adott.
 
Sziasztok!
Én több évig kaptam méltányosságból plusz 3 doboz Personal Aktívot havonta. Nyáron lejárt az engedélyem és újra beadtam a kérvényt. Előtte telefonon érdeklődtem az megyei EP-nál, akkor azt mondták, hogy nem érdemes kérvényeznem, mert a jövedelem miatt el fogják utasítani. Ennek ellnére kértem, hogy küldjék el a nyomtatványokat, ki is töltöttük (kezelőorvos is), majd visszaküldtem. Valóban elutasították, de olyan indokkal, hogy mivel pumpát használok, nem indokolt a többlet mennyiség :twisted: (most akkor mi is lehet a valódi indok:confused: ) A vicc az egészben az, hogy korábban pont a pumpás kezeléshez szükséges több mérés volt az indoka a kérvényeimnek. Hivatkoztak egy rendeletre is, de abban elsőre nem találtam az esetemre vonatkozó részt... és fellebbezni nem lehet.
Véleményem szerint akinek van indoka a több mérésre, az nyugodtan kérvényezze - döntse el az OEP, hogy ki a jogosult.
 

lizzi

Őstag
sziasztok!
CsRob1 én is meg szeretném próbálni ezt a kérvényezést,és ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni,hogy előszőr az OEP-től kell kérnem a nyomtatványokat és mi az amit még tennem kell?Köszi a segítséget!
 
Én a lakhely szerinti Megyei Egészségpénztárat hívtam fel, mivel korábban is inen kaptam az engedélyt. Telefonon elmondtak mindent, hogy mi szükséges a kérvényhez és küldtek nyomtatványt és az ide vonatkozó jogszabályi részt is.
Lizzi, ha le akarnak beszélni a kérvény beadásáról, akkor is kérj nyomtatványt (írják csak meg hivatalosan, ha esetleg nem jár...)
Ha kell, a nyomtatványok scannelt másolatát el tudom küldeni mailben.
 

eremit

Új tag
Nem is tudtam róla, hogy ezt lehet kérvényezni. Én úgy álltam eddig a dologhoz, hogy ha havi 3 doboz jár, akkor azt kell beosztani...
 
H

hypohonder

Vendég
Szerintem is elég havi három doboz. Én naponta max. ötször mérek, ami elég is. Tehát beosztom azt, ami jár, és kész... Különleges esetekben (pl. terhes cukorbeteg hölgyeknél) lehet indokolt a többlet.

Egyébként világos, hogy a méltányos elbánás pénzt visz el az OEP-kasszából, ezért nem szeretik alkalmazni. A méltányosság nem az ő, de a tőlük lényegesen alacsonyabb szinten sem jó üzlet manapság.
 

tufika

Új tag
Sziasztok!
Higgyétek el nem csak az orvoson múlik hogy akrja-e engedélyezni a plusz tesztcsíkot vagy nem.Nálunk nagyon sok gondozottnak volt az elmúlt évben és egyre csak azt vettük észre hogy senkinek sem adják meg a meghosszabbítást.
telefonáltunk az illetékes helyre ahol közölték hogy egyenlőre ne is küldjünk újabb kérelmeket mert nem fogják megadni.
Míg más területről érkezett gondozottnak meg megadta a MEP.
Ennyi amivel ki tudlak egészíteni Benneteket ,azaz ne az orvost és a gondozókat okoljátok.
 

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Tufika! Most már asszem' elég lesz nekünk is a 3 doboz, mivel mondtátok, ne mérjek ennyit... :) Már eljutottunk odáig, hogy napi 6-7-szer mérünk... De ígérem, megpróbálok még ebből is lefaragni! :)
 

szolnok

Új tag
Tufi!

Senki nem az orvosokat okolja, ha az OEP nem ad engedélyt , de az orvosnak nincs joga nem oda adni neked, vagy másnak a kérvényt/ürlapot/ és nem etikus megtagadnia a javaslatot. Azt mindenki tudja, hogy a végső döntést nem ő, hanem az OEP valamelyik iróasztalnál ülő dolgozója hozza meg , aki esetleg még tűt se látott, nem , hogy diabos lenne.
Timeácska ne faragj a mérések számából, mert minél több mérés, annál jobb beállítás. Pláne kis mókusoknál ez fontos nagyon, hiszen mint te is írtad ők nem tudnak jelezni "rendesen".
Felnőttnél a havi 3 doboz kb elmegy napi 5 szöri mérésnél. A tapasztalatunk szerint azonban az, hogy 5 nél többször mér az ember.Ha csak 3 szor eszik valaki egy nap, az is minimum 6 mérés , ugye előtte utána ám ennél többször 7-8 szor is mérünk. NEM BESZÉLVE A KICSIKRŐL A TERHES KISMAMÁKRÓL. sZÓVAL JÓ A HAVI 3 OEPES CSIK, DE JOBB LENNE HAVI 5 IS.
Magyarországon azonban ez elképzelhetetlen , én ugylátom itt hátrafelé haladunk nagy lépetekkel az eü-ben , nem előre. Pl doboz díj. Az jutott eszembe, mi van ha azt mondom doboz nélkül kérem az inzulintakkor ampulla dij??
 

