Orron keresztül alkalmazható glukagon

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Az inzulinterápia, mely az 1-es típusú diabéteszesek kizárólagos kezelési módja, leggyakoribb és kivédhetetlen szövődménye a hipoglikémia.

A hipoglikémia súlyos formájánál, amikor a beteg öntudatlan állapotba kerül, a család, barátok, munkatársak csupán a glukagon injekció bőr alá vagy izomba történő beadásával háríthatják el a problémát. (A mentő- ill. kórházi ellátás keretében szőlőcukor oldat intravénás bevitelével szüntethető meg a hipoglikémia).

Az injekciós glukagon nem áll mindig rendelkezésre és ha igen, sok esetben a környezetben lévő személyek számára nehéz lehet az alkalmazása, mivel a glukagon száraz porampullában van, melyet egy fecskendőbe töltött vízzel kell feloldani, majd az injekciót beadni. Egy vizsgálatnál azt találták, hogy még a cukorbeteg gyerekek szülei számára is mintegy 69%-ban nehézséget okozott a glukagon injekció elkészítése és beadása: az ehhez szükséges minimális időtartam 30 mp volt, de előfordult, hogy 12 percen át bíbelődtek a sürgős injekció beadásával, 6%-uk teljesen elrontotta a beadást, 4%-uk pedig levegőt vagy csupán oldószert adott be a betegnek. Ebből is kiderül, milyen nagy szükség van (lenne) a probléma egyszerűbb módon történő megoldására.

Ezért fejlesztettek ki egy orrspray-t, mely száraz glukagon port, valamint az orrból történő felszívódást gyorsító foszfolipidet és vivőanyagként ciklodextrint tartalmaz. Az orrspray egyetlen adag, melynek tubusát csupán az orrba kell illeszteni és az adagolót tövig kell benyomni, vagyis a beadás semmilyen előkészületet nem igényel. A 2 mg glukagont tartalmazó orrspray ugyanolyan gyorsan kifejti a hatását, mint az 1 mg glukagont tartalmazó injekció, és csupán ritkán okoz az orrban vagy a szemben izgalmi tüneteket.

Nasal-Glucagon-in-Hand.jpg

Az orron át adagolható glukagon készítményt több mint 100 beteg 67%-a preferálta az injekcióval szemben, és úgy vélték, hogy a nekik segítséget nyújtók pedig 82%-ban fogják előnyben részesíteni. A hatékonyság megerősítéséhez még további vizsgálatok szükségesek, részben olyan irányban, hogy orrnyálkahártya-gyulladás esetén is megfelelő hatékonyságú-e.

(Forrás: Journal of Diabetes Science and Technology, 2015; 9(1): 38-43)
Megjelent: DiabFórum 2015/2. (39. oldal)
 

Csatolások

  • Nasal-Glucagon.jpg
    Nasal-Glucagon.jpg
    108 KB · Olvasás: 259
  • Nasal-Glucagon2.jpg
    Nasal-Glucagon2.jpg
    171.6 KB · Olvasás: 273
Oldal tetejére