Marócza

Új tag
Hát ez nem semmi gyerekek! Ha tényleg van ilyen, hogy az OEP adhat engedélyt, akkor szégyen és gyalázat, hogy ezt nem mondják el.Én sem tudtam róla, de hétfőn rohanok és kérek én is papírt. Nekem sem elég sajna a 3 doboz. Még kettőt, vagy 3-mat kell hozzá pluszban venni.Jó ez a lap, csak kár hogy rég jártam felétek.A hasznos tanácsok mindíg jól jönnek az embernek. Legyen szép napotok. A fejleményről majd beszámolok
 

ildikó

Új tag
Tényleg megyei OEP-függő a plusz tesztcsík megadása, mert mi kapunk 3 havonta 9 dobozzal, más megyében meg nem adnak (ahogy Tufika írta).
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én csak azt nem értem, hogy egyes esetekben, mint pl. a kismamák, vagy gyerekek, miért nem jár alanyi jogon, külön a plusz doboz csík, amikor bizonyított, hogy számukra a több mérés a kielégítő.
Ez a méltányossági kérelem, ami a pumpához kell, meg a plusz doboz csíkért, nekem mindig a kuncsorgást, koldulást juttatja eszembe. Vagyis ami a betegségünk legoptimálisabb kezeléséhez szükséges, azt nekünk "panasz áradatként" kell kikuncsorognunk.

Mindenhol azt lehet olvasni, hogy a megfelelő kezeléssel a cukorbeteg élete semmiben nem tér el a nem beteg társaihoz képest, meg teljes életet lehet élni, meg bla, bla, bal.
De hogy ezért mennyi mindent kell lenyelnünk azt csak mi tudjuk. (Méltányossági kérelem, laborban várakozás, gyerekeket nem lehet óviba íratni, mert nem értenek a betegségéhez, munkahen való rosszalló tekintet, stb.)
 

szolnok

Új tag
Lehet morogni, de addig örüljünk, mig ezt is adják, április 1-től pl csak a D- Cont gépek kaphatók OEP támogatásra , az összes többi nem!
 

Vick

Új tag
A D-Contnak az új gépe, az Optimum is felíratható lesz támogatással. Én kipróbáltam. Hát... nem nagy durranás szerintem. Már külsőre is látszik, hogy nem egy "nyugati desing" darab, nekem a Personal jobban tetszik, de nem ez a lényeg. Ennek a csíknak a vérigénye is ugyanannyi mint a Personalé és ugyanannyiba kerül, csak "kapillárisan" (vagy hogy is hívják) lehet vele mérni nem csak az ujjbegyből. Tecnikai újdonság rajta a kódkártya (nem kell bepötyögni a doboz kódot, de ez az accu-sec-nél már nem új), és a használt csík egy gombnyomással eltávolítható. Ez utóbbi nem működik valami jól, sokszor kézzel kell kirángatni a véres csíkot.
Én olyan gépnek örülnék, aminek kisebb lenne a vérigénye, mert ez nagy könnyebbség lenne a gyerekek esetében is. Nem kéne olyan mélyre szúrni, úgy sajnálom az ujjait!
 

Berci

Új tag
Sziasztok!

A Bayer vc mérőknek szerintem jóval kisebb a "vér igénye", sokkal kisebb vércsepp is elég a méréshez! Én nagyon szeretem.
 
Kedves Cukorbeteg Társak!

A havi 3 doboz nem elég, ha valaki rendesen mér! Főleg akkor, ha sportol! 1 órát edzek egy héten, negyed óránként mérni kell, mert volt már, hogy negyed óra alatt is nagyon lement.

Én az OEB-hez nyujtottam be méltányossági kérelmet, 6 hónapra kaptam, rossz anyagcserehelyzetre hivatkozott az orvos, amit meg is adtak, fél évre 2X9 dobozt, igaz egy keresetből ketten élünk a lányommal, aki 10 éves, így megadták.
 
Oldal tetejére